Titel: Dames op de Herengracht
Auteur: Margareth Hillebrandt
Genre: Roman
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 240
Recensie: Danielle

Over de auteur 

Margareth Hillebrandt groeide op in Leiden. Haar inspiratie voor de roman Dames op de Herengracht verkreeg ze door haar jarenlange ervaring in de ouderenzorg, waar ze werkte als projectmedewerker voor een aantal grote innovatieve projecten. Van Margareth verschenen eerder onder andere de thriller Jeugdzonde en de roman Obsessie.  

Het verhaal 

Het is eind jaren zeventig als drie jonge vrouwen – Dorine, Julia en Lily – elkaar ontmoeten tijdens een schildercursus in Griekenland. Daar ontwikkelt zich een hechte vriendschap. Veertig jaar later besluiten ze met elkaar te gaan samenwonen in een monumentaal pand op de Herengracht in Leiden. Ze doen elkaar een belofte: We gaan hier verticaal in en er pas horizontaal weer uit. Dolf, een flamboyante zeventiger, hospiteert als nieuwe bewoner. Vanaf dat moment is het gedaan met de rust. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, met al haar pijnlijke details. 
Als bij Julia de ziekte dementie wordt geconstateerd maakt dat de situatie voor Dorine, die een constante innerlijke strijd voert tussen vriendschap en eigenbelang, niet makkelijker.
Dames op de Herengracht is een roman die gaat over vriendschap, loyaliteit, en schuldgevoel.  

Zodra je begint te lezen en je hebt zelf al een bepaalde leeftijd bereikt of ouders in de leeftijd zoals de dames Dorine, Lilly en Julia, voel je meteen een band. Het is een vrolijk trio en je krijgt dan ook vaak een glimlach op je gezicht tijdens het lezen. Zodra Dolf zijn entree maakt in het verhaal merk je dat er een kleine breuk komt in de vriendschap die de drie dames hebben. Of dit veroorzaakt wordt door Dolf of gewoon dat de dames toch langzamerhand op elkaar uitgekeken raken is nog de vraag.   

‘Er was veel veranderd. Ik dacht aan de uitspraak die ik laatst hoorde. ‘je bestaat bij de gratie van je relaties’  In die zin schuilt een diepe waarheid.’

Margareth heeft een vlotte vrolijke schrijfstijl. Ook weet ze de lading goed te verwoorden dat het verhaal dementie met zich meebrengt. Niet altijd even makkelijk om zulke onderwerpen weer te geven in een verhaal waarbij zowel de patiënt als de verzorgers een ondraaglijk verdriet met zich mee dragen. 

‘Niks daarvan, niks van wat is gebeurd in iemands leven verjaart. Het vormt je juist. Het verleden maakt je tot wat je bent geworden.’

Dames op de Herengracht is een mooie roman waarbij drie vrouwen door dik en dun vrienden zijn en blijven ondanks alle tegenslagen die het leven met zich meebrengt. De toevoeging van een man in huis zorgt voor de nodige verwarring maar ook hij heeft zo zijn verleden en geeft net dat extra romance in het verhaal.  

Dames op de Herengracht geef ik 4 sterren. 

Danielle 

Leave a Reply

  • (not be published)