Titel: Stormwaarschuwing
Auteur: Maria Adolfsson
Serie: Doggerland #2
Genre: Thriller
Uitgeverij: LS Amsterdam
Vertaling: Eilna van der Heijden
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 384
Recensie: Amanda

Auteur
Maria Adolfsson woont in Stockholm en werkte als communicatie-expert en persvoorlichter. De vertaalrechten van haar thrillerdebuut Doggerland werden voor verschijnen al aan 15 landen verkocht.

Achterflap
Het is kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt het een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.

Mijn mening

De vrome bidt in stilte,
de zondaar in tegenwind,
de visser in storm.

Het eerste deel van de trilogie had mij niet in zijn geheel omvergeblazen. Het verhaal kwam traag op gang, erg veel omgevingsbeschrijvingen en niet echt een vernieuwend personage. Ondanks dat had het personage Karen toch mijn nieuwsgierigheid gewekt en was ik dus toch benieuwd naar het tweede deel in deze trilogie, in de hoop dat deel twee mij meer zou verrassen en op het puntje van mij stoel zou laten zitten.

Stormwaarschuwing heeft mij in de positieve zin verrast. Waar het eerste deel heel traag op gang kwam, wist deel twee mij al direct mee te sleuren in een nieuwe zaak voor Karen. Ondanks dat ze eigenlijk nog met ziekteverlof is, kan ze deze zaak toch niet weigeren. Ook de spanning wordt veel sneller opgebouwd en Adolfsson weet die in dit boek ook beter vast te houden. Want Karen krijgt niet alleen op haar werk met een zeer ingewikkelde zaak te maken, ook haar privéleven wordt ook flink op zijn kop gezet. Deze wisselingen in de verhaallijn maken het een aangenaam en spannend boek om te lezen. Zo vraagt het politieonderzoek heel veel van haar, maar ook privé moet ze proberen alles te managen. Maar gaat dit haar lukken?

Waarom had ze in godsnaam gebeld? Het was zo zinloos. Zo gevaarlijk. Ze had het al geweten toen ze Karens naam in het adresboekje van haar telefoon opzocht: als ik dit doe is er geen weg terug.

In dit tweede deel komt het personage van Karen ook veel beter tot zijn recht. Je kent haar geschiedenis, je weet hoe haar privésituatie eruitziet maar ook dit laatste wordt nog een stuk verder uitgediept. We komen deels te weten hoe haar jeugd eruitgezien heeft en ontmoeten haar familie. Alleen is het wel de vraag of ze haar familie wel volledig kan vertrouwen.
De plot zit goed in elkaar en de ontknoping was een verrassing, ik had hem niet zien aankomen. Het boek was spannend tot de laatste bladzijde. Een verbetering in vergelijking met het eerste deel, maar toch ook nog steeds voldoende ruimte voor verbetering voor het derde deel.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Een mooie 4 sterren voor Stormwaarschuwing van Maria Adolfsson.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)