Hier is het tweede overzicht voor januari 2020….heb je nog boekenbonnen over?

De Cock en kermis in de hel – Baantjer (7 januari)
Na jaren staan twee rivaliserende leden van een kermisfamilie weer allebei met hun attractie op een Amsterdamse kermis op het Westergasfabriekterrein. Tegen de afspraak in, en de oude familievete laait dan ook meteen op. De Cock raakt erbij betrokken als een dode wordt aangetroffen op het kermisterrein. Vermoord, met bij zijn lichaam een tarotkaart. Al snel blijkt een karretje van het reuzenrad onklaar te zijn gemaakt, met nét geen dodelijk gevolg. In het gesaboteerde karretje wordt een tarotkaart gevonden… De Cock duikt in het familieverleden en ontdekt dat achter de vrolijke façade van de
kermis een tragedie schuilgaat die roept om wraak. Hij moet de moordenaar ontmaskerenvoor er meer slachtoffers vallen.

 

Sneeuwblind – Ragnar Jonasson (7 januari)
Siglufjörður: een idyllisch vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland, dat alleen bereikbaar is via een smalle bergtunnel. Waar niemand zijn huis op slot doet en waar iedereen elkaar kent.
Ari Thor, een jonge politieagent, begint er aan zijn eerste baan, ver van zijn vriendin in Reykjavík en ver van de demonen uit zijn verleden.
Wanneer een jonge vrouw halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen, bloedend en bewusteloos, en een gerespecteerd schrijver zijn dood tegemoet valt in het plaatselijke theater, ontdekt Ari dat hij niemand in de kleine gemeenschap echt kan vertrouwen, en dat geheimen en leugens er een levenswijze zijn.

 

Indisch Requiem – Tomas Ross (14 januari)
December 1949. Terwijl koningin Juliana de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië ondertekent, beraamt militair Raymond Westerling, bijgenaamd De beul van Celebes, plannen om Indië alsnog te behouden. Speerpunt zijn de Zuid-Molukken, waar de weerstand tegen de dominantie van Soekarno het hevigst is.
Als in november 1950 Soekarno de aanval opent op de kersverse Republiek der Zuid-Molukken krijgt Arnie Springer een bericht van de Buitenlandse Inlichtingendienst bid. Bij een ongeluk in Schotland is zijn Indische jeugdvriend Ferry omgekomen. Volgens de bid gaf Ferry
zich voor Arnie uit in een poging om contact te leggen met een jonge Soendanese vrouw. Wanneer Arnie haar in Edinburgh ontmoet, blijkt dat de vrouw een boodschap voor hem heeft van een Indonesische handlanger van Westerling die opgesloten zit in de beruchte Glodok-gevangenis in Jakarta. Arnie en de jonge vrouw reizen naar Java om op zoek te gaan naar een geheime bandopname met cruciale informatie voor de Nederlandse regering. Hun zoektocht leidt tot een onverwachte ontmoeting met Erik Hazelhoff Roelfzema op het eiland Ceram in de Zuid-Molukken – een slangenkuil van intriges waarin de Amerikaanse en Russische inlichtingendiensten een smerig dubbelspel spelen.

 

Dans om de troon – Marianne & Theo Hoogstraaten (9 januari)
Een onverwachte ontmoeting heeft ingrijpende gevolgen.
Kan Isa haar eigen toekomst nog bepalen?
Normandië 1064
Isa heeft haar ouders nooit gekend. Ze is opgevoed door haar grootouders op een afgelegen burcht. Als haar opa overlijdt, wordt ze naar het hof van hertog Willem van Normandië gestuurd, met een bewijs van haar afkomst. Wie is ze werkelijk? Al snel ontdekt Isa dat ze een bedreiging vormt voor iedereen die op de Engelse troon aast. Koning Edward heeft nog maar kort te leven en hij heeft geen opvolger. Dan begint de dans om zijn troon…

 

Mijn zus wordt vermist – Carissa Ann Lynch (14 januari)
Mijn zus had een geheim. Toen verdween ze…
Madeline was altijd de onafhankelijke, succesvolle zus tegen wie Emily opkeek. Nu zijn de rollen plotseling omgedraaid. Madeline is verlaten door haar man en ze moet zich alleen zien te redden met haar twee kleine kinderen. Ze vraagt Emily om hulp, alleen lijkt de echtscheiding niet haar enige probleem…
Van het ene op het andere moment verdwijnt Madeline. Emily blijft met de twee kinderen achter en raakt steeds verontruster. Ze vertrouwt niemand meer. Als het politieonderzoek maar traag op gang komt, besluit ze zelf op zoek te gaan. Ze vindt een ijzingwekkende videotape met een vreselijke misdaad van twintig jaar geleden. Is haar zus het slachtoffer of degene die alles in scène heeft gezet?

