Titel: Dood door onschuld
Auteur: verschillende auteurs (zie inleiding)
Genre: Thriller
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijden: 258
Recensie: Danielle  

Onder het motto Met de beste bedoelingen schreven 150 mensen een verhaal waarin er een onbedoeld dodelijk slachtoffer valt en dat als gevolg van een ongelukje of een simpele persoonsverwisseling. De beste 22 verhalen hebben een plek gekregen in Dood door onschuld en dat aantal werd aangevuld tot 25 doordat ook een aantal thrillerauteurs van LetterRijn een spannend verhaal rond dit thema schreef.  

Dood door onschuld bevat 25 verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Marieke Jongejan, Hedwig Oppenheim-Kuis, Jered Vroon, Tessa van der Kind, Karel Bedert, Ronald van Assen, Elisabeth Weers, Lianne Molenbroek, Franziska Weissenbacher, Yvonne Feenstra, Alain De Lannoy, Miriam Lucia, Karin Bisschops, Bruno Lowagie, Filip Van Den Steen, Marceline de Waard, Henk Grotendorst, Fleur Benz, Mike Jansen, Iane Myre, Sylvia de Wit en de LetterRijn-auteurs: Margareth Hillebrandt, Karin Hazendonk, Melissa Skaye en Tamara Onos. 

Een verhalenbundel heeft als kracht dat door de vele losse kleine verhalen het boek snel opgepakt kan worden om even een verhaaltje te lezen zonder dat je de noodzaak ziet om verder te moeten lezen. Hierdoor ga je ongemerkt snel door het boek heen. 

Het thema Dood door onschuld kan op verschillende manieren bekeken worden. Als slachtoffer zijnde ga je dood terwijl je onschuldig bent of als moordenaar maak je iemand dood terwijl dit niet de bedoeling is. Duidelijk is wel dat er in elk verhaal minimaal één dode moet vallen. 

Om alle verhalen te bespreken gaat een beetje te ver en zou ook niet leuk zijn voor de lezer die het boek nog niet gelezen heeft. Zodra je deze dan gaat uitschrijven kom je erachter dat eigenlijk ieder verhaal wel iets bijzonders heeft. Handelingen worden uitgevoerd door verschillende opgewekte gevoelens zoals wraak, vriendschap, angst, argwaan en ongerustheid die in alle gevallen een slachtoffer veroorzaken. Toch springen er enkele verhalen uit die absoluut blijven hangen, dit zal per lezer verschillen.  

Drink maar lekker op – Ronald van Assen waar een 4jarig meisje gevonden wordt die al twee dagen met haar dode moeder op een kamer zit. Ontroerend en een triest verhaal zodra je erachter komt wat er precies gebeurd is.  

De jongen uit Darfoer – Karel Bedert: hierin is een dokter oorlogschirurg geweest in verschillende landen om aldaar levens te redden voor zover hij kon inschatten. Totdat er een jongen verschijnt die hem de achterliggende gevolgen komt vertellen. Confronterend waar alle goede bedoelingen opeens nutteloos blijken te zijn geweest.  

Dood door onschuld is een sterke verhalenbundel waarin elk verhaal een compleet plot bevat en dat is niet altijd even makkelijk om in zo weinig woorden dit tot stand te laten komen. 

Ook komen de verschillende schrijfstijlen van elke auteur goed naar voren en waarbij je zeker van enkele een geheel boek van zou willen lezen. Deze verhalenbundel is dan ook een waardige bundel voor in je boekenkast om zo nieuwe auteurs te leren kennen.  

Ik geef Dood door onschuld 4 sterren. 

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)