Titel: Het verlaten huis Het verlaten huis
Auteur: Sandra J. Paul
Serie: Quinten #2
Genre: Jeugd
Uitgeverij: Hamley Books
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 280
Recensie: Amanda

Cover
Een hele mooie, spannende, creepy en duistere cover. De kleurencombinaties roepen gelijk een onheilspellend gevoel op. Lijkt erg op de cover van De duistere school, dus ze passen mooi bij elkaar!

Auteur
Sandra J. Paul is een schrijfster van Vlaamse origine. Naast het schrijven van boeken is ze ondernemer. Sandra schrijft Young Adult, maar ook thrillers voor volwassenen. Binnen alle genres en leeftijden zit een paranormaal tintje verweven. In het thrillergenre debuteerde zij in 2015 met Azerty. Binnen het Young Adult (Fantasy) genre debuteerde zij in 2015 met het eerste deel uit de Eilanden-serie Het Eiland. Daarnaast schrijft Sandra onder pseudoniem (Joanne Carlton) ook nog Engelse boeken. Het debuut als Joanne, welke ook naar het Nederlands is vertaald, is Heart-Beat (Hart-Slag). Samen met haar partner runt haar eigen uitgeverij, Hamley Books. Het verlaten huis is het tweede (los te lezen deel) waarin Quinten een rol speelt.

Achterflap
Zes kinderen brengen samen een gezellige avond door terwijl hun ouders verderop in de straat een feestje bijwonen. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, tot hun huis getroffen wordt door een aardbeving. Even kijken de kinderen elkaar in paniek aan. Dan verliezen ze het bewustzijn.
Wanneer de zes weer bijkomen, zitten ze opgesloten in een vervallen huis. Ze hebben geen idee wat hen overkomen is. In het midden van de woonkamer staat een mysterieuze houten kist.
En dan gaat de kist open…

Mijn mening

Twee kleine kindjes
Die waren zo alleen
Eentje ging van heimwee dood
Toen was het er nog maar één

De duistere school begon met het verhaal over Kraaidorp waarbij Quinten de hoofdrol vertolkte. Nu in dit tweede deel, wat in principe ook prima gelezen kan worden zonder deel 1 gelezen te hebben, heeft Quinten een veel kleinere rol. De hoofdrol is hier voornamelijk weggelegd voor Meike met haar zusje en de nieuwe overbuurkinderen. Meike is het overbuurmeisje van Quinten en wanneer hij in het holst van de nacht verdwenen lijkt te zijn en niemand weer waar hij en zijn vader naartoe zijn, probeert Meike in contact met hem te komen. Tevergeefs. Er komen na een poosje nieuwe mensen wonen in het huis van Quinten en zijn vader, Meike en haar zusje Elisabeth raken al snel goed bevriend met de vier kinderen. Tot op een avond het noodlot toeslaat.

Deel 1 was al erg spannend, duister en mysterieus, maar Het verlaten huis doet hier nog een schepje bovenop en is best wel creepy te noemen. Er hangt een hele grimmige en gejaagde sfeer in het boek. De kinderen krijgen het zwaar te verduren en beleven vele angstige momenten. Zelf denk je wel een beetje te weten wat er uiteindelijk staat te gebeuren, maar je wordt duidelijk op het verkeerde been gezet. Richting het einde blijkt er een zeer verrassende wending in het verhaal te zitten.

Het verhaal leest lekker vlot, korte hoofdstukken en zinnen zorgen ervoor dat de vaart er goed in zit. De schrijfstijl is ook niet al te moeilijk en lijkt mij goed te volgen gezien de leeftijdscategorie vanaf 9 jaar. Het boek heeft weer hele mooie en spannende illustraties die nét dat beetje extra geven aan het geheel. Persoonlijk kreeg ik alleen wel het gevoel dat richting het einde van het boek ineens wat afgeraffeld werd. We springen van de ene situatie met Meike in de andere en dan ook ineens weer terug. Ik vond dit wat verwarrend. Het voelde alsof er ineens een verhaallijn tussen gepropt was die cruciaal bleek te zijn om het verhaal af te kunnen ronden. De epiloog was dan weer een verrassing en ik ben heel benieuwd hoe het verder zal gaan!

Het verlaten huis is een vlot en creepy jeugdboek met een behoorlijke paranormale invloed. Het boek krijgt van mij 3,5 ster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)