Titel: Privacy Live Privacy Live
Auteur: Annet Hulst
Genre: Young Adult
Uitgeverij: LetterRijn
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 316 (e-pub)
Recensie: Manon en Leontine

Auteur
Annet Hulst is de initiatiefnemer van de websites Chicklit.nl en Vrouwenthrillers.nl. Ze is getrouwd, moeder van twee dochters en heeft een leuke baan in de IT. In haar vrije tijd schrijft ze en leest ze boeken in alle genres. Haar favoriete tv-programma is Expeditie Robinson. Voor meer informatie over Annet Hulst zie haar website: https://annethulst.blogspot.com

Achterflap/Samenvatting
In Privacy Live, de nieuwste tv-hit van commerciële zender AirTV, worden Nederlanders stiekem gefilmd waarna hun grootste geheimen openbaar worden gemaakt. Elke week kijkt men massaal naar het programma, nieuwsgierig naar wat anderen verborgen willen houden.

Ook de 17-jarige Jente, vastbesloten om ooit beroemd te worden, is een groot fan van Privacy Live. Haar vriendje Daniël werkt sinds kort als cameraman bij AirTV en zou willen dat Jente wat minder geobsedeerd was.

En dan, op een dag, lijkt Daniël van de aardbodem verdwenen. Is hij boos op Jente? Of heeft hij zo zijn eigen geheimen?

Mijn mening

Manon:
Privacy Live start gelijk met het reality-programma, de show waarin geheimen openbaar worden gemaakt. Maar zijn het wel geheimen? Hoe reality is het programma eigenlijk? Jente, onze hoofdpersoon, is groot fan van het programma. In de eerste show wordt het geheim van Patrick onthuld en heel Nederland spreekt erover. Hij lijkt de ideale schoonzoon, maar is dat wel zo? Jente is er zo mee bezig, dat zelfs Daniël (haar vriendje) er wat van zegt. Hij vindt dat ze veel te veel met de show bezig is, ze krijgen er zelfs ruzie over. Jente, die zelf graag beroemd wil worden en al auditie heeft gedaan voor een show van AirTV, vindt dit raar. Waarom snapt Daniël haar niet? Als Daniël plotseling is verdwenen en via een berichtje zegt dat hij haar nooit meer wil zien, begrijpt Jente er niks van, dit is niks voor Daniël. Waar is hij? En waarom is alleen Jente ongerust en niet zijn ouders? Vragen die alleen maar meer vragen oproepen bij Jente…

Misschien had Daniël gelijk en ging mijn verslaving wel wat ver, sloeg ik een beetje door. Ik was niet de enige, online en op tv gingen de gesprekken nergens anders over, maar dat was geen excuus.

Manon:
Het debuut van Annet Hulst is zeker geen fout debuut. De hoofdstukken zijn niet te lang en het verhaal wordt verteld vanuit Jente en Daniël, waardoor je het verhaal van beide kanten meekrijgt. Alleen de spanning, die aan het begin van het boek aanwezig was waardoor ik direct in het realityprogramma werd gezogen, viel daarna weg, waardoor het middenstuk wat langdradig werd. Zeker het stuk waar Daniël verdween, daar had meer in kunnen zitten. Opeens was het zo. Onze hoofdpersoon Jente is gelukkig een doortastend typetje. Toen Daniël haar niet meer wilde zien, liet ze het er niet bij zitten. In plaats van apathisch op de bank te gaan liggen, ging ze naar hem op zoek, waardoor op het einde de spanning weer terugkwam en alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Met alles wat ik in me had, probeerde ik mezelf los te wrikken. Ik schreeuwde, schopte tegen wat ik maar kon raken, beet in elke hand die in mijn buurt kwam. Mijn acties hadden geen enkel effect.

Leontine:
Toen ik de achterflap las, was mijn interesse wel gewekt. Ik ben dol op reality-tv-programma’s, al kunnen die af en toe wat doorslaan. Ik was dan ook nieuwsgierig hoe de schrijfster realiteit met fictie zou vermengen. Het begin van het boek leest lekker weg. Het is een young adult en daar moest ik mij even op instellen. Ik ben uiteindelijk niet de werkelijke doelgroep voor dit boek.

Het moment dat Daniël ineens verdwenen is, leest wat vreemd. Het is daadwerkelijk ineens zo, zonder aanloop. Ik ben het dan ook met Manon eens dat daar meer in gezeten had wat mij betreft. Maatschappelijk gezien heeft Annet Hulst met dit boek wel iets neer willen zetten. In deze moderne tijd van social media en fake news is niets wat het lijkt. En dat komt in dit boek meerdere malen voor. Ik heb wel spanning gemist. Zoals eerder gezegd, had de verdwijning van Daniël wellicht voor meer spanning kunnen zorgen. De wisseling van perspectief tussen Jente en Daniël heeft een positieve uitwerking, maar overall vond ik het allemaal net te voorspelbaar om echt spannend te zijn.

Manon:

Spanning: 3
Plot: 3,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3
Eindscore: 3 sterren

Leontine:

Spanning: 2,5
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3
Psychologie: 2,5
Eindscore: 3 sterren

Leave a Reply

  • (not be published)