Titel: In slaap gevangenIn slaap gevangen
Auteur: Camilla Grebe
Genre: Thriller
Uitgeverij: Cargo
Vertaling: Ydelet Westra
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Camilla Grebe (1968) schreef eerder zeer succesvolle thrillers met Åsa Träff en Paul Leander-Engström. De minnares is Grebes debuut als solo-auteur. In slaap gevangen is inmiddels haar derde thriller in de peter Lindgren / Hanne Lagerlind serie.

Achterflap:
Het geluk heeft de achttienjarige Samuel in de steek gelaten en hij moet vluchten voor zowel een drugsbende als de politie. Een vacature voor verzorger van een gehandicapte jongen in een afgelegen huis aan de kust lijkt hem dan ook de perfecte manier om van de radar te verdwijnen. Manfred Olsson probeert ondertussen zijn verdriet en schuldgevoel over het ongeluk van zijn dochter te vergeten door zich op zijn werk te storten. Hij wordt belast met het onderzoek naar het aangespoelde lichaam van een jonge drugsdealer, een bekende van de politie, die al enkele maanden vermist werd.
Samuel raakt langzaam gewend aan zijn rol als verzorger, maar als hij ’s nachts wakker wordt van harde geluiden en geschreeuw, besluit hij zich stil te houden. Dan spoelt er nog een lichaam aan, dit keer van de zoon van een rijke familie.

Mijn mening:
In dit verhaal speelt Peter Lindgren een minder prominente rol, de hoofdrol in dit deel is weggelegd voor Manfred Olsson en zijn collega’s Hanne en Malin, beiden leden van het politieteam waar Peter medeonderdeel van uitmaakt. Manfred maakt privé een dermate tragische gebeurtenis mee dat je vermoedt dat hij zijn werk nooit meer op zal pakken. Het werk is echter na verloop van tijd zijn drijfveer om op de been te blijven, samen met zijn vrouw Afsaneh leven ze lange tijd tussen hoop en vrees. Dat een relatie hiermee onder zware druk komt te staan staat buiten kijf.
De zaak waarin Manfred zich vastbijt draait om meerdere aangespoelde lijken, het blijkt om bizarre moorden te gaan die hoe dan ook opgelost moeten worden.

Het gezicht van een engel en het hart van een slang.

Ondertussen raakt Pernilla de controle kwijt over haar ontspoorde puber Samuel. Pernille zoekt steun in het geloof maar is dit voldoende om Samuel te redden? Als ze bij politie aan de bel trekt, wordt ze in eerste instantie afgewimpeld, tot blijkt dat er naar verbanden moet worden gezocht.

In slaap gevangen is een psychologische thriller waarbij veel aandacht is besteed aan het psychologische deel, sommige personages doen echt je nekharen overeind staan. Tevens heeft de auteur gebruik gemaakt van lugubere gebeurtenissen, deze combinatie maakt het verhaal tot een prettig leesbare thriller.

Haar mond wordt groter, en ze slaakt zo’n harde kreet dat het lijkt alsof mijn hart stil blijft staan. Alsof het midden in een slag bevriest, bezwijkt en verschrompelt tot een klein, droog stukje kraakbeen in mijn borst.

De schrijfstijl van Grebe is fijn als je vooral houdt van psychologische diepgang, de uitwerking van de zieke geest is echt perfect gedaan. Bizar te lezen hoe ziek mensen kunnen zijn en anderen hierin bewust of onbewust meeslepen met de dood als gevolg.

Als er een onvoorstelbaar gruwelijk misdrijf is gepleegd, willen mensen het begrijpen. Maar soms is dat niet mogelijk. Soms is er geen verklaring voor de verschrikkingen die mensen elkaar aandoen.

Elk hoofdstuk is wisselend vanuit verschillende personages geschreven, dit zorgt er vooral voor dat je door wilt lezen, het zijn steeds een soort minicliffhangers. De ontknoping van het verhaal komt voor mij niet als een totale verrassing, ik zat op het juiste spoor, maar dat doet niet af aan het feit dat ik een heerlijke spannende lugubere thriller heb gelezen.

Originaliteit: 5
Schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5
Spanning: 4
Psychologie: 5
Plot: 3

In slaap gevangen krijgt hiermee een zeer mooie 4,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)