Titel: Hartenbreker
HartenbrekerAuteur: Geir Tangen
Genre: Thriller
Uitgeverij: The house of books
Vertaling: Eline Jongsma
Publicatiedatum: Augustus 2019
Aantal bladzijdes: 432
Recensie: Heidi

Auteur
Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd het gepre-empt door Gyldendal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht.  

Achterflap/samenvatting
Op een ochtend wordt journalist Viljar Ravn Gudmundsson gebeld door zijn 17-jarige zoon Alexander; na een feestje is hij wakker geworden met het meisje van zijn dromen naast zich. Dood. Als bewijzen ook zijn kant op wijzen, raakt hij in paniek en slaat op de vlucht. Lotte Skeisvol, inmiddels bevriend met Viljar, komt in haar pogingen Alexanders onschuld te bewijzen alleen maar dichter bij de conclusie dat hij inderdaad de dader is. Viljar heeft moeite het laatste te geloven, maar het lijkt erop dat zijn zoon een dubbelleven leidt. Tot een andere jongen die op het feest was wordt vermoord…  

Mijn mening
Hartenbreker is de tweede thriller die ik van Geir Tangen lees, zijn eerste thriller Meesterwerk vond ik een erg spannend boek, die ik met veel plezier heb gelezen. Als ik begin te lezen, start het boek direct spannend. Het eerste hoofdstuk wordt afgetrapt met een scene waarin duidelijk wat huiveringwekkends is gebeurd, maar waarbij je omtrent het hoe, wat en waarom nog volledig in het duister tast. Hierna neemt de spanning wel wat af, maar voor mij niet op een zodanige manier dat ik het niet meer verder wil lezen.   

De sluimerende ongerustheid, het vage voorgevoel dat hij al had, boorde zich als een vishaak in zijn hart.

Geir Tangen heeft een fijne, beeldende schrijfstijl waarmee hij je met gemak het verhaal in sleept. De hoofdstukken worden afgewisseld waarin we ook terugblikken wat er op het feest is gebeurd. Ditmaal komt de zoon van journalist Viljar Ravn Gudmundsson zwaar in de problemen en lijkt het alleen maar erger te worden in plaat van beter. Je proeft de machteloosheid die een vader dan voelt. Ook de problematiek die voor kan komen bij een kind met adhd wordt mooi weergegeven. Geir Tangen schuwt geen enkel onderwerp; zo passeren racisme, adhd, vriendschap, verraad, geheimen en rechts extremisme de revue. Al met al een fijne thriller waar wel iets meer spanning in had mogen zitten, maar dit houdt mij niet tegen zijn volgende boek te gaan lezen, want daar kijk ik al reikhalzend naar uit.   

Spanning: 3
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Hartenbreker krijgt van mij 3,5 ster.  

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)