In samenwerking met uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor het debuut van Nina Verheij. In oktober verscheen haar eerste thriller; Fatale keuzes.

Voor de leesclub werden 6 deelnemers ingeloot. De gelukkigen waren: Vera van den Eynde, Dini van Heumen-Hoekman, Corine Smans, Meike Damen, An Wouters en Annemie Geenen. Namens Thrillers & More nam Lilian Brugel deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij om gezellig deel te nemen aan de leesclub. De leesclub werd gehouden onder leiding van Alexander Roessen, het verslag werd verzorgd door Lilian en Alexander.

 

Voor het lezen hadden de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van de thriller Fatale keuzes. Hieronder zetten we even kort wat meningen op een rijtje.

Dini: Mooie cover die ik zeker zou oppakken in de winkel. Ik laat mij verrassen want het is het eerste boek van deze onbekende auteur voor mij en dat is altijd zo leuk om een nieuwe auteur te leren kennen. Na de achterflap gelezen te hebben verwacht ik een spannend verhaal.
Corine: Ik vind het een mooie opvallende cover. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel, want hij valt op door de kleuren. Maar ook de titel spreekt me aan, dus ik zou zeker de achterkant lezen. Ik ben altijd nieuwsgierig naar een debuut en ik verwacht dan ook een spannend verhaal van Nina. Ik hoop dat het een verhaal is, waar je door wilt blijven lezen.
Annemie: Cover spreekt mij wel aan. Ik zou het boek zeker oppakken in de winkel. Na het lezen van de achterflap ben ik heel benieuwd naar het verhaal.
Meike: De cover valt op, zeker ook vanwege de mooie complementaire kleuren. Ik zou het boek zeker beter bekijken. De achterflap schept verwachtingen, ik verwacht een spannend en goed geschreven verhaal te gaan lezen. Een nieuwe auteur, ik laat me graag verrassen.
An: De cover spreekt me zeker aan. De titel triggert ook wel: wie maakt er fatale keuzes en dan nog in meervoud en wat zijn die keuzes? Voor mij ook een nieuwe auteur en dat vind ik dan ook dubbel spannend want bij een auteur die je al kent, heb je al bepaalde verwachtingen (vb bij een serie van boeken of de schrijfstijl, …). Dus ik ben heel benieuwd.
Vera: Ik vind het een mooie, mysterieuze cover. Het meisje lijkt wel dood, gelegd tussen de bladeren als pronkstuk. Ik zou het boek zeker oppakken om de achterflap te lezen en te kijken of het mijn genre is dat ik graag lees. Ik verwacht een spannend verhaal met allerlei onthullende geheimen en een spetterend einde. Ik hoop dat het een vlotte pageturner wordt.
Lilian: Heeft de vrouw op de cover een fatale keuze gemaakt? Het is een cover die veel vragen oproept en zeker uitnodigt om opgepakt te worden in de boekhandel. De cover is intrigerend en spannend. Dat is dan ook precies wat ik verwacht, een intrigerend en spannend verhaal. Erg benieuwd naar deze debuut!

Iedereen ging vlot van start en het tweede deel van de leesclub kon daarom al snel geopend worden. Tijdens het lezen gaven de deelnemers aan hoe het boek hun bevalt en waarom. Maar ook werden eventuele opvallende quotes benoemd die ze tegen kwamen.

