Titel: Verdwenen (Cold case)
VerdwenenAuteur: Tina Frennstedt
Genre: Thriller
Uitgeverij: HarperCollins
Vertaling: Neeltje Wiersma
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca

Over de auteur:

Tina Frennstedt is een van de meest geprezen misdaadjournalisten van Zweden. Ze was redacteur bij Svenska Dagbladet, misdaadreporter bij Expressen en werkt nu als omroepmanager voor Crime Central op de Zweedse televisie. Ze groeide op in Zuid-Zweden en woont tegenwoordig met haar dochter in Stockholm.

Achterflap:

Zestien jaar geleden verdween de negentienjarige Annika Johansson op een idyllische zomeravond in Zuid-Zweden. De zaak werd nooit opgelost en de vrouw is nog steeds vermist. Nu wordt Malmö geteisterd door een moordenaar die vrouwen in hun eigen huis aanvalt. Er zijn alarmerende overeenkomsten met de misdaden van de Deense ‘Valby Killer’, die jaren eerder vrouwen in Kopenhagen verkrachtte en vermoordde en nooit werd opgepakt.

De ambitieuze Tess Hjalmarsson, hoofd van de Zweedse Cold Case Unit, wordt op de zaak gezet, samen met haar licht ontvlambare assistente Marie Erling. Het onderzoek verloopt moeizaam, tot vingerafdrukken van de Malmö-misdaden terugkomen in het dossier van de verdwenen Annika. Was Annika het eerste slachtoffer of verbergt ze de waarheid over haar verdwijning? En wat is de link met de Deense moordenaar?

Mijn mening:

Tess Hjalmarsson en Marie Erling zijn een Zweeds duo waarvan wordt verwacht dat ze zich bezig houden met Cold case zaken. Helaas worden ze vanwege bezuinigingen en personeelsgebrek ernstig belemmerd in de uitvoering van deze belangrijke taak. Tot er opeens een verband wordt gelegd tussen een oude en een nieuwe zaak, dan staan alle pijlen op scherp en is een samenwerking met het team wat op de huidige zaak is gezet noodzakelijk. Tess en Marie zijn collega’s die ook privé het nodige met elkaar delen, beiden zitten qua mening over relaties niet altijd op één lijn. Ze weten van elkaar wat goed is voor de ander, maar voor zichzelf valt er nog veel aan te sleutelen.

Cold case: Verdwenen is een thriller waarin zowel twee zaken als de persoonlijke sores van de hoofdpersonen aan de kaak worden gesteld. Niet alle personages komen wat mij betreft goed uit de verf, er wordt in mijn ogen onvolledige informatie gegeven waardoor ik als lezer hier en daar wat in het ongewisse blijf en dat voelt als een gemiste kans. Mogelijk wordt hier in een volgend deel meer aandacht aan besteed. Cold case: Verdwenen speelt zich af in een tijdsbestek van een maand waarin af en toe een hoofdstuk uit 2002 is ingevoegd waarin de vermissing uit dat jaar in beeld wordt gebracht.

Ondanks de tegenslagen en de traagheid die deze zaak kenmerkten had ze sterk het gevoel dat ze bij een climax waren. Ze herkende dat van vroeger. Haar hersenen werkten op volle toeren, om uit te sluiten, samen te vatten, alle feiten te comprimeren tot het patroon tevoorschijn kwam.

Een verhaal waarin verbanden worden gelegd en weer van tafel worden geveegd, tot het einde toe blijft het speculeren hoe de vork nou precies in de steel zit. Je voelt dat de ontknoping naderbij is maar de uiteindelijke climax is toch verrassend. De aanwijzingen die naar het eind toe onthuld worden zijn soms wel wat eenvoudig bedacht, beetje kort door de bocht om bepaalde aanwijzingen toentertijd niet verder uit te zoeken, men heeft zich er toen wel heel makkelijk bij neergelegd om de zaak te sluiten en zonder specifieke bewijzen een dader aan te wijzen.

Cold case: Verdwenen is een prima debuut van een schrijfster waarvan ik zeker nog meer wil lezen en waarbij ik nog wel progressie verwacht.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl; 4
Spanning: 4
Psychologie: 3
Leesplezier: 4
Plot: 3

Cold case: Verdwenen krijgt van mij een mooie 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)