Titel: Bloedband
BloedbandAuteur: Linda Jansma
Serie:Cirkel van het kwaad #3
Genre: Thriller
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Leontine

Cover
De cover past helemaal in het rijtje van de serie. Dezelfde kleurstelling en indeling.

Auteur
Linda Jansma (1967) is een publiekslieveling, dat blijkt onder meer uit de hoge waarderingen op lezerssites en de publieksprijzen die ze ontvangt. Zo kreeg ze voor Caleidoscoop de Schaduwprijs en werd Tweestrijd nummer 3 in zowel de verkiezing tot Beste Vrouwenthriller Aller Tijden als de Beste Nederlandse Thriller 2012. Haar derde boek Houvast verscheen eind 2012. Maar Linda breekt ook internationaal door nu haar debuut in het Engels is vertaald.

Achterflap
Cirkel van het kwaad is een thrillerserie over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord. Na Schaduwkinderen en Uitverkoren verschijnt in oktober het derde en laatste deel: Bloedband. Komt Jules er eindelijk achter wat er met haar familie is gebeurd?
Officier van justitie Jules Declerck krijgt op haar werk te maken met de dood van de vijftienjarig Amber, die ogenschijnlijk het slachtoffer werd van digitaal kinderlokken, oftewel grooming. Jules heeft al snel het vermoeden dat er iets heel anders speelt. Als haar ex – misdaadjournalist Harry Simones – anonieme tips over de zaak ontvangt, raken ze beiden verstrikt in de duistere plannen van sekteleider Elijah Schillinger. Wat weet deze charismatische man eigenlijk over Jules’ verleden en over de verdwijning van Jules’ moeder?

Mijn mening
Bloedband is het derde en laatste deel van de serie Cirkel van het kwaad. En we hebben er lang op moeten wachten. Uitverkoren stamt alweer uit 2017. Ik was dan ook bang dat er een heleboel informatie naar de achtergrond verdwenen was, en dit bleek tijdens het lezen ook zo te zijn. De vraag Hoe zat dat ook alweer? kwam regelmatig langs in mijn hoofd, wat het lezen niet echt bevorderde.

In Bloedband is de 15-jarige Amber vermist. Jules Declerck stort zich met het team op deze zaak. Het lijkt erop dat ze slachtoffer is geworden van digitaal kinderlokken. Ondertussen is journalist Harry Simones nog steeds bezig om te achterhalen wat er nu precies is gebeurd met de vader van Jules. Er zijn nog zoveel vraagtekens. En wat heeft Elijah Schillinger er toch mee te maken?

Hoewel ik deel 1 en 2 echt verslonden heb en met 5 sterren heb beoordeeld, ben ik toch iets minder enthousiast over deel 3. Waar ik in de andere delen continu op het puntje van mijn stoel zat en het ene hoofdstuk na het andere las, is de algehele spanning in deel 3 een stuk minder. De plottwisten die ik van Linda Jansma gewend ben, mis ik in Bloedband. De climax voelt een beetje als afgeraffeld en zag ik eigenlijk het hele boek al aankomen. En dat is jammer. Het verrassingseffect aan het eind van een boek is toch het leukste dat er is.

Ben ik dan alleen maar negatief? Nee, zeker niet. Linda Jansma heeft een fijne schrijfstijl. Jansma weet de lezer aan zich binden met korte en langere hoofdstukken. In de drie boeken hebben we de hoofdpersonen goed leren kennen. Jules Declerck wil graag weten wat er met haar vader is gebeurd. De zoektocht naar de waarheid is de rode draad in deze reeks en Linda Jansma heeft dit mooi verwoord.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Ik geef Bloedband 3 sterren.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)