Titel: Langs de lijnLangs de lijn
Auteur: Karin de Graaff
Genre: Feelgood
Uitgeverij: Countless Pages Publishers
Publicatiedatum: September 2019
Aantal bladzijdes: 320
Recensie: Leontine

Cover

De cover doet me direct denken aan een mooi liefdeslijn op het voetbalveld. Dat komt door het silhouet op het gras en de sierlijke letters van de titel.

Over de auteur

Karin de Graaff is auteur van Langs de lijn, Een lang weekend en de Luuk & Bo-serie (Kluitman). Daarnaast werkt ze als journalist, tekstschrijver, verhalenverteller en presentator. Rode draad bij al die bezigheden: verhalen! Ze is een echt leesbeest, al voordat ze letters kon ontcijferen.

Achterflap/samenvatting

Op zaterdagochtend speelt er meer dan voetbal alleen…
Een fijn wegleesboek voor liefhebbers van Jill Mansell en films als Alles is Liefde.
Hoe pak je de draad op als de liefde van je leven je is ontnomen? Voetbalmoeder Anouk weet niet wat haar overkomt als ze de nieuwe voetbaltrainer van haar zoontje ontmoet. Zes jaar na het overlijden van haar man bezorgt Ruud haar gevoelens waarvan ze dacht dat die waren verdwenen. Al die vlinders brengen Anouk volop in verwarring. En waarom valt ze nou net voor een getrouwde man? Wat ze niet weet is dat Ruud worstelt met zijn nogal wispelturige ex.
Bij dezelfde dorpsclub duikt voetbalhater Kim op die haar broertje komt ophalen. Ze valt als een blok voor Branco. Hij is een profvoetballer. Die waarheid houdt hij vanwege Kims hartgrondige voetbalafkeer nog even voor zich. Maar hoe lang kan hij dat spel blijven spelen?
Heerlijke feelgood over opnieuw beginnen, vertrouwen en de liefde toelaten tegen het herkenbare decor van vers gemaaid gras en voetballertjes-op-een-kluitje.

Mijn mening

De ondertitel luidt: Over liefde, jaloezie, voetbalmoeders en voetbalhaters. En dat is precies de juiste omschrijving van dit boek. Mijn interesse voor dit boek was snel gewekt, waarschijnlijk vanwege het feit dat ik zelf een voetbalmoeder ben. Het vroege opstaan, de kou, de vriendschappen langs de lijn en de haat-nijd verhoudingen, alles is even herkenbaar. Nou ja, alles?

Anouk is sinds zes jaar weduwe en woont samen met haar zoontje Niek, die gaat voetballen. Daar ontmoet ze trainer Ruud en ze voelt direct een soort spanning. Met de nodige verwarring en twijfels erbij. Want Ruud is waarschijnlijk hartstikke getrouwd, en ze wil uit principe nooit stoken in een goed huwelijk. Ook Ruud worstelt, vooral met zijn ex die nogal wisselvallig is.

Kim is een echte voetbalhater. De enige reden dat ze wel eens op de club komt, is om haar broertje weg te brengen of op te halen. Maar dan ziet ze een spetter eerste klas, Branco. Hij speelt in de Eredivisie maar dat houdt hij nog even voor zich. Want Kim heeft een mening over voetbal.

Wat een heerlijke feelgood is dit! Hét kenmerk van een feelgood is dat alles altijd op zijn pootjes terecht komt. Maar ook al weet je dat als lezer, ik betrapte mezelf er regelmatig op dat ik de mensen wel naar elkaar toe wilde schreeuwen. Echt een verhaal, waar je met een blik op oneindig lekker in kan duiken. Karin de Graaff weet alles met een aantal twists de boel flink in spanning te houden. Heerlijk!

De schrijfstijl van Karin de Graaff bevalt me al heel snel. Ze schrijft vlot en je voelt je al snel thuis op het voetbalveld. Maar denk niet dat het alleen maar voetbal is. Voetbal is bijzaak, en daarom zal dit boek veel mensen aanspreken. Het enige waar ik af en toe moeite mee had, waren de overgangen tussen personages. In de e-pub die ik las, zat er soms geen regel tussen waarna een nieuwe alinea begint. Dit maakte dat ik af en toe even met een vraagteken doorlas. Maar al snel had ik door dat er met een ander personage verder was gegaan.

Dit boek van Karin de Graaff is een heel fijn debuut in dit genre. Het smaakt absoluut naar meer!

Ik geef Langs de lijn 4 sterren.

Leontine

Leave a Reply

  • (not be published)