Titel: Koud bloed
Koud bloedAuteur: Robert Bryndza
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Mellema
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 368
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Robert Bryndza werd geboren in Groot- Brittannië, en woont tegenwoordig in Slowakije. Hij is acteur en schrijver.

Achterflap:
De koffer was zwaar verroest. Erika Foster hield stug vol en uiteindelijk gaf hij mee. Maar de inhoud van de koffer overtrof haar ergste nachtmerries.

Wanneer een gehavende koffer met het verminkte lichaam van een jonge man aan de oever van de Theems aanspoelt, is zelfs rechercheur Erika Foster geschokt. Ze heeft al heel wat gruwelen voorbij zien komen in haar leven, maar dit heeft ze nooit eerder gezien. Terwijl Erika en haar team de zaak voorbereiden leggen ze de link met een ander slachtoffer, een jonge vrouw die twee weken eerder in een vergelijkbaar type koffer werd gevonden.
Erika realiseert zich dat ze op het spoor is van een seriemoordenaar, die klaar is om opnieuw toe te slaan. Nog voordat ze een volgende stap kan zetten, wordt zij zelf slachtoffer van een brute aanval. Maar Erika is een doorzetter, en niets zal haar tegenhouden. Dan blijkt het leven van twee kinderen van haar collega in gevaar, en wordt de situatie nog nijpender. En in die race tegen de klok doet Erika een nieuwe schokkende ontdekking: er is meer dan één moordenaar.

Mijn mening:
Koud bloed is inmiddels alweer het vijfde deel met Erika Foster in de hoofdrol, het is wederom een boek waar je doorheen vliegt. Koud bloed staat net als alle voorgaande delen weer bol van de gruwelijkheden en ook de personages pak je makkelijk op waar je gebleven was, met in dit deel dan de toevoeging van nieuwe moordenaars. Het is misschien raar om te zeggen maar ik voel toch een bepaalde sympathie voor hen. Niet voor de daden die ze doen want die zijn niet onder woorden te brengen maar wel hun persoonlijkheden waardoor ze overgegaan zijn tot zulke daden. Bryndza heeft de gedachten die de moordenaars tot hun daden brengen goed uitgewerkt, je begrijpt dat de een de ander meetrekt en dusdanig beïnvloedt dat je jezelf voor je het in de gaten hebt in de nesten hebt gewerkt en er geen weg terug meer is.

De lezer weet al vrij snel wie de daders zijn, dat maakt het wel minder spannend, dit is een gekozen manier van Bryndza om de daders meer in het daglicht te zetten en hun denk- en handelwijze goed neer te kunnen zetten.

Ondanks dat ik van Koud bloed heb genoten vanwege de aantrekkelijke schrijfstijl die Bryndza bezit vind ik dit boek tot nu toe helaas wel de minste kwaliteit hebben. Maar goed dat doet voor mij niet af aan het leesplezier wat ik heb gehad. Ik hoop wel dat het volgende deel weer wat boeiender is en dat Erika weer wat meer van zichzelf laat zien, want zij verdwijnt nu langzaam een beetje naar de achtergrond, heb ik het idee.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 5
Spanning: 3
Plot: 3
Psychologie: 3

Koud bloed krijgt van mij 3,5 ster. 

Bianca 

Leave a Reply

  • (not be published)