Titel: Alles op alles
Auteur: Marijke Vos
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Loft Books
Publicatiedatum: Juni 2019
Aantal bladzijdes: 250
Recensie: Yfke

Alles op alles

Auteur
Marijke Vos
 (1985) studeerde sociaalpedagogische hulpverlening in Nijmegen en werkt als hulpverlener in de zorg. Al op vroege leeftijd schreef ze korte verhalen en in 2013 kwam Marijke tot de finale van de schrijfwedstrijd van Chicklit.nl. Eerder verscheen Ik kom je halen!.

Achterflap
Wanneer haar oudtante Ella een beroerte krijgt, aarzelt Nadja geen moment: ze besluit haar zojuist gestarte sabbatical door te brengen in Ella’s kleine huis in Engeland. Als kind spendeerde Nadja elke zomervakantie met haar ouders en zusje bij haar oudtante, aan de rand van het landgoed Stonewood, en fantaseerde over het verlaten landhuis. Haar oudtante was echter altijd heel duidelijk: je mag er nooit bij in de buurt komen.

Wanneer Nadja Ella’s oude dagboek vindt, stuit ze op een mysterieuze geschiedenis, en ze krijgt het landhuis niet meer uit haar gedachten. Waarom is het al zo lang onbewoond? De idylle van Nadja’s verblijf wordt ruw verstoord als het landgoed een nieuwe eigenaar blijkt te hebben. Het miljoenenbedrijf Logan Enterprises en de arrogante projectontwikkelaar Benjamin Logan, willen het huis slopen. Samen met een paar excentrieke dorpsbewoners zet Nadja alles op alles om het landhuis te redden. Maar is Benjamin wel echt de vijand?

Mijn mening

Wat een luxepositie als je niet alleen een manuscript van Marijke Vos mag proeflezen maar ook het eindproduct mag recenseren. Ik herlees zelden boeken (geen tijd!), dus dan kun je je indenken hoe fijn ik het vind om Vos te lezen. (ik ben niet partijdig, echt niet)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Nadja mocht ik al meteen toen ik haar eerder leerde kennen als proeflezer van dit manuscript. Een landhuis met een tragische familiegeschiedenis, een geheim dagboek, een liefdesrelatie of twee (of meer, ik bedoel …) – daar val je maar mooi middenin tijdens je sabbatical.

Het bonte gezelschap dat Nadja om zich heen verzamelt, en dan doel ik vooral op de plaatselijke schilderclub waar ze zich bij aansluit, is een feest. Je ziet deze mensen zo voor je. Wat betreft favoriete personages winnen ze het echter niet van mijn favoriet, koe Harriet. De manier waarop de dieren waar Nadja voor zorgt worden beschreven maakt ze gewoonweg te leuk.

In Alles Op Alles zie je wederom hoe Marijke Vos als auteur blijft groeien. Viel je bij een van haar eersten, Ik kom je halen!, bijv. van de ene bizarre situatie in de andere, nu zijn de gebeurtenissen subtieler neergezet, en daardoor zijn ze grappiger, vreemder of ontroerender. Het is echt tof om te zien hoe ze zich steeds ontwikkelt. Daarbij blijft haar stijl altijd luchtig en grappig en dat laat je echt genieten van deze feelgoodroman.

De laatste digitale bladzijde van Alles Op Alles sla je dan ook met een voldaan gevoel dicht – Marijke Vos heeft het weer geflikt.

Alles op alles verdient van mij 4,5 ster.

~Yfke Brandhout

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)