An: Ik moest me in het begin wel even concentreren op de verschillende data en personages. Maar daardoor wordt de spanning wel hoog gehouden verder in het verhaal. Ik vind het een vlotte schrijfstijl maar het is wel duidelijk dat door een Nederlandse is geschreven. Heeft ook wel zijn charme. Woorden die wij niet echt gebruiken: toetjeslepel, boedelbak, … Nu wil ik zo snel mogelijk weten wat er nu juist gebeurd is en wie de dader is.
Annemie: Het begin is wat verwarrend, omdat elk hoofdstuk op een ander tijdstip plaatsvindt. Ik moet telkens teruggaan naar de vorige hoofdstukken. Misschien verandert dit nog. Verder vind ik het een vlotte schrijfstijl.
Meike: Het leest vlot maar ik moet er wel mijn hoofd bijhouden. Al weer een stuk verder met lezen. Ik vind het boek meer een kruising tussen roman en spannend boek. Wat mij betreft prima. Alleen had het lettertype van mij wat groter mogen zijn. ?
Vera: Het verhaal is vlot geschreven en ik vind het spannend. Ik vind het een vlotte schrijfstijl en voor mij een echte pageturner. Het spannendste stukje vond ik toen er s nachts iets in de keuken gebeurde en dit ontdekt werd. Ik kan mij met niemand identificeren maar heb wel een voorliefde voor het hoofdpersonage.
Lilian: Heb het boek al enige tijd geleden mogen lezen en door de korte hoofdstukken, was het boek ook zo uit. Nina heeft een fijne schrijfstijl waardoor het boek gemakkelijk wegleest. Wat ik wel een minpunt vind, zijn de vele wisselingen in tijd. De korte hoofdstukken wisselen steeds binnen een kort tijdsbestek tussen heden en verleden. Dat is verwarrend en zorgde ervoor dat ik regelmatig even terug moest bladeren om te checken op welke dag het vorige hoofdstuk zich afspeelde.

Het voelde alsof haar lichaam en geest sinds vannacht twee los van elkaar opererende onderdelen waren. Iets wat haar deed twijfelen aan alles om haar heen.

Dini: Klopt. Ik ben veel gewend qua tijdswisselingen maar dat gebeurde zo vaak. Ik denk veel mensen dit niet fijn vonden lezen.
Corine: Ik ben het eens met Lilian en Dini, wat betreft de tijdswisselingen. Ik vond het niet prettig lezen als ik eerlijk ben. Ik vond het verwarrend.

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen? Wij vroegen de deelnemers antwoord te geven op de volgende vragen:

Kun jij je identificeren met de hoofdpersoon? Wat zou jij hebben gedaan als je in de situatie van de hoofdpersoon zat?

An: Nee, maar ik leefde wel met haar mee. En vaak heb je bij bepaalde beslissingen dat je je afvraagt, wat als ik … Maar de beslissing is dan natuurlijk al genomen en dan moet je leven met de gevolgen. Dat was voor Emma ook het geval, al is het voor haar wel heel ingrijpend.
Corine: Ik kan me niet identificeren met de hoofdpersoon. En of ik hetzelfde zou hebben gedaan in deze situatie. Geen idee, dat kun je pas zeggen als je zelf voor een bepaalde situatie staat.
Meike: Dat vind ik moeilijk, ik denk dat je zoiets pas weet als je je in de situatie bevindt.
Lilian: De hoofdpersonen zijn allemaal een stuk jonger, ik kon me wel in hen verplaatsen, maar niet echt identificeren. Waarschijnlijk zou ook bij mij de nieuwsgierigheid het hebben gewonnen en was ik ook op zoek gegaan naar de waarheid achter het verleden van de vader van mijn vriendin.
Vera: Ik kan mijzelf niet identificeren met het hoofdpersonage. Ik zou ook wel op onderzoek geweest zijn maar zou er een handlanger meegenomen hebben zodat ik niet alleen ben.

 

Kun je de titel van het boek verklaren? Dekt de titel de inhoud van het verhaal? Weet jij zelf een andere titel die bij het boek past?

Dini: Ze maken allemaal keuzes die voor een paar fataal afliepen. Wat als Emily een andere keuze had gemaakt?
An: Je moet altijd keuzes maken in het leven. De personages in het boek doen dat ook en voor hen heeft dat helaas fatale gevolgen. Was het te vermijden geweest? Zoiets weet je natuurlijk nooit want een andere beslissing had misschien weer iets anders in gang gezet. De titel dekt inderdaad de inhoud. Ik kan zelf niet echt een betere titel verzinnen.
Meike: Fatale keuzes vind ik een prima titel, die de lading dekt.
Lilian: De titel van het boek dekt de lading goed, iedereen moet keuzes maken in zijn of haar leven en niet elke keuze pakt goed uit. In dit geval zelfs fataal. Ik zou dan ook geen andere titel kunnen bedenken.
Vera: De titel past wel bij het verhaal, er worden foute keuzes gemaakt en er werden in de tijd foute keuzes gemaakt met een fatale afloop.

