Titel: Iets te verbergen 
Iets te verbergenAuteur: Jo Spain
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Fontein
Vertaling: Jan Smit
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 342
Recensie: Miriam

Over de auteur 

Jo Spain werkte eerder als adviseur op Economische Zaken bij het Ierse parlement. Haar debuut Ik beken werd een bestseller in Ierland. Ze woont met haar man en vier kinderen in Dublin.  

Het verhaal: 

Zeven huizen met een hek eromheen: de woonwijk Withered Vale. Keurige huizen met keurige mensen. Dat zou je denken tenminste. De schok is groot in Withered Vale als op een dag het lichaam van Olive Collins (die van nummer 4) wordt gevonden. Als blijkt dat ze al drie maanden dood in haar luie stoel zat, schudt Withered Vale op zijn grondvesten.   

Ooit hadden ze allemaal geprobeerd als goede buren met elkaar om te gaan.

Rechercheurs Frank Brazil en Emma Child houden zich met het onderzoek bezig en worden daarbij nauwlettend in de gaten gehouden door de bewoners van Withered Vale. Frank en Emma praten met iedereen en komen erachter dat achter de voordeuren van die keurige huizen wat minder keurige geheimen schuilgaan. Bij Frank begint het vermoeden te ontstaan dat Olive geen natuurlijke dood is gestorven, maar wie heeft dit op zijn of haar geweten?   

De politiemensen die zich nu rond mijn lichaam bewegen hebben nog geen idee van mijn verhaal. Eigenlijk weten ze nog helemaal niets.

Hoe kan het dat iemand in een wijk met zeven huizen drie maanden dood in haar huis ligt en dat niemand alarm slaat? Werd Olive dan helemaal niet gemist? Of was ze niet zo geliefd bij haar buren en waren ze haar liever kwijt dan rijk?   

Iets te verbergen is een echte whodunit. Op meesterlijke wijze neemt Jo Spain je mee achter de deuren van de huizen in Withered Vale en laat je met de bewoners kennismaken. Een voor een komen ze aan bod, boven elk hoofdstuk is duidelijk aangegeven wie en op welk nummer hij/zij woont. Ze komen allemaal aan het woord, zelfs de dood houdt sommigen niet tegen, maar hoe betrouwbaar zijn de personages? Langzaam maar zeker worden de geheimen prijsgegeven en puzzel je mee met Frank en Emma, op zoek naar het antwoord op de vraag of Olive een natuurlijke dood is gestorven of dat iemand haar een handje geholpen heeft.  

Dan is er dat moment waarop je sterft. En je denkt: ‘Is dat het? Was dat alles?’

Het is totaal niet moeilijk je een beeld te vormen van de wijk en de bewoners. Spain zet haar personages dusdanig neer dat ze met gemak voor de lezer tot leven komen en dat maakt het lezen van dit boek echt een feestje (ondanks dat een en ander begint met de vondst van een lijk). De geheimen van Withered Vale worden met een dosis humor ontrafeld en de spanning zit ‘m vooral in wat er niet verteld wordt. Het einde komt niet geheel als een verrassing maar dat mag de pret zeker niet drukken.  

Een van de buren wist dat als je echt eerlijk was over iets groots, niemand op de gedachte zou komen dat je loog over iets kleins.

Ik heb Iets te verbergen met een grote glimlach gelezen en kan niet anders zeggen dat dit een echte aanrader is. Genieten!   

4 sterren voor Iets te verbergen.
Miriam 

 

Leave a Reply

  • (not be published)