Titel: Een Noorse winternacht
Een Noorse winternachtAuteur: Karen Swan
Genre: Roman-Feelgood
Uitgeverij: Xander uitgevers
Vertaling: Ireen Niessen
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 480
Recensie: Heidi

Cover

Een cover die er voor mij direct uitspringt: de besneeuwde berg, in combinatie met de kraakheldere sterrenhemel en het besneeuwde landschap, met een vrouw die naar het geheel kijkt, zorgt er bij mij voor dat ik erg nieuwsgierig naar het verhaal word.  

Over de auteur

Karen Swan startte haar carrière in de modejournalistiek, voordat ze alles opgaf om haar drie kinderen en een puppy op te voeden en haar ambitie om schrijver te worden waar te maken. Ze woont in de wouden van Sussex en schrijft haar boeken in een boomhut.   

Achterflap/samenvatting

Bo leidt een leven waar vele anderen van dromen. Samen met haar vriend Zac krijgt ze betaald om te reizen en haar sprankelende avonturen te delen met haar online volgers. De kerstdagen komen eraan en Bo verheugt zich op hun volgende trip: een reis naar de besneeuwde Noorse fjorden, waar ze een paar weken zullen verblijven in een pittoresk landhuis onder het romantische Noorderlicht.
Maar omgeven door de bevroren watervallen en sneeuwwitte bergen komen er scheurtjes in de relatie en drijven er diep verstopte geheimen naar boven. Bo kan de confrontatie met zichzelf niet langer uit de weg: is dit wel wie ze is? 

Mijn mening

Toen ik dit boek voor het eerst zag en de titel las, was het eerste wat ik dacht: dat boek wil ik lezen. Ik ben een groot liefhebber van Noorwegen en een ijzig avontuur in de Noorse fjorden, klonk me dan ook als muziek in de oren. Als ik begin met lezen merk ik al snel dat het verhaal afwisselt in heden en verleden. Iets waar ik persoonlijk een groot liefhebber van ben, omdat ik het interessant vind hoe mensen in het verleden leefden. Zo maken we kennis met Signy die in 1936 opgroeit in het Noorse Lodalen, een hele andere tijd dan waarin het verhaal van de hoofdpersonage Bo, die in deze tijd als influencer samen met haar vriend Zac door het leven gaat, zich afspeelt. Het thema “de onlinewereld” wordt in dit verhaal mooi weergegeven, het wil ons maar al te vaak voorspiegelen hoe perfect het allemaal is, maar of dat allemaal echt zo is kun je na het lezen van dit feelgood boek je vraagtekens bij zetten. 

Het enige waar je zeker van kunt zijn, is dat je niet het pad zult volgen dat je voor je hebt gezien. Het leven dwingt je om wegen in te slaan die je niet wilt bewandelen, maar je moet vertrouwen hebben.

Karen Swan heeft in Een Noorse winternacht de winterse wereld in het prachtige Noorwegen erg goed weergegeven, je waant je zelf weer even in het Noorse land en de prachtige natuur. Dit feelgood boek is wat mij betreft niet alleen maar feelgood, er zit zelfs wat spanning in, maar ook de nodige drama komt aan bod. Dit in combinatie met de mooie sfeerbeschrijving van het landschap en de wijze lessen over keuzes maken en wie ben je nu écht als persoon, zorgen er voor mij voor dat ik met volle teugen van dit winterse verhaal heb genoten.  

Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Ik geef Een Noorse winternacht 4 fonkelende sterren. 

Heidi 

Leave a Reply

  • (not be published)