Onlangs verscheen bij uitgeverij Clavis de young adult Als de nacht eindigt van Laura Diane. Yfke stelde Laura een aantal vragen naar aanleiding van het verschijnen van Als de nacht eindigt.

Wat tof dat we je mogen interviewen in afwachting van het verschijnen van je boek, Als De Nacht Eindigt. Voor de meesten ben je (misschien) nog totaal onbekend. Dus onze eerste vraag is: Wie is Laura Diane? Hoe zou je beste vriendin jou omschrijven?

Ik ben Laura Diane, 41 jaar en woonachtig in Schiedam. Mijn beste vriendin Kelly, en ik heb het haar even gevraagd, omschrijft mij als een hele loyale en attente vriendin. Ik ben ad rem, heb humor, en ben dapper. En bovenal vindt ze me een doorzetter die uitdagingen niet uit te weg gaat en niet opgeeft.

Waar gaat Als De Nacht Eindigt over? Hoe kwam je aan de inspiratie voor dit verhaal?

Als de nacht eindigt speelt zich af in het jaar 2127, in Amerika. Nadat de aarde getroffen is door de zwaarste zonnevlam in de geschiedenis kunnen de overlevenden overdag niet meer naar buiten. De zon is letterlijk levensgevaarlijk. Dus leeft iedereen ’s nachts en slapen ze overdag.

Ik wilde een dystopisch verhaal schrijven en ben begonnen met een ‘Wat als?’ vraag. In dit geval dus; ‘Wat als je ’s nachts zou opgroeien en leven?’ Wat voor invloed zou dat hebben? En wat zou de oorzaak daarvan kunnen zijn? Vanuit daar ben ik steeds meer details gaan toevoegen. De begrippen donker en licht hebben ook een heel symbolische betekenis in het boek, dat heeft alles te maken met de personages en in het bijzonder het hoofdpersonage Lya.

Is de wereld van ADNE eentje die je ooit echt ziet gebeuren/waar je je zorgen over maakt?

Goeie vraag! De laatste maanden komen er steeds vaker artikelen op Facebook voorbij waarbij ik denk; dat is dus precies wat er in mijn boek gebeurd is. In de jaren voor de zonnevlam treffen namelijk een aantal vreselijke natuurrampen Amerika, zoals een tsunami die een enorm gedeelte van de westkust onder water zet en een aardbeving die een hele staat doormidden splijt.  Ik hoop uiteraard dat het nooit echt zal gebeuren, maar ik maak me absoluut zorgen over de gevolgen van de klimaatveranderingen.

Wat is het leukste dat je (tot nu toe) hebt meegemaakt in de aanloop naar het verschijnen van ADNE?

Het is een cliché, maar ik kan niet één ding noemen. Een aantal weken geleden was ik op de Boekenbeurs in Antwerpen, mijn eerste evenement als auteur. Dat was leuk, maar vooral heel spannend en overweldigend. En het moment dat ik mijn eigen boek voor het eerst in mijn handen had zal ik nooit vergeten!

Ben je al bezig met je volgende boek?

Zeker! Als de nacht eindigt is deel 1 van een tweeluik en heeft een heel erg open einde. Ik ben momenteel bijna klaar met de tweede versie van dat deel 2, en dan gaat het naar de proeflezers.

Hoelang schrijf je eigenlijk al? Heb je altijd auteur willen worden? Heeft je dagelijkse werk hier ook mee te maken?

Toen ik tiener was en op de middelbare school zat schreef ik voor het eerst echt een lang verhaal. Een fanfiction over de boyband waar ik fan van was: Take That. Dit verhaal heb ik trouwens nog steeds! Ik heb nooit de ambitie gehad om auteur te worden (als kind wilde ik actrice of zangeres worden) en toen ik begon met Als de nacht eindigt was dat ook niet mijn gedachte. Mijn droom was om een boek te schrijven en dat het dan ook in de boekwinkel terecht zou komen. En ja; dan ben je dus ineens auteur 🙂

Heb je een bepaald schrijfritueel? Muziek of stilte, ’s ochtends schrijven of ’s avonds, met de hand pennen of lekker achter de pc/laptop, enz. enz.

Ik schrijf alleen in het weekend, en dan hele dagen lang. Meestal begin ik om een uur of tien, met de laptop op schoot op de bank. Dan tik ik aan een stuk door tot in de avond. Er zijn twee schrijf-playlists die ik samengesteld heb en die ik altijd luister. Voordeel daarvan is dat ik ze zo vaak hoor dat ik er niet door afgeleid wordt. Het zijn allemaal ballads en een aantal zijn ook absoluut inspirerend qua tekst. Met de hand schrijven doe ik in een van de vele notitieboekjes die ik heb, maar dat zijn dan vaak losse zinnen of stukjes die ik later dan weer op de computer verwerk.

Wat lees je zelf graag? Heb je een groot (schrijf)voorbeeld? En om op het onderwerp voort te borduren: wat doe je graag in je vrije tijd?

