Titel: Dag en nacht
Dag en nachtAuteur: Romy Hausmann
Genre: Thriller
Uitgever: HarperCollins
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Romy Hausmann (1981) was hoofdredacteur bij een productiemaatschappij en werkt nu als freelancer in de tv-wereldDag en nacht is haar thrillerdebuut. Ze woont met haar gezin in de buurt van Stuttgart, in een huis aan de rand van het bos.  

Achterflap:
Een afgelegen hut in het woud. De ramen verduisterd. De deur op slot. Lena en haar twee kinderen leven er volgens strikte regels: maaltijden, toiletbezoeken, lestijden… De vader legt alles nauwgezet vast. Hij beschermt ze voor alle ‘gevaar’ van de buitenwereld, hij zorgt ervoor dat zijn kinderen een moeder hebben. Koste wat het kost. Tot Lena erin slaagt te vluchten. Dan breekt de hel pas echt los. De vader wil met alle macht terughalen wat hem toebehoort. En dan is er nog de vraag of zij echt Lena is, de jonge vrouw die veertien jaar eerder spoorloos verdween…  

Mijn mening:
Dag en nacht is het verhaal van de jarenlange vermiste Lena Beck, haar ouders Karin en Matthias ondergaan een ware lijdensweg als ze niet weten waar ze aan toe zijn. Is Lena dood, of leeft ze nog? Die vraag blijft lang onbeantwoord. Vooral Matthias is vast van plan zijn dochter levend terug te vinden, hij belooft dit ook aan zijn vrouw, maar dit lijkt onrealistisch.  

De schrijfstijl van Hausmann richt zich vooral op de psyche en het daaruit voortvloeiende reageren van mensen in hun gedrag, ze beschrijft gedrag tot in detail, vooral herkenbaar en verklaarbaar. De auteur heeft met haar verhaal goed weergegeven wat een vermissing erger maakt dan een overlijden, je gaat kapot aan de onzekerheid, er is geen ruimte om te rouwen.  De machteloosheid, het verdriet, de angst, de boosheid, alle fases die doorgemaakt worden zijn invoelbaar.  

Dag en nacht is geen boek vol actie, nee het is puur gericht op de onderhuidse spanning die dit verhaal tijdens het lezen oproept. Het is een kwestie van inleven en meeleven, en daarnaast de nieuwsgierigheid die je van het begin tot het eind in zijn greep houdt. Wat is hier nou daadwerkelijk gebeurd, wat heeft zich veertien jaar geleden af gespeeld in het leven van Lena? Je bent in de greep van het verhaal en dan heeft de auteur het in mijn ogen goed gedaan. Een ongelofelijk bizar verhaal wat eindigt op een manier die die je niet verwacht, er wordt maar weer eens duidelijk dat je niet kunt inschatten wat er in iemands hoofd omgaat. Personages kunnen zich anders voordoen dan wie ze daadwerkelijk zijn en dat gebeurt vaak dichterbij dan je denkt.   

Geluk is een heel mooi toeval, een blije speling van het lot.

Een thriller waar de psychologische diepgang vanaf spat, personages worden magnifiek uitgewerkt, hun denk– en handelwijze wordt zeer realistisch neergezet. Je bent tijdens het lezen getuige van hun gedachtegang en hoe ze daar in hun dagelijks leven uiting aan geven. Het gedrag wordt invoelbaar beschreven.  

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 5
Plot: 4
Spanning: 4  

Dag en nacht krijgt van mij 4 sterren.  

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)