Mijn (aangespoeld) verhaal – door Lucy Neetens

Aangespoelde verhalen. Een toepasselijkere titel had er, wat mij betreft, niet op de omslag van ons boek kunnen staan. Mijn verhaal spoelde bij mij aan, mijn verhaal vond mij.

Toen ik op zoek ging naar een onderwerp voor mijn verhaal (dat zich moest afspelen op een van de Waddeneilanden) had ik net een schrijfwedstrijd gewonnen (bij 18.02 publishing). De opdracht voor die schrijfwedstrijd luidde: Schrijf een kort verhaal waarin een lokale sage of legende een rol speelt. Ik had genoten van die opdracht – ik ben dol op sagen en legenden – en dacht: Misschien bestaat er ook wel een leuke sage of legende over Ameland. En dus fietste ik op een goede dag naar de bieb, op zoek naar zo’n boek, op zoek naar inspiratie, op zoek naar een onderwerp voor mijn verhaal. Helaas vond ik niet wat ik zocht. Het enige Waddenboek wat op dat moment in de schappen van de bibliotheek stond, was er een met wandelroutes over de eilanden. Nou ja, ook leuk. Tijdens een wandeling op Ameland kon er immers ook van alles op mijn pad komen.

Maar het liep anders. Toen ik het door mij geleende boekje WaddenWandelen doorbladerde, werd er, op bladzijde vierennegentig, naar een lied verwezen: De vondeling van Ameland (geschreven door Freek de Jonge, gezongen door Boudewijn de Groot). Ik kende het lied niet en zocht het – lang leve internet – op. Via YouTube vond ik de bewuste opname en terwijl ik luisterde, kroop het lied onder mijn huid; het had me te pakken en het liet me niet meer los. Kippenvel. Waarom raakte dit lied me zo, vroeg ik me af. Was het de tekst? Was het de muziek? Ja, de tekst was prachtig. Ja, de muziek paste daar perfect bij. Maar die vondeling … Die vondeling spoelde mijn schrijvershart binnen en bleef daar watertrappelen tot ik hem mijn verhaal in schreef. Zijn eenzaamheid raakte me. Ik realiseerde me dat we in dit leven eigenlijk allemaal een soort van vondeling zijn. Je wordt geboren en als je groter groeit wil je ‘gevonden’ worden. Gezien worden. Gehoord worden. Geliefd worden.

Kortom: Ik herkende mezelf in de vondeling. Ook ik wil gezien, gehoord en geliefd worden. Het is fijn om op die manier ‘gevonden’ te worden. Ik ben trouwens ook graag vinder. Jutter. Wij denken bij het woord jutter onmiddellijk aan een strandjutter, maar je kunt ook jutten in een ander (of in jezelf). Je kunt een ander echt zien (kijken met je hart), echt horen (luisteren met je hart) en echt – onvoorwaardelijk – liefhebben. En dan ben ik toch weer bij mijn stokpaardje terechtgekomen: onvoorwaardelijk. Het mooiste woord van de wereld. Mijn lievelingswoord.

Dáárom raakte dat lied me zo. Er was een vinder die zag, die hoorde, die liefhad: de jutter. En er was een vondeling. Maar ergens ging het mis. De vondeling had niet in de gaten dat hij werd gezien, dat hij werd gehoord, dat er van hem werd gehouden. Verschrikkelijk. In mijn verhaal (Oost west, Ameland best), dat zich zo’n vijfenzestig jaar na het lied afspeelt, realiseert de vondeling zich dat het er allemaal wel was: hij wérd gezien, hij wérd gehoord, er wás van hem gehouden.

Onvoorwaardelijk bestaat.

Het verhaal van Lucy Neetens in Aangespoelde verhalen heet Oost west, Ameland best.


De auteurs

De auteurs van Aangespoelde verhalen zijn: Elly van DrielEsther van der HamMarianne LeerkesGuido MortelmansLucy NeetensGuus NordenRinske OenemaTinke van der PollJanine van de RaadtAlexander RoessenTitia SchutMarieke SimonsMelania SomersRemda Spoelstra en Joke Zwaal.

Goed doel

Van elke verkochte bundel doneren de schrijvers € 1,00 aan een door hen gekozen doel en ditmaal is dat de zeehondenopvang. De keuze voor deze instelling kwam aangespoeld: tijdens hun verblijf op Ameland werden er twee jonge zeehondjes gered en naar de opvang gebracht. Het was toen niet meer dan logisch om de zeehondenopvang als goed doel te kiezen. De schrijvers hopen dat veel mensen dit goede doel een handje willen helpen.

Verkoopinformatie

Titel: Aangespoelde verhalen, ISBN/EAN: 978-94-92844-61-3, formaat: A5, 202 pagina’s, van elk verkocht boek gaat € 1,00 naar de zeehondenvereniging. Het boek is verkrijgbaar bij de uitgever: www.droomvalleiuitgeverij.nl en bij alle (online)boekhandels.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)