Titel: Vuurland Vuurland
Auteur: Pascal Engman
Genre: Thriller
Uitgeverij: Volt
Vertaling: Ydelet Westra
Publicatiedatum: 16 januari 2020
Aantal bladzijdes: 448
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Pascal Engman is journalist en werkte bij vooraanstaande Zweedse kranten. Hij nam een sabbatical, reisde naar Chili en schreef daar zijn debuut Patriotten, waarvan de televisierechten verkocht zijn aan een productiebedrijf in Los Angeles. In 2020 verschijnt Vuurland, het eerste deel van een bloedstollende trilogie.

Achterflap:
Een exclusieve horlogezaak in Stockholm wordt overvallen, maar er verdwijnen geen horloges. Niet veel later worden er een paar rijke Zweedse zakenmannen ontvoerd. In Zuid-Amerika vindt een omvangrijke orgaanhandel plaats.
Inspecteur Vanessa Frank bekruipt het gevoel dat deze zaken met elkaar te maken hebben. Ze is geschorst, maar kan haar strijd tegen de misdaad niet loslaten. Ze gaat twijfelen aan de loyaliteit van enkele collega’s en doet een vreselijke ontdekking…

Mijn mening:
Vuurland is het eerste deel van een trilogie waarin alles draait om Vanessa Frank, tenminste zij wordt beschreven als hoofdpersonage, maar in mijn ogen komen er meerdere personen voor deze rol in aanmerking. Ik hoop dan ook dat ik ze allen nog terugzie in de volgende delen. Vuurland wordt door Camilla Läckberg omschreven als een van de beste Zweedse thrillers die ze in jaren heeft gelezen en dat begrijp ik wel, ik vind de schrijfstijl van deze auteurs veel van elkaar weg hebben. Engman heeft met Vuurland een spannende thriller geschreven waar het niet continu draait om de spanning maar waarin vooral de personages an sich je bij blijven.

Vanessa Frank staat op het moment op non-actief, ze heeft zowel privé als op het werk de nodige tegenslagen voor haar kiezen gekregen en zal deze moeten verwerken. Haar vertrouwen in mensen is dusdanig beschadigd dat ze ook het nut van professionele hulp niet serieus neemt. Wanneer Vanessa vrijwilligerswerk gaat doen in een opvanghuis voor vrouwen en daar de sterke persoonlijkheid Natasja ontmoet, ontstaat er een bijzondere band, zij zorgt ervoor dat Vanessa anders tegen het leven aan gaat kijken.

Iedereen maakt fouten. Slechte mensen blijven dat doen. Goede mensen zetten ze weer recht.

De verschillende verhaallijnen die Vanessa Frank op eigen houtje uit gaat pluizen zijn elk afzonderlijk boeiend. Elke verhaallijn heeft tevens zijn eigen diepgang in personages en langzaamaan wordt duidelijk dat sommige hierin een dubbelrol spelen.
Het verhaal speelt zich deels in Zweden af maar ook voor een groot deel aan de andere kant van de wereld in Chili, dit lijkt mijlenver uit elkaar te liggen maar het werk van criminelen spreidt zich wereldwijd uit en ze weten elkaar makkelijk te vinden, zo blijkt ook hier maar weer.

De schrijfstijl van Engman leest als een tierelier, prettig taalgebruik, realistisch, invoelbaar, hij heeft er hier en daar gruwelijke taferelen aan toegevoegd maar zeker de integere uitwerking van de personages zorgt ervoor dat je ze allemaal goed leert kennen. Verder heeft Engman gebruik gemaakt van actuele maatschappelijke thema’s die door dit verhaal nog meer gaan leven. Je voelt de eenzaamheid en het verdriet van bijvoorbeeld Natasja, tevens straalt zij uit dat je alles in het leven kunt bereiken als je ervoor gaat, hoe zwaar het leven soms ook is.

De ontknoping van Vuurdoop is deels af, logisch als het gaat om een trilogie, ik ben dan benieuwd hoe dit verhaal verder zal gaan. Als fan van Läckberg kan ik dus ook Pascal Engman aan mijn favorietenlijstje toe gaan voegen en kijk ik halsreikend uit naar het vervolg.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Plot: 4
Psychologie: 4

Vuurland krijgt hiermee een mooie 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)