Titel: De riten van het water
Auteur: Eva García Sáenz de Urturi
Genre: Thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Vertaling: Elvira Veenings
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 475
Recensie: Bianca

Over de auteur

Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Vitoria en woont in Alicante, waar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek heeft ze in eigen beheer uitgegeven en werd online een grote bestseller. De drie boeken in de trilogie van De witte stad verschenen bij een grote Spaanse uitgeverij en zijn fenomenale bestsellers.

Achterflap/Samenvatting

Inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – krijgt het vreselijke nieuws dat zijn ex-vriendin, Ana Belén Liaño, vermoord is aangetroffen. Ze was zwanger, en is op een 2600 jaar oude, rituele manier gedood.
Kraken moet een moordenaar zien te stoppen die de Riten van het Water imiteert op historische plekken in Baskenland en Cantabrië – en waarvan alle slachtoffers zwanger blijken te zijn.
Commissaris Alba Díaz de Salvatierra is zwanger, maar haar stilzwijgen brengt haar in gevaar. Als Kraken de vader is, zoals wel wordt beweerd, zal ook Alba zich binnenkort bevinden op de lijst van vrouwen die bedreigd worden door de Riten van het Water…

Mijn mening

In De riten van het water draait het net als in De stilte van de witte stad om rituele moorden met een boodschap die Unai met zijn team moet zien te ontrafelen. Al snel wordt duidelijk dat Unai met deze zaak terug wordt geleid naar een verleden wat hij ver had weggestopt om het vervolgens nooit meer naar de oppervlakte te laten komen. In 1992 is hij met drie vrienden naar een kamp geweest en hetgeen er zich daar heeft afgespeeld moest doodgezwegen worden. Zelfs de meest dierbare personen in Unai’s huidige leven zijn er niet van op de hoogte. Buiten deze heftige moorden heeft Unai ook nog te kampen met zijn vriendin Alba die zwanger is, en waarvan niet 100% zeker is dat Unai de vader is, hierdoor brengt Unai haar in gevaar en is het de vraag welke prijs hij daarvoor moet gaan betalen.

Ik moest alleen zijn, helemaal alleen. Als ik alleen was, verging het me beter in het leven, en dan kon ik in elk geval niet het leven verwoesten van de mensen van wie ik het meest hield.

Eva García Sáenz de Urturi heeft met De riten van het water wederom een bijzondere thriller geschreven waarin spanning en emoties zich in sneltreinvaart afwisselen. De Keltische beschrijvingen van de moorden en het daar doorheen gevlochten verhaal van de vriendenclub heeft wederom geleid tot een geheel kloppend verhaal. De onderlinge relaties zijn mede oorzaak van hoe alles gelopen is en dit eindigt in een ontknoping waar je haren van overeind gaan staan, maar die mij zeker ook erg verdrietig maakte. Het boek behandelt tevens een maatschappelijk zeer gevoelig onderwerp, een thema waarin heden en verleden geen enkele rol speelt, een onderwerp dat altijd actueel zal blijven, helaas..

De personages zijn stuk voor stuk bijzonder goed neergezet en zijn ieder op hun eigen manier excentriek te noemen. Er zijn zeker ook momenten van ontroering, vooral als langzaamaan duidelijk wordt vanuit welke motieven en achtergronden mensen tot moord zijn overgegaan.

Eva García Sáenz de Urturi weet de zieke geest in de mens op bijzonder indrukwekkende manier tot ontplooiing te brengen. Steeds wordt er een klein stukje van de geheimen achter de personages blootgegeven en pas aan het slot vallen alle stukjes mooi op zijn plaats en is er zeker nog ruimte voor een mooie afsluiting die we in november van dit jaar kunnen verwachten.

Eva García Sáenz de Urturi maakt veel gebruik van Spaanse en Keltische namen. Alle gebieden, straten, personen die aan bod komen worden uitgebreid beschreven, dit is af en toe niet bij te houden maar geeft zeker geen belemmeringen in het volgen van het verhaal. Het zorgt er wel voor dat het een boek is waar je geen enkel moment de aandacht kunt laten verslappen want dan ben je de draad kwijt.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 5
Spanning: 5
Plot: 5

De riten van het water krijgt van mij 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)