 

Wat kun je zeggen over de schrijfstijl? Is deze anders dan je (van deze auteur) gewend bent? Wat vind je van de opbouw van het verhaal? Hoe ontwikkelt de plot zich?

Dini: Mijn eerste kennismaking met de auteur. Makkelijke schrijfstijl. Ik denk dat deze thriller ook als een YA zou kunnen doorgaan.
Ja, die opbouw. Te veel tijdwisselingen en eerlijk gezegd ook te veel hetzelfde en ik had al vermoed hoe en wie erachter stak, maar dat is omdat ik al aardig veel thrillers heb gelezen denk ik. Dus het kwam niet als een grote verrassing allemaal.
An: Het is een debuut dus ik verwachtte nog niet echt een bepaalde schrijfstijl. Maar het las wel vlot en was voorzien van een aantal typische Nederlandse woorden zoals boedelbak en toetjeslepel. Maar dat maakt het voor mij nog wat echter. Er was een afwisseling tussen heden en verleden en dat vroeg in het begin wel wat inspanning om helemaal mee te zijn. Maar het zorgde ook wel voor de extra spanning verder in het boek.
Het start meer als een roman en je leert de personages kennen en dan ontwikkelt het zich maar als een thriller. Het bouwt stilaan op en ik vond het wel spannend.
Corine: Moeilijke vraag. Teveel tijdsprongen, vond ik. Daardoor vond ik het niet prettig lezen. Ik moest teveel nadenken. Ik lees al heel wat jaren, maar zoveel tijdsprongen in een boek heb ik nog niet eerder meegemaakt.
Annemie: De schrijfstijl van de auteur voldoet helemaal aan mijn verwachtingen: een langzame opbouw van het verhaal, terwijl de lezer soms wel op een verkeerd been gezet wordt.
Lilian: Het is een fijne, vlotte schrijfstijl en de korte hoofdstukken lieten mij meer lezen dan ik van plan was. 😉 Wat ik minder vond waren de vele wisselingen in tijd. De korte hoofdstukken wisselden steeds binnen een kort tijdsbestek tussen heden en verleden. Dat was verwarrend en zorgde ervoor dat ik regelmatig even terug moest bladeren om te checken op welke dag het vorige hoofdstuk zich afspeelde.
Fatale keuzes is een thriller met een goed opgebouwde verhaallijn die psychologisch goed in elkaar zit en veel spanning bevat. Het einde laat ruimte over voor een vervolg met Emily in de hoofdrol.
Vera: Het boek leest heel vlot, een echte pageturner. Ik was wel teleurgesteld dat het al uit was. Ik hoop dus op een vervolgverhaal of meerdere met Emily in de hoofdrol. Het is de eerste keer dat ik iets van deze acteur een boek lees en ben benieuwd naar de rest maar kan het spijtig genoeg niet vergelijken met eerder werd.
Ik vond het een geestig en tegelijkertijd een angstaanjagend verhaal, zeker bij het plot, het was een totale verrassing voor mij.

 

Heeft de auteur je kunnen raken? En op welke manier? In positieve of in negatieve zin? Welke verwachtingen had je vooraf en over dit boek en zijn die wel of niet uitgekomen?

