Titel: Abdij van de nacht
Auteur: Ellis van Zijll
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 339
Recensie : Danielle

Over de auteur
Ellis van Zijll (1997) is geboren en getogen in het polderachtige Nieuwkoop. Vanaf dat ze op school bij de boekenplanken kan, leest Ellis. Sinds 2009 is schrijven haar passie. In 2010 rondt zij haar eerste griezelverhaal af. Geïnspireerd door de boeken van Paul van Loon, verschijnt er al snel een tweede griezelverhaal in 2012. Na het schrijven van griezelboeken voor kinderen en jongeren vervolgt zij haar pad naar duistere fantasy, met als resultaat: Abdij van de nacht.
Naast boeken schrijven en lezen houdt zij zich bezig met het recenseren van boeken en dit doet zij voor “A Book Bat”. In haar vrije tijd waant zij zich graag in de magische wereld van fantasyfestivals en -conventies. Zij verzamelt boeken en andere snuisterijen rondom het thema vampiers. Tevens heeft zij een opleiding afgerond in de ICT sector, waarin zij ook werkzaam is. (Bron. Godijn Publishing)

Achterflap
Wat doe jij als het leven van je familie gevaar loopt?

Een rovende sekte teistert de dorpen. Om zijn familie voor de dood te behoeden, sluit Dago zich bij de sekte aan. Hij wordt geacht zijn leven te wijden aan hun dubieuze geloof: het Lupus Religio.
Jarenlang groeit hij op bij de Lupus monniken. Hun leven staat in het teken van het dienen van de Wolvengod. Dago slaat zich tien jaar lang door de ontberingen van het klooster en hij is regelmatig het mikpunt van pesterijen. Zijn geloof in de Wolvengod is onzeker en dagelijks verlangt hij terug naar zijn familie.
Dan breekt de dag aan dat hij mee moet op jacht. Tijdens deze nacht neemt Dago’s leven een andere wending en staat zijn wereld op zijn kop. Een duistere reis vangt aan, maar weet hij zich hier ook doorheen te slaan?

Mijn mening
Als debutant schrijver is het altijd afwachten wat de lezer ervan gaat vinden. De vraag is waar Abdij van de nacht je naartoe leidt. Het verhaal begint als Dago besloten heeft zich op te offeren zodat zijn ouders in leven kunnen blijven. Vervolgens komen we samen met Dago het klooster in en hangt de duisternis meteen om je heen. Het innerlijke gevecht van Dago is voelbaar en wordt nog meer versterkt zodra het gevecht om de hoogste macht gevoerd moet worden.

Ellis van Zijl heeft een mooie woordkeuze om de duistere kant van de Abdij over te brengen naar de lezer. De gevoelens tussen verschillende personages variëren tussen kwaad, wantrouwig, afgunstig en breekbaar. Het verhaal heeft een duidelijk opbouwende lijn en je blijft geboeid doorlezen. Mooi is het om te zien hoe Dago groeit in het verhaal en ook aan de andere personages heeft de schrijfster een kleur gegeven.

De oorspronkelijke ziel was in twee stukken gescheurd en huisden in verschillende omhulsels.

Abdij van de nacht is een sterk debuut en na het lezen van de epiloog is er maar een gedachte die bij je opkomt: Ellis van Zijl moet maar snel weer aan de slag om dit debuut een mooi vervolg te geven.

Ik geef Abdij van de nacht 4 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)