Titel: De schaduw
De schaduwAuteur: Melanie Raabe
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Sander Hoving
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 367
Recensie: Amanda

Auteur
Melanie Raabe (1981) werd geboren in een klein dorpje in Noordrijn-Westfalen en woont momenteel in Keulen. Haar thrillers De val en De waarheid zijn wereldwijd bestsellers, en van De val zal binnenkort een grote Hollywoodfilm worden gemaakt. 

Achterflap

Op 11 februari zul je op het Prater een man met de naam Arthur Grimm doden. Met een goede reden. En uit vrije wil. 

De jonge journaliste Norah is net van Berlijn naar Wenen verhuisd, als een zwerver haar deze woorden op straat toeschreeuwt. Norah is van slag: een aantal jaar geleden is op 11 februari iets verschrikkelijks gebeurd, iets wat ze al tijden probeert te verdringen. Dan ontmoet ze een man met de naam Arthur Grimm. Wie is hij? En wat gebeurde er eigenlijk toen, in de ergste nacht van haar leven? Kan Norah gerechtigheid vinden zonder zelf een moordenaar te worden?  

Mijn mening  

Bloemen verwelken. Klokken blijven staan. De vogels vallen dood uit de hemel. 

Weeral een thriller waarin niks is wat het lijkt en niemand is wie hij of zij zegt te zijn. Vertrouw niemand is op dit boek wel van toepassing in ieder geval. Daar komt Norah uiteindelijk ook achter. Norah is een stille, teruggetrokken jonge vrouw die haar jeugdvriendin op een vreselijke manier is verloren. Ze worstelt hier nog steeds mee en dit belemmert haar erg in haar dagelijks leven en lijkt hierdoor last te hebben van bindingsangst. Wanneer ze na een relatiebreuk van Berlijn naar Wenen verhuist, gebeuren er rare dingen. Ze wordt aangesproken door een volslagen vreemde dakloze met een vreemde boodschap. Hierna verdwijnen er dingen uit haar woning, maar duiken er ook dingen op. Ze hoort en ziet dingen die er niet lijken te zijn. Niemand gelooft haar verhaal helemaal, dus ze besluit zelf op onderzoek te gaan.  

‘Een wijze vrouw heeft ooit geschreven: “We zien de wereld niet zoals ze is. We zien de wereld zoals we zijn.”’ 

Norah als personage wordt goed neergezet, een getroebleerde, eenzame vrouw vol wrok en schuldgevoel. Waar Norah helder wordt neergezet, blijven de overige personages een beetje een raadsel. Maar dit past goed in het verhaal en wordt uiteindelijk duidelijk bij de ontknoping. De dingen die Norah ziet, hoort, meemaakt en besluit te doen, zijn op sommige momenten wat ongeloofwaardig en misschien een beetje overdreven. Ondanks dat, doet dit weinig afbreuk aan het verhaal, dat verder goed is opgebouwd en mooi wordt afgerond. De wisselingen tussen, hoofdzakelijk, Norah en kleine stukjes van een onbekend persoon zorgen voor een prima samenspel. Het verhaal is spannend, het speelt met je en laat je niet los. Want wat gebeurt er nou echt? Wie zet Norah hiertoe aan? Gaat Norah de voorspelling laten uitkomen? De ontknoping was geen hele grote verrassing, wat er daarna nog gebeurt dan weer wel.  

Met De schaduw heeft Raabe een vlotte psychologische thriller op de markt gebracht. Spannend en verrassend.   

Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4,5  

Hiermee kom ik op een mooie 4 sterren voor De schaduw.  

Amanda 

Leave a Reply

  • (not be published)