Titel: Het dorp Het dorp
Auteur: Belinda Aebi
Genre: Thriller
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 374
Recensie: Lilian

Cover
Prachtige cover met een huis of boerderij achter kale bomen. Het zonlicht maakt het een mysterieus tafereel. Niet typisch een cover voor een thriller, maar was spannend genoeg om de aandacht te trekken in de schappen van een winkel!
Wat mijn aandacht met name trekt is het lettertype waarin de titel geschreven is. Heeft dit een dubbele lading, brokkelt het dorp langzaam af? Mijn aandacht is getrokken en ik kan niet wachten erin te beginnen!

Auteur
Belinda Aebi (1958) is de samensmelting van een Zwitserse vader en een Vlaamse moeder. Ze woont met haar man in Temse aan de oever van de Schelde. Het water en de stilte inspireren haar. Belinda werkte bijna dertig jaar in de commerciële sector en kreeg de schrijfmicrobe te pakken tijdens het werken aan de biografie van haar vader.

Het liefst van al geniet ze van alleen zijn en duikt ze weg in haar eigen wereldje, haar schrijfcocon, waarin personages met problemen worstelen, er conflicten ontstaan en uit de hand gelopen emoties rare dingen met een mens doen.

Het boek rijpt en krijgt vorm. Dat is fascinerend. Eenmaal het boek er is, schept dat een enorme voldoening. In haar boeken worden actuele thema’s verweven met een pittig verzonnen plot. Ze wil dat haar verhalen iets met de lezer doen en dat ze blijven hangen. In haar ideale wereld is er geen verkeer, geen lawaai, geen mensenmassa, zijn er geen angsten. Haar drie kinderen en vijf kleinkinderen zijn het allerbelangrijkst en zitten verankerd in haar hart.

Achterflap
Eline Jehaes, een jonge journaliste, strandt met autopech in Koolbeke. Ze gaat op zoek naar hulp in dit geïsoleerde dorp aan de oevers van de Durme maar ontdekt dat ze er niet welkom is en dat er vreemde dingen gebeuren.
Haar nieuwsgierigheid wordt geprikkeld wanneer ze merkt dat er een groep mensen woont met een uitzonderlijke, erfelijke aandoening.
Ze krijgt onderdak bij Sylvia, de uitbaatster van de herberg ‘De Koolputten.’ Wanneer het lichaam van een jonge, zwangere vrouw uit een beerput wordt gehaald, gaat Eline dieper in het verleden graven. Ze moet te weten komen wat er zich heeft afgespeeld en waarom er over het dorp een dichte sluier van geheimen hangt.

Mijn mening
Eline Jehaes gaat, na een ongelukje met haar auto, op zoek naar hulp en komt in het dorp Koolbeke terecht. Het lijkt alsof er de tijd stil heeft gestaan, er rijden geen auto’s, er zijn geen mobieltjes en het betaalmiddel is de Belgische Frank in plaats van de euro. Het is wel de perfecte plek voor haar opdracht om zo een stageplek te bemachtigen bij Het belang van Limburg. Met haar fototoestel in de aanslag gaat ze op onderzoek uit in het dorp en stuit op jongeren met een misvorming.

Het boek is opgedeeld in vier hoofdstukken. In deel 1 komt het dorp Koolbeke aan bod en loop je met Eline door het mooie dorp. Er bekruipt je een vreemd gevoel, dit komt mede door de afwijkende gebruiken en de strenge geloofsovertuiging, wat het geheel een mysterieus tintje geeft. Dit deel trekt je als lezer echt in het verhaal en je wilt dan ook niets liever dan doorlezen. Wat je overigens erg makkelijk wordt gemaakt door de korte hoofdstukken en het grote lettertype.

Ze kreeg de indruk dat ze in een achtergebleven gebied terechtgekomen was en dat op elk moment boven haar hoofd een raam kon opengaan en Vrouw Holle haar hoofd naar buiten zou steken om haar bed op te schudden. Voor Eline had Koolbeke iets van een sprookje, maar dan met een mysterieus, duister tintje.

In het tweede deel maak je kennis met Hugo, hij is werkzaam in de farmaceutische industrie en is medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn is hij in Koolbeke geweest voor onderzoek naar de erfelijke ziekte die zich lijkt te beperken tot het dorp. Ik miste in dit deel de verbinding met het eerste deel. Het lijkt haast of je aan een nieuw verhaal begonnen bent. Erg jammer, want beide delen zijn goed geschreven en hebben voldoende in zich om uitgewerkt te worden tot een waanzinnig mysterieus en spannend verhaal.

De laatste twee delen zijn aanzienlijk korter. Deel 3 beschrijft de gebeurtenissen gezien vanuit het oogpunt van Lea, de vrouw van Hugo. Samen met haar kinderen, June en Alan, krijgt zij het nodige voor haar kiezen en zij hebben zelf ook zo hun geheimen.
In deel 4 zijn we drie jaar verder in de tijd en kijken we terug op de gebeurtenissen samen met Eline. Jammer dat ze nu pas weer aan de orde komt, want haar verhaal is erg boeiend. Persoonlijk had ik meer willen weten over Eline en haar zoektocht naar de waarheid en haar vriendschappen.

Belinda schrijft heerlijk, ze weet je als lezer te boeien, maar in dit boek wist ze mijn aandacht niet de hele tijd vast te houden. Er zijn nog een paar open eindjes waar ik graag meer over gelezen had, zoals Sylvia, ze wordt genoemd op de achterflap en haar bijdrage had voor mij uitgebreider mogen zijn.
Heerlijk mysterieus boek waar je direct in meegetrokken wordt. Ook al wist het niet de gehele tijd mijn aandacht vast te houden, ik heb toch enkele uren heerlijk gelezen.

Spanning: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 3
Psychologie: 3

Het dorp krijgt van mij 3 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)