Erin Brockovich – Tamara Onos

In 1990 gaven mijn huisgenoten mij een halfjaar abonnement op de Donald Duck cadeau. Ik heb het nooit meer afgezegd. Inmiddels vecht ik met drie zonen om wie het blad wanneer mag lezen.

Een van de leukste karakters vind ik Willie Wortel. Heerlijk om te lezen wat hij nu weer uitvindt en hoe dat onherroepelijk tegen hem keert. Een regelmatig terugkerende uitvinding is de klimaatregulator. Zon, sneeuw en regen op afroep. Meestal leidt dit tot overvolle stranden, precies daar waar Willie wilde ontspannen. Of woedende menigten die hem willen lynchen omdat het benodigde regenbuitje uitmondde in een overstroming of omdat de gewenste witte kerst komt met allesbedekkende lawines.

Toch dacht ik niet aan Willie toen schrijfvriendin Janneke Bazelmans mij eind januari het volgende artikel appte:

In Zuid-Limburg kleurden de straten woensdagochtend wit. Toch is het geen sneeuw uit een normaal buienfront: het winterse tafereel wordt veroorzaakt door ‘industriesneeuw’. Roetdeeltjes hechten zich in de lucht aan de dichte mist en sneeuwen vervolgens uit, legt Diana Woei van Weerplaza uit aan NU.nl.

Wauw. Sneeuw met een kern van roetdeeltjes. Veel zwartere sneeuw kun je niet krijgen. Onverwachte effecten van moderne technologie.

Onmiddellijk vlogen er plots heen en weer. De termen CliFi en Erin Brockovich vielen als vanzelf. Zouden Janneke en ik dan toch meedoen met die Zwarte Sneeuw schrijfwedstrijd? Een nieuw Nicci French project? Duo schrijven hebben we al eens gedaan voor een verhaal dat in juni uitkomt bij de sciencefiction bundel Voorbij de storm (Macc uitgeverij). Dat beviel goed en een roman lonkt.

Na het oplaten van diverse enthousiaste ballonnen, landden we weer met beide benen op aarde. De Schrijfjuffers zijn verbonden aan de Zwarte sneeuw wedstrijd: ik mag niet meedoen! En bovendien staan er nog meer schrijfprojecten op het verlanglijstje.

Jammer, jammer, jammer. Janneke en ik pikken deze zwarte sneeuw mogelijkheid niet op.

Maar jij? Je kunt je Zwarte Sneeuw novelle nog tot 27 april inleveren.

Schrijf jij de nieuwe Erin Brockovich? Of verras je ons met een heel nieuwe insteek op het thema.

Doe mee als je durft!


Tamara Onos: “Verbinden. Dingen, gedachten, mensen. Dat is wat ik doe. Wat mijn hoofd zonder veel bewuste sturing automatisch doet. Vliegen. Iets fijner dan dat is er niet. Het komt dan ook perfect uit dat dit een bruikbare eigenschap is in veel van mijn bezigheden.”

Kijk voor meer informatie over Tamara op www.schrijfjuffers.nl

(Foto’s: Pixabay)

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)