Ik lees het liefst young adult, en dan zeker ook dystopische verhalen. The Hunger Games en Divergent zijn mijn favoriete boeken en deze hebben me geïnspireerd zelf te gaan schrijven. Dus in die zin zijn dat mijn voorbeelden. In mijn vrije tijd ontwerp ik graag met Photoshop; posters, flyers, kaartjes, noem maar op. Sinds kort heb ik ook een Etsy shop waar ik zelfontworpen kaarten verkoop.

Welke reisbestemming staat nog op jouw bucketlist? Houd je sowieso van reizen?

Een land wat al jaren op mijn bucketlist staat is Schotland. Ik zou daar dolgraag de natuur in willen gaan, want het is prachtig daar! En ik ben zeker dol op reizen! Mijn favoriete stad is Londen, daar ben ik al zo vaak geweest dat ik het niet meer kan tellen. Afgelopen september ben ik op vakantie in Florida geweest, voor de derde keer, en dat vind ik ook een heerlijke bestemming.

Even weer terug naar het schrijven 😉 – sinds kort doe je mee aan een podcast. Wil je ons daar wat meer over vertellen?

De podcast I write better than I talk is ontstaan op Instagram. Daar raakte ik in gesprek met Pamela Sharon over recensies en het geven van sterren. Ik zei: wat zou het leuk zijn om hier met andere YA-auteurs over te praten en dat dan te delen op YouTube of Instagram. Zij had daar ook al eens over nagedacht en dus vroeg zij Astrid Boonstoppel en ik Chinouk Thijssen of zij het leuk zouden vinden eens te lunchen om dit idee verder vorm te geven. Dat werd dus onze podcast! We hebben een hele fijne dynamiek met z’n vieren en ik denk ook dat het werkt omdat wij elkaar ook nog niet heel goed kennen en dat in deze podcast doen. Zo is het allemaal superspontaan en enthousiast. (en soms licht hysterisch ;-)) De podcast kun je hier beluisteren

Zijn de personages uit ADNE gebaseerd op jouzelf en/of mensen uit jouw omgeving, of juist helemaal niet?

Nee, niet per se op een bepaald iemand. In het hoofdpersonage Lya en haar twee vriendinnen Gwen en Carli herken ik wel stukjes van mezelf, maar ze zijn alsnog alle drie heel anders dan ik. Er zit wel een personage in (die ik nog even niet ga spoileren) die geïnspireerd is op een paar rollen van bepaalde acteur.

Als je zou moeten kiezen tussen schrijven en chocola, wat sneuvelt er dan?

Hahahahahaha! Deze vraag kan ook echt alleen aan mij gesteld worden! En dan moet ik ‘m ook nog beantwoorden! Dan moet ik toch met pijn in mijn hart chocolade laten sneuvelen. Gelukkig is nog veel meer lekker eten in de wereld 😉

Is er nog een vraag die nog niemand je in een interview heeft gesteld, maar die je heel graag zou willen beantwoorden? En wat is het antwoord op die vraag? 😉

Ik vind het fijn om over de moraal van het verhaal te vertellen. Als de nacht eindigt is op het eerste gezicht misschien een typisch dystopisch boek waarin onrecht en vrijheid belangrijke thema’s zijn, maar er zit een andere, misschien nog wel belangrijkere boodschap in.

In de tijd waarin we nu leven, zeker door social media, legt bijna iedereen een filter over zijn of haar leven. De druk voor jongeren om ‘perfect’ te zijn is enorm. Ik hoor en lees zo vaak verhalen van jonge vrouwen die worstelen met zichzelf en voor de buitenwereld een masker opzetten, maar in werkelijkheid heel ongelukkig zijn. Lya, het hoofdpersonage is zo’n jonge vrouw. Ze heeft het ongelooflijk moeilijk, maar deelt dit niet met haar omgeving uit angst om als zwak gezien te worden. Ze is sterk, durft voor zichzelf en anderen op te komen, maar ze moet leren dat kwetsbaarheid, en jezelf kwetsbaar opstellen juist ook heel veel moois kan brengen.


Het verhaal

Lya Marlow heeft nog nooit de zon gezien. Sinds een verwoestende zonnevlam de helft van de bevolking wegvaagde, gaat niemand overdag nog naar buiten. Gevangen in haar eigen huis kijkt ze toe hoe haar sterke vader langzaam wegkwijnt door een ongeneeslijke ziekte, terwijl haar moeder druk bezig is met het plannen van de toekomst van haar enige dochter. Maar ze voelt dat ze móét ontsnappen, al is het maar voor één dag …

Over Laura Diane

Laura Diane (Schiedam, 1978) hield altijd al van lezen en schrijven. Als tiener schreef ze vooral gedichten en fanfiction over haar favoriete boyband. Maar met de ontdekking van de Twilight Saga, gevolgd door The Hunger Games en Divergent ontstond haar liefde voor het Young Adult genre. Geïnspireerd door deze dystopische verhalen besloot ze in het najaar van 2013 zelf een boek te gaan schrijven. En dat bleef niet onopgemerkt. Begin 2019 tekende zij bij Uitgeverij Clavis een contract voor haar debuut Als de nacht eindigt; deel 1 van een duologie.

Ga voor meer informatie over Laura Diane naar www.lauradiane.nl

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)