Dini: Niet echt weten te raken. Het verhaal had m.i. wat spannender gemogen en een stuk dunner omdat het nu af en toe wat langdradig werd. Verder geen slecht boek.
An: Ja, ik vond het een leuk boek om te lezen. Ik kreeg wel sympathie voor bepaalde personages en was dan ook benieuwd hoe het met hen verder zou verlopen.
Ik verwachtte een spannend boek en ik kreeg het ook. En ik ben benieuwd naar het vervolg.
Corine: De auteur heeft me niet echt kunnen raken. Ik had een spannend verhaal verwacht en helaas vond ik dat niet.
Meike: Ik vind Fatale keuzes een goed debuut, dat ik met plezier gelezen heb.
Ik verwachtte een spannend boek te gaan lezen en dat is uitgekomen.
Annemie: Wat mij het meest raakte in dit verhaal is het feit dat wraakgevoelens tot drama’s kunnen leiden, en niet enkel in boeken.
Lilian: Nina heeft mij met haar boek zeker kunnen raken, met name omdat de personages echt overkomen, ze hadden zomaar bekende van je kunnen zijn. Vooral de begrafenis maakte op mij veel indruk, het greep me bij de keel.
Vera: Ja. de auteur heeft mij in positieve zin kunnen raken. Ik zei het al, ik wil meer van deze auteur lezen. Ik had hoge verwachtingen van dit boek en het is uitgekomen. Een echte aanrader!!!!

Vragen aan de auteur

Nina Verheij nam zelf ook deel aan de leesclub Fatale Keuzes om vragen van de lezers te beantwoorden.

An: Ik heb ondertussen je boek uitgelezen. Ik vond het wel spannend. Denk je aan een vervolg? Of gaat een volgend boek volledig iets anders zijn?
Nina: Als alles goed gaat, komt er nog een deel 2 en een deel 3 over gedeeltelijk dezelfde personages. Ik ben begonnen met schrijven tijdens National Novel Writing Month (50.000 woorden schrijven in 30 dagen). Hopelijk heb ik daardoor een mooi deel van de eerste versie af. Er zitten al wat hints naar deel 2 in deel 1. ?

Annemie: Hallo Nina, net jouw boek uitgelezen. Ik ben blij te weten dat er een vervolg komt. Maar mag ik vragen om iets minder typisch Nederlandse uitdrukkingen te gebruiken. Dit is niet slecht bedoeld, want ik vond het een heel goed boek.
Nina: Dank je wel, Annemie. Ook voor de tip. Ik was me er tijdens het schrijven niet van bewust dat er veel typisch Nederlandse uitdrukkingen in zitten, maar misschien kan mijn (Vlaamse) uitgever dat bij het volgende boek aangeven tijdens de redactierondes, want zij weet natuurlijk welke woorden in Vlaanderen wel en niet worden gebruikt. Zelf dacht ik dat onze talen wel aardig overeenkomen, maar blijkbaar zijn er toch veel verschillen. Leuk om daar wat meer over te leren.

Meike: Ik ben benieuwd of je een schrijfritueel hebt en of je van te voren al precies weet hoe het verhaal gaat lopen en eindigt. Of ontstaan er ook verhaallijnen en gebeurtenissen tijdens het schrijven?
Nina: Wat een leuke vragen. Ik wilde zeggen dat ik niet echt een schrijfritueel heb, maar toen ik er nog eens goed over nadacht, kwam ik erachter dat ik eigenlijk wel wat vaste gewoonten heb. Zo maak ik eerst een thermoskan thee en dan installeer ik me met mijn blauwe dekentje in ‘the black hole’. Dat is het hoekje van mijn chaise longue waaruit je heen moeilijk overeind kunt komen als je eenmaal zit. ? Vervolgens moet ik snel genoeg zijn met mijn laptop op schoot nemen, want anders is mijn kat Emmy daar al gaan liggen en dat schrijft toch wat minder makkelijk. Verder leg ik mijn telefoons op zijn kop zodat ik geen lichtjes zie knipperen van dingen die aandacht willen. Soms zet ik ze zelfs op vliegtuigstand. En dan hupsakee: typen.

Het grootste gedeelte van de verhaallijnen verzin ik van tevoren, zodat het schrijven ietsje makkelijker gaat, omdat ik bijv. al weet welke informatie ik in een scène wil vrijgeven of wat er moet gebeuren. (Al verzin ik meestal niet van tevoren wat de setting gaat worden, wie er precies allemaal aanwezig zijn en wat er verder nog gaat gebeuren.) Maar het komt ook voor dat ik onderweg opeens iets nieuws bedenk. Nu bij deel 2 bijv. bedacht ik me tijdens het schrijven dat een bepaald motief nog niet sterk genoeg is, dus daar ga ik dan nog even op kauwen, zodat ik dat tijdens het herschrijven kan wijzigen of verder uitwerken. ?

