Titel: Het mysterie van de zwarte bloem
Auteur: Anna Ruhe
Serie: De magische apotheek #2
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
Vertaling: David Orthel
Publicatiedatum: November 2019
Aantal bladzijdes: 264
Recensie: Amanda

Cover
Net als het eerste deel heeft ook dit deel weer een hele kleurrijke, vrolijke en aantrekkelijke cover. Dit is echt zo’n boek die je enkel en alleen om de cover al zou willen kopen. Heel mooi en erg toepasselijk bij het verhaal. Ook nu weer een tikje mysterieus, want wat heeft die gekke boot bovenaan de cover met het verhaal te maken?

Auteur
Anna Ruhe groeide op in Berlijn en wilde graag ijscoboer worden, tot ze erachter kwam dat dat niet betekende dat ze zelf de hele dag ijs mocht eten. Daarna overwoog ze mariene biologie, tot ze erachter kwam dat dat niet betekende dat ze de hele dag tussen de haaien mocht zwemmen. Uiteindelijk werd ze schrijver van De magische apotheek.

Achterflap
Lucie Alvenstein heeft een groot geheim. Diep onder haar huis heeft ze een verborgen ruimte gevonden: een magische apotheek! Hier worden magische geurtjes gebrouwen waarin enorme krachten schuilen. Lucie, haar buurjongen Mats en haar broertje Benno hebben de opdracht gekregen om de apotheek te beheren.
Op een dag verdwijnt het meteoorpoeder, het belangrijkste ingrediënt van alle magische geuren. Zonder dit poeder kan Mats zijn vader niet genezen van de werking van het liefdeloze luchtje! In hun zoektocht naar de dief komen Lucie en haar vrienden terecht in Amsterdam. Daar krijgen ze hulp van een chagrijnige bloemenkweker – en van een man die al heel lang niet meer in leven hoort te zijn. Lukt het Lucie en haar vrienden om het meteoorpoeder te vinden en de magische apotheek te redden?

Mijn mening

Geuren laten ons terugreizen in de tijd. Sommige ruiken naar mooie herinneringen, andere stinken naar gruwelijke tijden.

Na het lezen van het eerste deel van deze jeugdserie, was ik ontzettend benieuwd naar de nieuwe avonturen van Lucie, Benno en Mats. Helemaal blij dat ik dan dus ook snel lekker verder kon lezen in deel 2. Ze zijn ondertussen natuurlijk op de hoogte van het geheim onder Villa Evie en hebben ook een behoorlijk idee hoe alles in zijn werk gaat. Alleen is het nog moeilijk om in te schatten hoe ze zelf een nieuwe geur zouden kunnen ontwikkelen. En net nu ze hierachter willen komen hebben ze een groot probleem! Het belangrijkste ingrediënt is verdwenen, het meteoorpoeder.

Ik vroeg me af wat je eraan had om eeuwig op aarde rond te lopen als je daar je oude lezen, je familie en alles wat je lief was voor moest opofferen. Was dat het echt waard, als je voor altijd in je eentje verder moest?

Het is weer een leuk boek vol avontuur, spanning en ontdekkingen. We worden meegenomen in de zoektocht naar het meteoorpoeder en komen op heel veel mooie en bijzondere plaatsen. We komen heel wat meer te weten over Mats en zijn vader en zelfs tuinman Willem zien we door andere ogen. De schrijfstijl is lekker vlot, maar ik had toch zo mijn bedenkingen bij sommige woorden die voorbijkwamen. Ik vraag mij namelijk af of dat wel geheel geschikt is voor de doelgroep. Ik weet namelijk niet zeker of een kind van 9 weet wat een maansikkeltje is. Ook vond ik sommige zinnen erg lang. Ik denk dat het voor deze doelgroep passender is om korte en bondige zinnen te gebruiken.

Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs al ben je stokoud.

Al met al een heel leuk tweede deel met Lucie, Benno en Mats die zich in spannende en bijzondere situaties weten te manoeuvreren. Een heerlijk jeugdboek met een tikkeltje spanning en een vleugje magie voor jong en oud! Ik kijk al uit naar deel 3.

Van mij krijgt Het mysterie van de zwarte bloem van Anna Ruhe 3,5 ster. Dit heeft vooral te maken met de zinsopbouw en taalgebruik.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)