Titel: De escaperoom
De escaperoomAuteur: Megan Goldin
Genre: Thriller
Uitgeverij: Ambo|Anthos
Vertaling: Roelof Posthuma
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Over de auteur
Megan Goldin werkte als buitenlandcorrespondent voor ABC en Reuters in Azië en het Midden–Oosten als oorlogsverslaggever, gespecialiseerd in internationaal terrorisme. Later vestigde ze zich in haar thuisstad Melbourne en legde zich toe op het schrijven van fictie. De escaperoom is haar tweede thriller, maar de eerste die is vertaald in het Nederlands.  

Welkom in de escaperoom.  

De opdracht is simpel: kom er levend uit. In de lucratieve wereld van Wall Street zijn Vincent, Jules, Sylvie en Sam ultieme carrièrejagers. Hun leven staat in het teken van meedogenloze ambitie, miljardendeals en buitensporige luxe. Wanneer de vier vast komen te zitten in een escaperoomlift gaat het verschrikkelijk mis. Ze worden gedwongen hun onderlinge wedijver opzij te zetten en gezamenlijk opdrachten uit te voeren om vrij te komen. Maar naarmate deze onheilspellender worden en er duistere geheimen bloot komen te liggen, wordt de stemming grimmiger. Als ze willen overleven, moeten ze een laatste raadsel oplossen: wie van hen is een moordenaar? De escaperoom biedt een vlijmscherpe blik op de meedogenloze strijd die zich binnen bedrijven kan afspelen achter de opgehouden schijn van samenwerking en collegialiteit.  

De proloog maakt duidelijk dat dit verhaal waarschijnlijk niet voor iedereen goed gaat aflopen. De escaperoom is verdeeld in twee verhaallijnen. Een vertelt het verhaal van Sara Hall en het andere gedeelte bestaat uit de omstreden ‘escaperoom’, de lift.
Zodra de vier collega’s vastzitten in de lift wordt hen duidelijk dat ze hun carrière wel heel extreem hebben doorgevoerd en dat de onderlinge concurrentiestrijd een dagelijkse bezigheid is geworden. Iedereen heeft dan ook zijn privéleven totaal verwaarloosd en het schijnt dat ze nu nog maar een ding willen en dat is zo snel mogelijk uit de lift komen en al datgene wat ze fout hebben gedaan recht te zetten. Maar wie is nu daadwerkelijk sterk genoeg om in te zien dat hiervoor hun eigen ego aan de kant gezet moet worden?  

Sara Hall daarentegen is het meisje dat later in het bedrijf is komen werken en die niet echt toegelaten wordt in het reeds bestaande team. Enkel met Lucy, die ook door de groep genegeerd wordt, heeft ze zo nu en dan contact. Lucy is vreemd en ook Sara heeft soms de twijfels over al datgene wat ze van haar krijgt te horen over de vaste groep binnen het bedrijf. Of heeft Lucy wel degelijk gelijk en heerst er een enorm machtsspel binnen het bedrijf die z’n weerga niet kent?  

Wend inferioriteit voor en moedig hun arrogantie aan.’ Sun Tzu, de kunst van het oorlog voeren.

Megan Goldin heeft de spanning in de lift neergelegd en zeker is die voelbaar, ware het niet dat je voor elk personage die zich in de lift bevindt geen sympathie kan opbouwen. Elk individu heeft zo een arrogante uitstraling dat je het niet erg zou vinden als ze er allemaal niet meer levend eruit komen. Bij Sara Hall en Lucy daarentegen ligt dat meteen anders. Deze twee vrouwen zorgen ervoor dat het verhaal ook iets emotioneels krijgt mede door de wijze hoe ze op onderdanige manier worden behandeld.  

Door de continue afwisseling tussen Sara Hall en de lift blijft het verhaal soepel lopen. Enkel in de lift is op een gegeven moment de koek wel op en moet er van alles verzonnen worden om het geheel toch boeiend te houden. Het plot wordt naarmate het verhaal vordert wel duidelijk, maar verloopt het eind een beetje rommelig. Desondanks is De escaperoom een goeie thriller die lekker wegleest.  

Ik geef De escaperoom 3,5 ster. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)