Lilian: Hoe ben je terecht gekomen bij Uitgeverij Hamley Books? Zij zijn gevestigd in België en jij bent een Nederlandse, wat was je drijfveer om met hen in zee te gaan?
Nina: Begin vorig jaar heb ik de Thrillers specialisatie van de Schrijversacademie gevolgd. Een van de andere studenten van mijn groepje was Esther Boek. Zij was toen net een uitgever aan het zoeken voor haar 2e roman. Dat werd uiteindelijk Hamley Books. Mei van dit jaar zei Esther in ons Thriller WhatsApp-groepje dat haar uitgever nog een manuscript zocht om dit najaar uit te geven omdat een ander boek verschoven was naar voorjaar 2020, met de vraag hoe het ervoor stond met onze verhalen. Eigenlijk was ik toen nog niet eens halverwege met herschrijven, maar ja, zo’n kans laat je natuurlijk niet liggen. Dus ik ging snel aan de slag om te zorgen dat de 1e helft volledig herschreven was. Die heb ik toen opgestuurd naar Hamley. Ik dacht nu moet ik wekenlang in spanning blijven zitten of Sandra het wat vindt, maar dat bleek niet het geval. Ze mailde dezelfde avond nog terug dat ze interesse had in mijn manuscript. Daarna hebben we een keer gevideobeld om te kijken of er een klik was, waarbij Sandra vertelde hoe Hamley Books werkt. En zo is het gekomen. Toen moest ik alleen wel als een malle de 2e helft ook herschrijven natuurlijk, maar dat had ik er uiteraard wel voor over. ?

Dan rest alleen nog het eindoordeel in punten:

Vera: 5 (lees hier haar recensie)
Dini: 3 (lees hier haar recensie)
Corine: 3 (lees hier haar recensie)
Meike: 3,5 (lees hier haar recensie)
An: 5 (lees hier haar recensie)
Annemie: 4 (lees hier haar recensie)
Lilian: 3,5 (lees hier haar recensie)

We sluiten de leesclub Fatale keuzes af met een gemiddelde 3.85, afgerond 4 sterren.

 

Het laatste woord is aan Nina Verheij:

Wat interessant was het om mee te mogen kijken terwijl jullie Fatale keuzes aan het lezen waren. Ik vond het erg leerzaam om te zien welke gedachten er in jullie opkwamen en hoe jullie het lezen ervoeren. Daar kan ik weer wat mee tijdens het schrijven van het vervolg.
Erg grappig vond ik dat van de ruim 125.000 woorden die het boek telt ik nu van twee verschillende Vlamingen hetzelfde voorbeeld van een typisch Nederlands woord heb gekregen. Te weten het woord ‘boedelbak’, wat dus in Vlaanderen niet wordt gebruikt. Zo leer ik nog eens wat! (Overigens is het Nederlandse woord ’toetjeslepel’ best leuk om ook in Vlaanderen te introduceren, toch?)
De vragen die jullie me stelden zetten me goed aan het denken. Zo wilde ik eerst antwoorden dat ik geen echt schrijfritueel heb, maar toen ik er nog eens beter over nadacht, bleek dat niet helemaal waar. Ik zal namelijk nooit beginnen met schrijven zonder een thermoskan thee in de buurt en ook mijn schrijfplek is meestal hetzelfde.

Bij deze wil ik jullie hartelijk bedanken voor het meedoen, het mogen meegluren en natuurlijk alle fijne woorden.

Nina Verheij

 

Met dit verslag is de leesclub Fatale keuzes officieel tot een einde gekomen. Bedankt allemaal voor jullie medewerking aan deze leesclub!

Hamley Books bedankt voor het beschikbaar stellen van de lees exemplaren en Nina Verheij voor de enthousiaste reacties.

Tot een volgende leesclub.

 

Lilian Brugel & Alexander Roessen

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)