Titel: Alles is nu
Alles is nuAuteur: Amy Giles
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Zomer & Keunig
Aantal bladzijdes: 366
Recensie: Miriam

Over de auteur 

Amy Giles is een copywriter die de meest uiteenlopende opdrachten heeft gehad. Van reclames voor ontbijtgranen tot geanimeerde websites, en van printadvertenties tot catalogi voor vissers. Ze studeerde Engelse literatuur en werkte onder andere voor verschillende uitgeverijen. Al dat schrijven maakte dat ze zich in haar vrije tijd ging focussen op hetgeen ze het liefst schrijft; voor en over jongeren. Alles is nu is haar eerste boek dat na drie jaar eindelijk in het Nederlands is vertaald. Ook haar tweede boek, That night, zal binnenkort in het Nederlands verschijnen.   

Mijn linkerarm doet vreselijk pijn, maar de pijn bevestigt waarom ik dit moet doen, waarom ik moet afmaken wat al in gang is gezet. Omdat de pijn in mijn arm niets is in vergelijking van de pijn van alles wat ik heb verloren.

Het verhaal 

Van buitenaf lijken de McCauleys het perfecte gezin. Rijke ouders, twee mooie dochters, het gaat ze voor de wind. Maar wat er zich binnenshuis afspeelt, maakt oudste dochter Hadley langzaam kapot: ze wordt mishandeld door haar vader. Hadley doet er alles aan om haar zusje Lila ditzelfde lot te besparen. Maar als Hadleys verboden relatie aan het licht komt, wordt het huiselijk geweld nog erger. Totdat er een ongeval gebeurt waardoor alles verandert. En na die dag praat Hadley niet meer over wat is geweest. Het kost haar al genoeg moeite om vrede te krijgen met het nu.  

Wij zijn slechts een rijk gezin met een verknipte vader. Wij zijn niets.

Alles is nu begint in het nu op het moment dat blijkt dat Hadley McCauley de enige overlevende is van een vliegtuigongeluk. De dienst voor de verkeersveiligheid doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk. Was het een ongeluk of is er meer aan de hand?  

Amy Giles wisselt tussen het nutoen en het onderzoek. In het nu probeert Hadley zich staande te houden tijdens haar herstel, maar ze praat niet over wat er gebeurd is. Gerald Brady leidt het onderzoek en interviewt o.a. Hadleys vrienden, maar wordt daar ook niet heel veel wijzer van. De enige die duidelijkheid kan verschaffen is degene die haar mond houdt.  

Maar geheimen bewaren is iets wat Hadley heel goed kan en dat blijkt uit de hoofdstukken toen. In die hoofdstukken leren we Hadley kennen. Hadley die volgens het strakke regime van haar vader leeft. ‘s Ochtends om half 5 opstaan om met hem een uur te gaan hardlopen. Aanvoerster van het lacrosse team. Vliegles. In alles moet ze de beste zijn, met minder wordt geen genoegen genomen. Als Hadley niet presteert volgens de verwachtingen van haar vader, zwaait er wat. Letterlijk. Hadley ondergaat de mentale en fysieke mishandeling van haar vader omdat ze bang is dat hij haar tienjarige zusje Lila iets aandoet. Hadley zal alles doen om haar zusje te beschermen, hoe moeilijk, zwaar en eenzaam dat ook is.  

Lila is de enige van ons wier licht niet door hem is gedoofd.

En dan is daar Charlie Simmons. De jongen waar Hadley al een tijdje een oogje op heeft. Iets wat tot Hadley’s grote verbazing wederzijds blijkt te zijn. Hadley weet dat de gevolgen niet te overzien zullen zijn als haar vader erachter komt dat ze een vriendje heeft, maar ze laat zich daardoor niet tegenhouden. Charlie laat haar zien dat het leven ook mooi kan zijn en geeft haar hoop.   

Als ook hij de hoop verliest, ben ik verloren.

Hoe meer hoofdstukken toen je leest, hoe meer geheimen van Hadley worden onthuld en hoe meer je weet wat zij te verduren heeft. Op een gegeven moment sla je elke pagina met afschuw om. Afschuw om wat Hadley moet doorstaan, afschuw omdat alle pogingen die gedaan worden om haar te helpen op niets uit lijken te lopen, afschuw dat degene die haar zou kunnen, juist zou moeten helpen, de andere kant op kijkt.   

Ik weet niet waarom hij nooit hetzelfde soort spijt voelt terwijl hij mij het hardst aanpakt. Waarom hij mij meer haat dan alle anderen samen.

Amy Giles heeft Alles is nu met een vlotte pen geschreven en is niet voorzichtig wat betreft het onderwerp. Hadley, en haar strijd om haar twee werelden angstvallig gescheiden te houden, wordt zorgvuldig neergezet. Enerzijds doet ze er alles aan om de woede van haar vader op haarzelf gefocust te houden en anderzijds probeert ze een weg te vinden op school, in de liefde en alles wat daarbij komt kijken. 

Hoewel Alles is nu een young adult is, zal dit boek zeker ook bij volwassenen een gevoelige snaar raken.  

4,5 ster voor Alles is nu.
 

Miriam 

 

Leave a Reply

  • (not be published)