Titel: Schuldig Schuldig
Auteur: Liesbeth Dekker
Genre: Thriller
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 372
Recensie: Danielle

Over de auteur
Liesbeth Dekker (1964) woont in het buitengebied van Salland met haar hond, kippen en paarden. Ze werkte als marketeer en als docent in het HBO-onderwijs, Schuldig is haar debuutroman.

Achterflap/samenvatting
Rebecca heeft een geweldig leven. Het is precies zoals ze het altijd wilde. Toch slaat de twijfel toe. Houdt ze wel genoeg van haar man? Wordt ze niet te veel geleefd door haar familie? Komt haar carrière voldoende aan bod? Vol schuldgevoel over haar twijfels vertrekt ze naar Griekenland, waar ze besluit het roer radicaal om te gooien.
Dan komt het bericht dat haar moeder spoorloos is verdwenen en keert ze op stel en sprong terug naar Nederland. Ze lijkt gedwongen om de draad van haar oude leventje weer op te pakken. Het is volkomen onduidelijk of haar moeder vrijwillig is verdwenen of dat er sprake is van een misdrijf. De politie start een onderzoek.

Mijn mening:
Het verhaal begint met een verhoor waarbij duidelijk wordt dat er een vrouw vermist wordt. Het is Ria, de vrouw van Hein.

Vervolgens gaan we terug in de tijd waarin het leven van Hein en Ria beschreven wordt. Samen hebben ze drie kinderen. Twee zonen, Mark en Sven en een dochter Rebecca. Het wordt al snel duidelijk dat het hele gezin niet echt een sterke band met elkaar heeft. Waar Hein wel met heel zijn leven om Ria geeft, schijnt er toch nog iets schuil te gaan onder de oppervlakte. De zonen zijn erg op zichzelf gesteld en als er dan ook iets gedaan moet worden is Rebecca de enige die zich dan maar weer opoffert. Zo neemt ze op een dag de beslissing om te gaan werken in Griekenland en voor een tijdje huis en haard gaat verlaten.

Of dit ertoe leidt dat ze eindelijk haar leven zelf kan gaan indelen, valt nog te bezien, zeker als ze te horen krijgt dat haar moeder opeens spoorloos is verdwenen.

In Schuldig word je meegenomen in een nogal complex gezinsleven. Ieder individu heeft zo zijn eigen verborgen praktijken. Dit zorgt ervoor dat je niet echt een band krijgt met iemand specifiek in het verhaal omdat er nogal afwisselend omgegaan wordt met de gevoelens van eenieder. De meeste treurnis hangt rondom Ria, die, als ze misschien haar geheim openbaar had gemaakt, toch meer uit haar leven had kunnen halen.

Inwendig. De hoeveelheid verdriet kan natuurlijk niet worden afgemeten aan de hoeveelheid tranen.

De zonen worden beschreven als een stelletje egoïsten en daar heb je dan ook verder weinig compassie mee. Rebecca daarentegen wil toch een soort van familieband creëren maar krijg daar allesbehalve medewerking van haar broers.

Liesbeth heeft met haar debuut verschillende emotionele uitingen voorbij laten komen. Toch mist het net de kracht om deze dan ook tijdens het lezen te voelen. Als men verwacht een thriller in handen te hebben dan is dit misschien een lichte teleurstelling aangezien het meer naar een roman neigt. Toch is dit debuut een goede start en is er zeker ruimte voor een vervolg.

Ik geef Schuldig 3 sterren.

Danielle

One Comment to: Schuldig – Liesbeth Dekker

  1. Liesbeth Dekker

    februari 19th, 2020

    Dank voor deze heldere, goed geformuleerde recensie! Mijn volgende boek ligt al klaar en ik beloof je, dat is vanaf de eerste pagina spannend!

    Beantwoorden

Leave a Reply

  • (not be published)