Titel: De patiënt De patiënt
Auteur: Sebastian Fitzek
Genre: Thriller
Uitgeverij: The House of Books
Vertaling: Michel Bolwerk
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 350
Recensie: Danielle

Over de auteur:
Sebastian Fitzek
(1971) is een Duitse schrijver en journalist, geboren in Berlijn. Hij studeerde Rechtswetenschappen en werkt als journalist en schrijver voor radiostations en tv-zenders. Hij debuteerde in 2006 met de psychothriller De therapie en dat was in Duitsland meteen een bestseller, in die mate zelfs dat het boek De Da Vinci code van de eerste plaats van de verkooplijsten verdrong. Sedert zijn debuut in 2006 publiceert Fitzek klokvast één tot twee bestsellers per jaar; allemaal eindigen ze in de top tien van de bestsellerlijsten. Van zijn psychothrillers zijn miljoenen exemplaren over de toonbank gegaan. Voor zijn boek Afgesneden (2014) bundelde Fitzek zijn krachten met die van Michael Tsokos, de bekendste patholoog-anatoom van Duitsland.

Acherflap:
Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast. Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest…

Mijn mening:
Als een iemand erin slaagt om je meteen in het verhaal te trekken dan is het Fitzek wel. Al snel word je verscheurd door het onrecht dat iemand aangedaan wordt nadat zijn zoon verdwenen is.

De psychologische spanning is om te snijden, zeker als de vader van Max, Till Berkhoff, besluit om undercover te gaan in de psychiatrische gevangenis, om Guido T te ontmoeten, die volgens alles meer weet over de verdwijning van zijn zoon Max.

Fitzek is op z’n best in deze omgeving. Personages die je het kippenvel op je armen bezorgen. Je eigen mindset telkens verward achterlaat om vervolgens weer een nieuwe wending aan het verhaal te geven. Uiteindelijk beland je in een web van twijfels en verdachtmakingen die je zelfs tot op het laatste moment bezighouden en waarvan je alsnog tot de conclusie moet komen dat ook die niet waar zijn.

Hij probeerde te ademen, zijn borstkas te bewegen, daarna zijn armen en benen. Hij had het gevoel dat hij zwembewegingen maakte in een bad vol kwik.

De Patiënt is weer een pareltje van een psychologische thriller die alleen de grootste onder de schrijvers kunnen schrijven en Fitzek is er zo één. Wat ook zeker gezegd mag worden is dat de vertaling door Michel Bolwerk van topniveau is. De woordkeuzes en zinsopbouwen zijn superieur en creëren elke keer weer de nodige spanning.

En het was geen zelfbeheersing, gezond verstand of besef van de zinloosheid van dergelijke acties die hem ervan weerhield, maar gewoon een intense uitputting.

Het is weer wachten op een nieuwe Fitzek maar gelukkig laat hij ons meestal niet al te lang wachten.

De patiënt geef ik 5 sterren.

Danielle

Leave a Reply

  • (not be published)