Titel: Paarse harten
Auteur: Mary van Duuren
Genre: Roman
Uitgeverij: Adoremi
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 271
Recensie: Lilian

Auteur
Schrijfster Mary van Duuren, geboren in 1963 te Breda, laat zich in haar boeken vaak inspireren door haar eigen leven en de daarbij behorende persoonlijke ontwikkeling.

Dit vierde boek uit haar hand, “PAARSE HARTEN’, is haar tweede roman. Hierin neemt ze de lezer mee naar een wereld die eigenlijk niemand kent. 

Achterflap
Net wanneer Angela een vernieuwde draai aan haar leven probeert te geven en al haar energie wil gaan investeren in haar relatie met haar echtgenoot Patrick, gaat het slecht met de gezondheid van haar moeder, die haar grootste steun en toeverlaat is.

Ze beschouwt het als haar verantwoordelijkheid om alle ballen zo goed mogelijk hoog te houden binnen haar gezin en haar leven. Wanneer haar puberende zoon zich steeds meer tegen haar keert, verdwijnt haar geduld en haar vertrouwen in de toekomst langzaam maar zeker.

Als haar stervende moeder haar ook nog eens een groot geheim vertelt, lijkt het plotseling alsof haar hele leven uit alleen maar leugens bestaat.

Op zoek naar de waarheid ondervindt ze gevolgen die niet te overzien zijn en wordt het moeten loslaten van haar gezin meer dan ooit en op een bloedstollende manier op de proef gesteld.

Mijn mening
Dit is de tweede keer dat ik het boek mag lezen, de eerste keer was het nog een manuscript en nu had ik het definitieve exemplaar in handen. Heerlijk gevoel om een manuscript tot leven te zien komen, zeker in deze rare tijden met het rondzwervende Coronavirus. De boeklancering zou plaatsvinden in het klooster waar een gedeelte van het verhaal zich afspeelt, maar het ging niet door. Een enorme domper, maar de zorg en verplegend personeel krijgt in dit boek alle aandacht die het verdient en dit boek kon in geen betere tijd uitkomen. Iedereen hunkert nu naar hoop, geloof en liefde en al deze facetten komen aan bod in dit boek.

Mary van Duuren weet in dit boek liefde, geloof, hoop, historie, gezondheidszorg, relaties, ontroering, misdaad en spiritualiteit samen te brengen tot een mooi en spannend verhaal met de nodige wendingen.

Angela en Patrick gaan door een moeilijke tijd als stel en dat heeft zijn weerslag op het gezin. Hun twee kinderen gaan beiden anders om met de spanningen in het gezin. De hooggevoelige Eva probeert het gezin bij elkaar te houden en wil de communicatie aan de gang houden, ze werpt tijdens avondeten regelmatig een balletje op om het gezin weer aan het praten te krijgen. Jens, hun puberende zoon daarentegen, gooit zijn kont tegen de krib en loopt weg van de problemen in plaats van ze bespreekbaar te maken. Zijn gedrag drukt een zware stempel op het gezin, zeker als blijkt dat hij verkeerde vrienden heeft.

Angela probeert alle balletjes hoog te houden en wil iedereen tevreden stellen. Dat is een onbegonnen missie en het loslaten kost haar veel moeite. Naast de perikelen in het gezin, zorgt ze ook nog voor haar moeder, waar het steeds slechter mee gaat. Op haar sterfbed deelt zij een geheim met Angela wat haar hele leven op de kop zet. Niets is meer wat het was, haar hele leven lijkt opeens een leugen. Krijgt Angela de regie over haar leven weer terug?

De twijfels, onmacht en verdriet zijn voelbaar, ik kon mij dan ook goed inleven in de personages. Jong of oud, het is herkenbaar wat er door hen heen gaat. Het tegendraadse van de tiener, die liever zelf zijn problemen oplost of de twijfels en alles in het gareel willen houden van de moeder. Het is niet moeilijk om je in te leven in de personages.

Hoop, dat mijn eigen zoon mij niet zou vinden of zien. Hoop, dat hij hier geen weet van zou hebben. Hoop, dat hij onschuldig zou blijven in dit bizarre verhaal.

De eerste keer dat ik dit verhaal las, was ik zelf erg druk, en dat heeft invloed op hoe ik een boek ervaar. Nu ik met meer rust en met mijn volle aandacht heb kunnen lezen, heeft het boek mij meer voldoening gegeven. Het is een prachtig en mooi verwoord verhaal. Zelf ben ik meer fan van thrillers en voor mij kwam de ontknoping dan ook erg vroeg, maar voor een roman geeft deze vroegere ontknoping meer tijd om uit te leggen hoe het ontstaan is. Dit geeft dan weer meer ruimte tot verdieping en dat maakt van deze roman een roman met een goede dosis spanning en diepgang.

Spanning:4
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Paarse harten krijgt van mij de verdiende 4,5 ster.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)