Titel: Het vijfde meisje
Het vijfde meisjeAuteur: J.D. Barker
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 546
Recensie: Leontine

Over de cover
Ik vind de cover echt geweldig. Ik houd ervan. Duidelijke titel, naam van de schrijver duidelijk. Al vind ik de cover wel heel veel lijken op Het meisje in het ijs van Robert Bryndza.   

Over de auteur
J.D. Barker is een internationale auteur van thrillers. Vaak zitten de volgende elementen in zijn boeken: horror, misdaad, mysterie, science fiction en het supernatural. Horen, zien, zwijgen was zijn debuut in Nederland. Het vijfde meisje is het 2e deel in de Sam Porter serie.  

Achterflap/samenvatting
Het is vier maanden geleden dat detective Sam Porter het leven van Emory redde, maar daarbij Anson Bishop liet ontsnappen. De media en het politiekorps zijn ervan overtuigd dat hij zich door de moordenaar heeft laten bespelen. Porter wordt van de zaak gehaald en mag zich er ook privé niet meer mee bezighouden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Als het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.  

Mijn mening
Het vijfde meisje gaat verder waar Horen, zien, zwijgen ophoudt. Het leven van Emory werd gered, maar de dader kon ontsnappen. Dat laatste wordt Sam Porter niet in dank afgenomen. Wanneer er een meisje wordt aangetroffen in een bevroren meer, is Anson Bishop de grootste verdachte en begint de zoektocht van voren af aan.  

Ik heb heel erg genoten van de gruwelijkheden uit het eerste deel van de Sam Porter serie, dus ik was voorbereid. J.D. Barker weet de spanning en de gebeurtenissen zo te beschrijven dat je het gevoel hebt dat je ernaast staat. Dat je met het team meeloopt om erachter te komen wie de dader is. Zo kun je als lezer heerlijk meepuzzelen naar de dader. Hoe zit de vork in de steel? Dat is de hamvraag!  

Deel 1 was wat mij betreft wel beter stand alone te lezen als deel 2. Er wordt regelmatig teruggegrepen op zaken die in deel 1 gebeurd zijn, waardoor het echt wel een vervolg is. Deel 2 is een stuk dikker dan deel 1, en hoewel dat lezers kan afschrikken, leest dit boek wel weer heel vlot weg. De schrijfstijl van Barker in combinatie met de korte hoofdstukken en afwisselende perspectieven weet de aandacht van de lezer goed vast te houden. Het boek is moeilijk weg te leggen.  

Spanning: 4,5
Plot: 4,5
Leesplezier: 5 
Schrijfstijl: 4,5
Originaliteit: 4,5
Psychologie: 4,5  

Ik geef Het vijfde meisje 4,5 sterIk houd van deze spanning. Kom maar op met deel 3! 

Leontine 

Leave a Reply

  • (not be published)