Titel: De ware
De wareAuteur: John Marrs
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Els Franci-Ekeler
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Bianca

Over de auteur

John Marrs is freelancejournalist en woont in Londen. De afgelopen vijfentwintig jaar interviewde hij celebrities uit de film-, tv- en muziekwereld. Van De ware zijn in het Verenigd Koninkrijk 150.000 exemplaren verkocht en van het boek wordt tevens een Netflix-serie gemaakt.

Achterflap/Samenvatting

Een eenvoudige DNA-test is genoeg om jouw perfecte partner te vinden. Het bedrijf Match Your DNA kondigde aan het gen te hebben gevonden dat ons verbindt met onze zielsverwant. Sindsdien zijn miljoenen mensen gematcht. Maar de ontdekking leidt ook tot talloze verbroken relaties en ideeën over daten, romantiek en liefde zijn totaal veranderd. Nu krijgen vijf totaal verschillende mensen het bericht dat ze een match hebben. Ze staan op het punt de ware te ontmoeten. Maar niet iedereen zal nog lang en gelukkig leven. Zelfs zielsverwanten hebben geheimen, en sommige zijn schokkender dan je denkt.

Mijn mening

Vijf verschillende verhalen in één boek, allemaal tot stand gekomen door Match Your DNA. Match Your DNA is opgericht door Ellie, een van de vijf hoofdpersonages. Ook Ellie hunkert naar de liefde. Match Your DNA matcht jouw DNA met een ander persoon, dit spreidt zich over de hele wereld en met jouw match word je gelukkig: dat staat vast. Als ik dit net geschreven stukje teruglees ben ik me weer bewust van de ongeloofwaardigheid van dit concept. Echter zijn de verhalen in dit boek best geloofwaardig, mensen zijn geneigd te geloven in feiten die volgens een bepaald uitgedacht concept zouden moeten kloppen.

Elk verhaal is op zichzelf staand en draait om een andere invalshoek. Ieder verhaal heeft een eigen verhaallijn met ook weer een eigen ontknoping. Qua thriller had er meer ingezeten als de vijf verhaallijnen meer binding met elkaar hadden gehad, daarin heeft de auteur wel een kans tot een groter succes laten liggen.

De schrijfstijl is erop gebaseerd dat je eigenlijk vijf korte verhalen leest, allemaal ontstaan vanuit een DNA-match, dit zorgt ervoor dat er van de lezer qua meedenken weinig tot niets verwacht wordt. Het is een thriller die pas over de helft meer vaart krijgt en ook dan pas de spanning krijgt die de term thriller waardig is.

De ware is een thriller waarin de auteur gebruik heeft gemaakt van totaal verschillende persoonlijkheden die ieder op hun eigen manier wanhopig verlangen naar liefde en genegenheid, of zich juist afvragen of het leven wat ze leiden wel voldoet aan het ultieme geluk en de verwachtingen voor de toekomst waar zullen maken, of moeten ze hun pijlen op een ander gaan richten?

Eigenlijk is Match your DNA een doodeng iets, het is de auteur zeker gelukt om een boodschap over online daten over te brengen en mensen wakker te schudden als het gaat om het ervaren van gevoelens. Het brein van de mens is op elk gebied te manipuleren, als je er maar de juiste instrumenten op loslaat.

Originaliteit: 3
Schrijfstijl: 3
Spanning: 3
Leesplezier: 3
Plot: 3
Psychologie: 3

De ware krijgt van mij 3 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)