Titel: Het leven dat ik kende
Het leven dat ik kendeAuteur: Esther Boek
Genre: Roman
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 317
Recensie: Bianca

Over de auteur
Esther Boek (1967) woont met haar man en zonen in De Betuwe. Naast het schrijven is ze werkzaam in de zorg rondom kinderen. Haar vorige boeken Geen kind meer en De perfecte moeder kregen veel lof van zowel recensenten als lezers. Het leven dat ik kende is haar derde roman.  

Achterflap
Het leven dat ik kende is een aangrijpende roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal. 

Nadat Roelf alles waar hij van hield is verloren, lijkt het leven hem weer toe te lachen wanneer hij het geluk opnieuw vindt met Sophie. Tot die nacht waarop hun huis, met daarin alle onvervangbare herinneringen, tot de grond toe afbrandt. Als de politie hem enkele maanden later arresteert voor deze brand is het drama compleet.  Maar is hij wel schuldig of heeft justitie de verkeerde te pakken? Voor Roelf blijkt: wanneer je speelt met vuur, ben je nergens meer veilig.  

Mijn mening
Het leven dat ik kende vangt je aandacht door de bijzondere cover. Een vlinder die vlam vat, zeer tekenend voor dit bijzondere en vooral aangrijpende verhaal.   

Door het lezen van de achterflap ga ik ervan uit dat het vooral gebaseerd is op de brand die het leven van Roelf verwoest, maar het leven van Roelf voor de brand speelt echter een zeker zo belangrijke rol in dit deels waargebeurd verhaal. Wat kan een mens handelen voor hij daadwerkelijk instort? Heel veel, zo blijkt na het lezen van dit boek. Ik vond het eerste gedeelte van het verhaal een intense beleving, zonder in detail te treden moest ik af en toe echt even op adem komen. Het verhaal zet je met beide benen op de grond. 

Roelfs leven is zo heftig, de traumatische gebeurtenissen blijven zich opstapelen en er is amper tot geen tijd voor verwerking. Het duurt wel een tijd voor de brand die op de achterflap benoemd wordt ook daadwerkelijk onderdeel wordt van het verhaal. In mijn optiek is de brand niet het hoofdonderwerp.    

Esther Boek schrijft met emotie, weet zich goed in te leven in hetgeen Roelf is overkomen, vooral het stuk waarin Roelf schuldig wordt verklaard voor het tegendeel wordt bewezen is voor Esther herkenbaar uit haar eigen verleden, dit voel je.
De personages in het verhaal komen uit de realiteit, familiaire perikelen kennen we allemaal, maar in dit geval nemen ze toch wel extreme vormen aan. Het is een samenvloeiing van liefde, bedrog, haat en nijd en een hoge dosis verdriet. 

Ik hoop na het lezen van dit verhaal dat het Roelf en Sophie gegund is om alles een plek te geven en in alle rust een leven op te bouwen waarin ze zichzelf kunnen zijn en niet meer achtervolgd worden door het verleden wat zeker zijn littekens heeft achter gelaten.  

Het leven dat ik kende krijgt van mij 4 sterren.  

Bianca  

Leave a Reply

  • (not be published)