Titel: Stillhouse Lake 
Stillhouse Lake Auteur: Rachel Caine
Genre: Thriller
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Vertaling: Peter de Rijk
Publicatiedatum: Juli 2019
Aantal bladzijdes.: 352
Recensie: Bianca

Over de auteur: 

Rachel Caine is de nummer één internationale bestsellerauteur van meer dan vijftien romans. Ze woont met haar echtgenoot in Texas, samen met hun leguanen Pop-Eye en Darwin, hagedis O’Malley en schildpad Shelly. Rachel is accountant, professioneel muzikant en verzekeringsexpert.  

Achterflap: 

Gina is een introverte huisvrouw met een gelukkig huwelijk en twee leuke kinderen. Maar dan wordt door een auto-ongeluk het geheime leven van haar man als seriemoordenaar onthuld. Gina’s vertrouwde leven is voorbij. Ze begint opnieuw en neemt een andere naam aan. Als Gwen Proctor ontpopt ze zich als een moeder die door het vuur gaat voor haar kinderen. Terwijl haar ex in de gevangenis zit, vindt Gwen een nieuw huis in het afgelegen Stillhouse Lake. Toch blijft ze het doelwit van stalkers en internettrollen die denken dat ze iets te maken heeft met de misdaden van haar man.  En net als het rustiger wordt en ze zich op haar gemak voelt met haar nieuwe identiteit, wordt vlakbij een lichaam gevonden. Ekomen weer dreigende brieven en Gwen moet er alles aan doen om niet te worden ontdekt. Eén ding is zeker: ze heeft geleerd hoe ze het kwaad moet bestrijden. En ze zal nooit stoppen.  

Mijn mening: 

Stillhouse lake, een omgeving waar Gwen samen met haar twee kinderen Connor en Lanny na tal van omzwervingen neer is gestreken. Hopend hier de rust te vinden waar ze samen zo naar verlangen en uit te vinden in hoeverre het verleden hen psychische schade heeft berokkend. Gwen gaat voor haar kinderen door het vuur, beschermt ze met haar eigen leven maar de impact die dat heeft is enorm, het gezin leeft continu in angst, wordt gestalkt en op verschrikkelijke manieren bedreigd; ze leven als het ware in een persoonlijke gevangenis. Hun vrijheid is hen ontnomen, een gevolg van het gedrag van een vader die de titel vader nooit had mogen krijgen. Er worden gruwelijke taferelen beschreven die bij toeval aan het licht zijn gekomen maar die het daglicht niet kunnen verdragen.   

Stillhouse lake is een bizar, eng en vooral ook tragisch familieverhaal wat je niet los laat. Je voelt de angst, de onmacht, het verdriet en vooral de enorme machteloosheid in een strijd die Gwen samen met Connor en Lanny levenslang moet leveren. Je vraagt je af of het zitten in een gevangenis niet beter is.   

Tot op dit moment had ik nooit beseft dat ik van glas was, maar nu komt alles eruit en vloeien de tranen, zoals ik die nog nooit heb gevoeld, een ware vloedgolf van verdriet, woede, razernij, afschuw en schuldgevoel, en ik zet mijn beker koffie weg en snik onbedaarlijk in mijn handen, alsof mijn hart met mijn hele binnenste is gebroken. 

De betrokkenheid van kinderen in dit verhaal gaat je tijdens het lezen niet in de koude kleren zitten, het maakt je enerzijds boos maar ook verdrietig, dat mensen tot zulke wandaden in staat zijn. Gwen is een sterk neergezet personage, ze is strijdlustig, zorgzaam maar vooral op haar hoede, zoekende naar mensen die ze kan vertrouwen. Maar ook een sterke vrouw maakt wel eens verkeerde keuzes, zo is het leven, alleen heeft dat niet voor iedereen dezelfde gevolgen als die Gwen moet dragen.    

Rachel Caine heeft mij met haar lugubere en tevens integere schrijfstijl een onderhuidse angst laten voelen waardoor ik het boek in no time uitgelezen heb. Ik herken in de schrijfstijl dat Caine vast ook een goede romanschrijfster is. Zij is in staat gevoelens en familieperikelen zeer realistisch en empathisch over te brengen. Ik moest weten hoe het af zou lopen en word dan beloond met een cliffhanger die mij doet snakken naar het volgende deel. Ik hoop echt dat zij het niveau van de psychologische spanning daarin weet vast te houden.   

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Spanning; 5
Leesplezier: 5
Plot: 5
Psychologie: 5  

Stillhouse lake krijgt van mij dik verdiend 5 sterren.  

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)