Titel: Schaduw van de nacht
Auteur: Tess Gerritsen
Genre: Thriller
Uitgever: The House of Books
Vertaling: Y.J.F.G. Klaasse-de Swart
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 352
Recensie: Danielle

Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster. Ze is van Chinese afkomst, en de naam Gerritsen heeft ze van haar Amerikaanse echtgenoot, wiens ouders uit Nederland afkomstig waren. Gerritsen werd opgeleid tot interniste, maar na de geboorte van haar eerste kind gaf ze haar artsenwerk op en begon met schrijven. Ze debuteerde in 1985 en schreef de eerste jaren voornamelijk romantische thrillers. Na het grote internationale succes van haar eerste medische thriller Harvest  (Hartslag, 1996) besloot Gerritsen zich echter volledig op dit genre te richten. Inmiddels heeft de auteur meerdere bestsellers op haar naam staan. Bovendien zijn haar boeken met Jane Rizzoli en Maura Isles in de hoofdrollen bewerkt tot de televisieserie Rizzoli & Isles.

Ava Collette ontvlucht haar verleden in Boston en huurt Brodie’s Watch, een oud huis in een afgelegen kustdorpje in Maine. En ook al gaan er verhalen over de rondwarende geest van kapitein Brodie, ze voelt zich er onmiddellijk op haar gemak. Totdat ze vreemde geluiden begint te horen en de dorpelingen ontfutselt wat ze liever geheimhouden voor buitenstaanders: iedere vrouw die het huis bewoond heeft is er ook komen te overlijden. Is de geest van kapitein Brodie ervoor verantwoordelijk of is een moordenaar van vlees en bloed de schuldige? Iemand die steeds dichter in de buurt van Ava komt…

Zodra Ava intrek neemt in het huis aan de kust hangt er meteen een donkere sfeer boven het huis. Je ziet de donkere kustlijn voor je en voelt de rillingen al over je rug lopen. Iets is er niet pluis in het huis waar Ava nu tijdelijk woont en de bewoners in het dorp zijn vriendelijk, maar dat maakt je toch achterdochtig. De geest die in het huis rondzwerft maakt het er allemaal niet luchtiger op.

Het is een huis met geheimen, in een dorp met geheimen. Maar we hebben allemaal geheimen. En die van mij zijn het diepst verborgen.

Tess Gerritsen weet een beeldende omschrijving neer te zetten van de plek waar dit zich allemaal afspeelt. De geestverschijning is enigszins verwarrend te noemen zeker als er een soort van ‘fifty shades’ tafereel aangekoppeld wordt. De vraag blijft rondzweven of dit allemaal werkelijk gebeurt of dat het door Ava zelf verzonnen wordt. De geest houdt het spannend, maar verder blijven alle andere personages vrij mat en oppervlakkig

Eenieder die verknocht is aan de verhalen van Rizzoli & Isles moet daar helemaal afstand van doen, want het verhaal is absoluut anders dan wat je van Tess gewend bent.

Dit heeft voor Schaduw van de nacht deze keer wel enigszins gewerkt maar of het nu echt een goeie aanpak is om hierin voort te zetten is nog maar de vraag.

Schaduw van de nacht geef ik 3,5 ster.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)