Titel: Verborgen praktijken
Auteur: Saskia van Mieghem
Genre: Roman
Uitgeverij: AquaZZ
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 256
Recensie: Danielle

Over de auteur

Saskia van Mieghem (1967) heeft na haar debuut met Voor altijd twee de stoute schoenen aangetrokken. Was haar eerste boek gebaseerd op waargebeurde feiten, werd haar tweede boek Door rood verbonden haar eerste stappen in fictie. In 2018 verscheen de medische thriller De Gynaecoloog. In 2019 verschenen er twee boeken tegelijk uit, Verborgen praktijken als vervolg op De gynaecoloog en Verloren dat gebaseerd is op waargebeurde feiten.

Achterflap/Samenvatting

Wanneer Charlotte, een fertiliteitsarts, door iemand uit haar verleden wordt bedreigd, neemt ze dit in eerste instantie niet al te serieus. Totdat haar beste vriendin Manon in coma raakt en ze ontdekt dat dit geen toeval kan zijn. Vanaf dat moment zet ze alles op alles om aan de eisen van het dreigement te kunnen voldoen. Dat ze daarbij medisch-ethische regels moet overtreden, lijkt haar niet te hinderen. Bovendien realiseert ze zich dat ze iets in handen heeft gekregen waar ze meer mee wil doen.
Door haar verborgen praktijken raakt Charlotte iedereen die haar dierbaar is kwijt. Op het moment dat haar wereld instort, wordt ze er ook nog ingeluisd.

Mijn mening

Verborgen praktijken is het vervolg op De Gynaecoloog en ondanks dat er genoeg uitleg is gegeven met betrekking tot het voorafgaande is het toch een extra aanvulling als je het eerste deel hebt gelezen.  De personages hebben dan meteen een herkenning en het verhaal krijgt hierdoor ook meer diepgang.

Charlotte heeft al eerder laten zien dat ze tot veel in staat en ook in dit boek gaat ze zo haar eigen gangetje. Als ze tot overmaat van ramp weer geconfronteerd wordt met het verleden is er geen ontkomen aan om enkele grenzen te negeren.

‘Manon?’ fluister ik. ‘Ik moet je iets vertellen en je moet me beloven dat je niet boos zult worden en dat je onze vriendschap niet verbreekt.’

Het is een wirwar van mensen die allemaal een bepaalde relatie met elkaar hebben. Dit schept een soort van ongeloofwaardigheid maar het heeft als positieve uitwerking dat het verhaal hierdoor als een trein loopt. Verder blijven de personages enkel op de oppervlakte acteren en draait het voornamelijk om de verborgen praktijken die Charlotte uitvoert.
De schrijfstijl is ongecompliceerd en de plot creëert een einde dat ervoor zorgt dat de lezer zeker nog een deel 3 verwacht. En uit betrouwbare bron is gebleken dat dit ook gaat gebeuren.

Verborgen praktijken is een vlot lopende medische roman die prettig is om te lezen en waarvan je graag het vervolg wilt lezen dus het is nu weer aan de auteur.

Leesplezier: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4
Plot: 4
Schrijfstijl: 3,5
Spanning: 3,5

Ik geef Verborgen praktijken 4 sterren.

Danielle

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)