 

De slapende nimf – Ilaria Tuti (10 januari)
Hoofdinspecteur Teresa Battaglia vecht tegen haar alsmaar erger wordende Alzheimer en zou eigenlijk moeten stoppen met werken. Maar dan wordt er een zeer raadselachtig schilderij gevonden, ‘De slapende nimf’. De maker is een oude man die sinds de Tweede Wereldoorlog compleet geïsoleerd en in stilte zijn leven leidt.
Na onderzoek blijkt dat het bloed op het doek geen inkt is, maar het bloed van een mensenhart. Als vervolgens een lijk wordt gevonden waar het hart van uitgerukt is, begint de zaak bezit van Teresa en haar zakenpartner Massimo Marini te nemen en is er geen weg meer terug. De valleien van de Alpen verbergen grootse geheimen, maar er is altijd iemand in de schaduw die er alles aan doet die verborgen te houden…

 

De kleuren van licht – V.E. Schwab (16 januari)
De gevoelige balans tussen de vier Londens staat op het punt te breken. De ooit zo vereerde magie werpt zijn duistere schaduw over Rood Londen en maakt de weg vrij voor een ander Londen om de macht te grijpen. Kell begint te bezwijken onder de druk van tegenstrijdige loyaliteiten en Lila moet leren haar magie te beheersen, voordat de magie háár beheerst.
Intussen verzamelt kapitein Alucard Emery zijn bemanning en bereidt hij zich voor op een race tegen de klok om het onmogelijke voor elkaar te krijgen. In de schaduwen keert een oude vijand terug om de kroon op te eisen, terwijl een gevallen held een wereld probeert te redden die voor zijn ogen uiteen lijkt te vallen.
Wie zal de macht grijpen? Wie zal roemloos ten onder gaan? Wie redt het tot het einde van deze overdonderende trilogie?

 

Grimmige avonturen van Sabrina – Sarah Rees Brennan (16 januari)
Het is de zomer voor haar zestiende verjaardag, Sabrina Spellman weet dat haar wereld op het punt staat te veranderen. Haar leven bestaat uit het bestuderen van magie en toverspreuken, rondhangen met vrienden en naar de film gaan met haar vriendje Harvey Kinkle.
Nu de tijd in de ‘normale’ wereld langzamerhand op aan het raken is, beseft ze dat het achterlaten van haar vrienden veel moeilijker is dan ze had verwacht. Al helemaal nu ze niet meer precies weet wat Harvey voor haar voelt. Wanneer haar nicht Ambrose voorstelt om een spreuk uit te spreken die zijn ware gevoelens voor haar zullen onthullen gaat het helemaal mis. Een mysterieuze bosgeest bemoeit zich met de spreuk en alles begint averechts te werken.
Sabrina heeft zich altijd al aangetrokken gevoeld tot de macht van de magie. Toch begint ze steeds meer te twijfelen of haar magie haar niet het verkeerde pad op leidt. Zal ze ervoor kiezen om het pad van het licht te verlaten om het pad van de nacht te volgen?

 

Een nieuw leven – Katie Fforde (14 januari)
Caro Swanson weet niet zo goed wat ze met haar leven aan moet, behalve dat ze wel eens “iets nieuws’ wil doen. Als ze een advertentie ziet waarin een heer op leeftijd een assistente zoekt voor in zijn landhuis in de Schotse Hooglanden, twijfelt ze geen moment en schrijft ze een brief. Tot haar verbazing wordt ze meteen aangenomen, en ze vertrekt naar het prachtige landgoed Glen Liddell.
Eenmaal aangekomen valt Caro als een blok voor het ruige, overweldigende landschap, voor het onvervalst Schotse -kasteel met het meer ernaast en voor de charmante oude laird van het landgoed. Ze voelt zich al snel helemaal thuis in haar nieuwe leven, en als ze op een dag een klein meisje ontmoet dat snakt naar liefde en aandacht is ze helemaal verloren. Zeker als ze in de vader van het kind de man herkent die ze jaren geleden ontmoette op een Grieks eiland en die ze nooit heeft kunnen vergeten.

 

Bowie’s boekenkast – John O’Connell (8 januari)
Zijn hele leven was David Bowie een groot lezer. In 1975 bracht hij naar de filmset van The Man Who Fell to Earth een paar koffers vol met boeken mee, en ook de rest van zijn leven ging Bowie nooit op reis zonder boek. Drie jaar voor zijn dood in 2016 stelde hij een lijst op van de honderd belangrijkste en invloedrijkste boeken van zijn leven. Samen vormen ze de autobiografie van een lezer. Van Lolita tot Madame Bovary, van De vreemdeling tot In koelen bloede, deze boeken maakten David Bowie tot het genie dat hij was. Bowie’s boekenkast is oprecht, analytisch en origineel, deels een geweldige leesgids en deels de biografie van een muzieklegende.

 

Leave a Reply

  • (not be published)