Titel: Sheol, de wachtkamer
Auteur: Patrick Maes
Genre: Thriller
Uitgeverij: Beefcake Publishing
Publicatiedatum: December 2019
Aantal bladzijdes: 274
Recensie: Alexander

Over de auteur:
Patrick Maes (1972) woont in Nieuwpoort. Hij is gepassioneerd door wetenschap en religie én de schijnbaar onoverbrugbare kloof ertussen.
In zijn debuutthriller Sheol, de wachtkamer (2019) neemt hij de lezer mee op een dystopische tocht doorheen een mogelijk hiernamaals.

Achterflap:
Een ongeval met drie doden waaronder Peter.
Peter ontwaakt op Sheol, het dodenrijk zoals meer dan zestig keer beschreven in de Bijbel.
Zijn overleden ouders vangen hem op en proberen hem zijn plaats te laten vinden in de rauwe onderwereld waar generatieconflicten, verdoemde zielen, engelen en demonen een harde realiteit zijn.
Peter beseft dat hij op aarde is misleid door de hedendaagse visie van evolutie en religie en besluit een razend gevaarlijke tocht doorheen het dodenrijk te ondernemen met als enige doel zijn nog op aarde levend zoontje te verwittigen.

Mijn mening:
Sheol, de wachtkamer trok in eerste instantie mijn aandacht door de figuur op de cover en het concept van leven na de dood. De cover is grauw, de figuur lijkt gekleed te zijn in een doodsgewaad, wat mijn nieuwsgierigheid aanwakkert. De Bijbelcitaat bovenaan de cover valt helaas zo goed als weg door de keuze van tekstkleur, de tekst onderaan de cover lijkt te bestaan uit drie verschillende lettertypen, al met een al een rommelig geheel.

Sheol, de wachtkamer wordt bestempeld als een thriller. Dit creëert uiteraard een bepaalde verwachting en tijdens het lezen van de eerste hoofdstukken lijkt het ook aan de verwachting te gaan voldoen. Peter en zijn makker Mark rijden na een avondje stappen met een glas te veel op naar huis en raken betrokken bij een auto-ongeluk. Als Peter verdwaasd naast het autowrak staat en hij zijn vriend Mark dood aantreft en ook zichzelf in het wrak vindt, beseft hij wat er aan de hand is. Op dat moment opent de hemel zich en wordt hij naar boven geroepen. Wie de derde persoon is die overlijdt volgens de achterflap, is mij niet duidelijk.
Na een korte terugblik naar de aanloop van het ongeval en een kennismaking met Peters zoon Victor, ontwaakt Peter op Sheol: de wachtkamer waar het laatste oordeel wordt geveld voordat je het dodenrijk betreedt.

Sheol, de wachtkamer bevat een aantal interessante gegevens: een leven na de dood, een fantasierijke wereld waarin iedereen bij zijn/haar eigen familie terechtkomt, waar iedereen drieëndertig is (een logische verwijzing), onsterfelijkheid, een wereld waarin je wordt beoordeeld op je gedrag op aarde – met name het kerkelijk gedrag – waarbij niet-gelovigen moeten vrezen voor hun veiligheid en worden aangevallen door monsterlijke wezens. Een concept voor een interessant verhaal.

Sheol, de wachtkamer is in mijn ogen op geen enkele wijze een thriller te noemen, fantasy misschien, maar ook daarvoor ontbreken de nodige grondbeginselen. Had ik bij de eerste paar hoofdstukken nog goede hoop dat het verhaal de aandacht zou vasthouden, raakte ik al snel de draad kwijt. Bij een thriller verwacht je een bepaald tempo in het verhaal, ongeacht het onderwerp, en een bepaalde spanningsboog. Deze zijn hier niet terug te vinden. Hoofdstukken van 50 à 60 pagina’s lenen zich niet tot ‘nog even’ een hoofdstuk lezen en ook het tempo zakt daardoor tot een kabbelend verhaal waarin ook nog eens vele herhalingen voorkomen. Het opdelen in hoofdstukken zorgt voor meer snelheid en voedt de behoefte om door te lezen – daar was nu geen sprake van. Ook doordat er in het hele boek geen inspringen worden gebruikt en er na elke zin een witregel is gebruikt – waardoor het boek ook aanzienlijk dunner had kunnen zijn – is het ook erg moeilijk om in het verhaal te komen of de aandacht vast te houden.

Sheol, de wachtkamer is voor mij een verhaal met een rijke fantasiewereld, dat meer leest als een kruistocht maar waarbij de spanning ontbreekt, het verhaal niet echt op gang wil komen en door de vormgeving weinig aanspoort tot verder lezen.

Originaliteit: 4
Schrijfstijl: 3
Leesplezier: 2
Spanning: 2
Psychologie: 2
Plot: 2

Sheol, de wachtkamer krijgt van mij 2,5 ster.

Alexander

Leave a Reply

  • (not be published)