Titel: Gebroken ademGebroken adem
Auteur: Latoya Morris
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 233
Recensie: Manon

Auteur
Latoya Morris is geboren en getogen in Sittard en op haar 21ste verhuisd naar Den Haag om samen te gaan wonen met haar toenmalige vriend en nu echtgenoot André. Latoya heeft Engels en Russisch gestudeerd aan de Vertaalacademie in Maastricht en is ook werkzaam als vertaler Engels en Duits, dat laatste dankzij haar Duitse roots. Haar hobby’s zijn er te veel om op te noemen, maar het zijn er veel, en ze houdt van verre reizen maken. Wil je meer over Latoya weten, neem een kijkje op haar Facebookpagina.

 

Achterflap
Welkom in het mysterieuze Ierland.

De 19-jarige Patrick gaat samen met zijn ouders en zijn zusje Judith met vakantie in Baltimore, Ierland, waar zijn tante een hotel runt. Hij heeft totaal geen zin in de vakantie, totdat de mysterieuze Morgayne plots in het hotel opduikt. Hij valt meteen voor haar, maar zij lijkt onbereikbaar voor hem.

Ondertussen breekt er aan de zuidwestkust van Ierland grote chaos los. Het weer slaat om, er spoelen zeedieren aan op de stranden. Terwijl de storm alsmaar heftiger wordt, zoekt Morgayne plots toenadering tot Patrick.

Hij geraakt al snel onder de invloed van haar charmes, maar wanneer hij ontdekt dat zij iets met het stormweer te maken heeft, begint hij te beseffen dat zij geen gewone jonge vrouw is. Maar is hij dan nog in staat om zichzelf te redden?

Mijn mening
Het verhaal neemt je mee naar Ierland. Ierland het land van de kabouters en mystieke verhalen. We ontmoeten Patrick die samen met zijn zusje Judith en hun ouders op bezoek gaan bij hun tante die een hotel runt. Patrick had eigenlijk helemaal geen zin om mee te gaan, totdat hij de mysterieuze Morgayne ontmoet. Hij valt als een blok voor haar, maar in eerste instantie ziet zij hem niet staan. Totdat er vreemde en aparte gebeurtenissen voorvallen op het eiland, maar wat heeft Morgayne daar mee te maken? Wie, of beter gezegd wat is zij? En zeker als zij opeens toch toenadering tot Patrick zoekt, kan hij dan nog helder nadenken?

Maar de sensatie die nu door hem heen joeg – en duidelijk ook door zijn vader en wellicht ook Judith – was er een van pure, onverklaarbare angst. Het was het onheilspellende gevoel van iets wat nadert en niet kan worden tegengehouden: de verwoestende kracht van de natuur zelve.

 Gebroken adem neemt je daarna mee naar het prachtige Ierland (ik wou al graag een keer hierheen, maar nu zeker), met een mythisch verhaal wat mij als young adult- en fantasyliefhebber aanspreekt. Alle karakters worden goed beschreven en sluiten op elkaar aan. Judith, de zus van Patrick, zorgt ervoor dat hij niet in zeven sloten tegelijk loopt. Zij vertrouwt Morgayne niet, maar kan niet voorkomen dat Patrick verliefd wordt. Zijn ouders en tante spelen kleine, maar belangrijke rollen in het boek. Zonder deze karakters klopt het verhaal niet, mede door hun persoonlijke problemen wordt het boek compleet. Latoya schrijft heel beeldend, ik zag het dorpje al compleet voor me, hoe Patrick en vooral Morgayne eruitzien, ik heb zeker genoten van deze young adult. Een bekende mythe in een vernieuwd jasje, zo kun je Gebroken adem wel omschrijven.

Langzaam stapte hij om de hoek heen en kreeg de tafel volledig in beeld. Het was Morgayne die er roerloos op lag, haar ogen dicht en haar handen vastgebonden op haar rug.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

Afgerond 4 sterren voor Gebroken adem.

Manon

Leave a Reply

  • (not be published)