Meters maken en lol houden – Tamara Onos

Schrijven is net als piano spelen. Met aanleg alleen kom je er niet. Je moet meters maken en er vooral voor zorgen dat je er lol in houdt. Alleen dan kan een latent talent tot bloei komen. Daar ben ik van overtuigd.

Deelnemen aan wedstrijden is een mooie manier om schrijfmeters te maken. Tegelijkertijd word je door het wedstrijdthema een richting ingeduwd die je misschien zelf niet zo snel zou hebben opgezocht. Het helpt je hoofd te vliegen. Iets wat ik zelf erg leuk vind.

Laatst deden wij met een groep schrijfvriendinnen mee aan het project ’22 groene kevers’ van Godijn Publishing. Het is geweldig om te zien hoe verschillend een thema kan worden ingevuld. Zeg ‘Groene kever’ tegen 22 mensen en je krijgt 22 volstrekt verschillende uitwerkingen.

Zwarte Sneeuw
De wedstrijd van Godijn, Thrillers and More en de Thrilleracademie die wij als Schrijfjuffers ondersteunen heeft als thema Zwarte sneeuw. Zo tegenstrijdig dat het bij mij al vier verschillende uitwerkingsrichtingen opriep. En bij jou? Denk jij dat je een novelle van 20.000 woorden kunt schrijven met dit thema? Als het nu begint te kriebelen en als je hoofd allerlei verkennende bewegingen maakt, dan is het misschien een idee om mee te doen.

Keverella-aanpak
Om het maximale uit de wedstrijd te halen, heb je misschien iets aan de aanpak die we met die groep schrijfvriendinnen voor de kevers hebben gehanteerd; de Keverella-aanpak. We zijn digitaal bij elkaar gekropen. Via de app motiveerden we elkaar om mee te doen, aan de slag te gaan en verbeteringen door te voeren. De eerste 400 woorden en de eerste versie heeft iedereen van elkaar gelezen en voorzien van feedback. Daar leer je een hoop van. Niet alleen van de feedback op je eigen stukken, maar ook van het geven van feedback. Hoe doen anderen het? Wat vind je wel en wat vind je niet goed aan een verhaal. Wat doe ik als ik tegenstrijdige kritieken krijg? En het onderlinge contact is, hoe digitaal ook, heel gezellig.

En nu jij
Inmiddels is de bundel 22 groene kevers te bestellen. Oordeel zelf of onze Keverella-aanpak heeft gewerkt. Of test de methode in de praktijk. Zoek een paar Zwarte Sneeuw-collega’s en doe mee aan de novelle wedstrijd.

Vanaf 25 januari 2020 kun je novelles inleveren. De uiterste deadline is 27 april. Het mooie van deze wedstrijd is dat alle deelnemers korte feedback krijgen. De beste tien verhalen ontvangen zelfs een uitgebreid juryrapport. Dus zelfs als je niet kiest voor een Keverella-aanpak, krijg je toch feedback. En de beste vier verhalen worden gepubliceerd in een bundel. Wat wil je als schrijver nou nog meer?

Kortom, als je meters wilt maken, als je lol wilt hebben en als je blij wordt van feedback, doe dan mee aan de Zwarte Sneeuw wedstrijd. Doe mee en breng dat latente talent tot bloei.

Als je durft.


 

Tamara Onos: “Verbinden. Dingen, gedachten, mensen. Dat is wat ik doe. Wat mijn hoofd zonder veel bewuste sturing automatisch doet. Vliegen. Iets fijner dan dat is er niet. Het komt dan ook perfect uit dat dit een bruikbare eigenschap is in veel van mijn bezigheden.”

Kijk voor meer informatie over Tamara op www.schrijfjuffers.nl

(Foto: Pixabay.com / FirmBee)

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)