Titel: Stil maar Stil maar
Auteur: Carla Kovach
Genre: Thriller
Uitgever: Boekerij
Vertaling: Barbara Lampe
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 319
Recensie: Bianca

Auteur
Carla Kovach was theaterschrijver en actrice voor ze zich toelegde op het schrijven van thrillers. Inmiddels is ze fulltime schrijfster, en mede-eigenaar van een film-, fotografie- en videoproductiebedrijf. Ze woont in Redditch, Engeland.

Achterflap
Deborah Jenkins trekt haar jas aan en stapt de stromende regen in, op weg naar huis. Ze zal er nooit aankomen. In plaats daarvan wordt ze gedrogeerd en een busje in getrokken. Ze wordt wakker in een ijskoude, aardedonkere kamer, met een ketting om haar enkel die is vastgezet in de muur. Hier zal ze de komende vier jaar blijven.

Detective Gina Harte kent de zaak van Deborah Jenkins van buiten. De jonge moeder verdween spoorloos en maanden van intensief politieonderzoek leidden tot niets. Deborah wordt al jaren dood gewaand. Dan wordt op de drempel van de bibliotheek een baby gevonden, in lompen gehuld en te vondeling gelegd. Een anonieme beller tipt de politie om vooral een DNA-test te doen. Gina Harte is al snel ter plaatse, maar is niet voorbereid op de uitslag: de pasgeboren baby is het kind van Deborah. Ze leeft nog. Maar waar?

Mijn mening
Stil maar is het eerste deel in een veelbelovende serie. Er is hier en daar nog zeker wat verbetering mogelijk, maar ik heb er met volle teugen van genoten.

Gina Hart is detective in hart en nieren, al jaren voert zij haar beroep met hart en ziel uit. Dit wordt haar vooral door haar dochter niet altijd in dank afgenomen. We leren Gina kennen als een hardwerkend maar vooral gedreven persoon. Het is voor haar een manier om haar persoonlijke sores wat naar de achtergrond te laten verdwijnen. Wanneer er een baby te vondeling wordt gelegd, blijkt er een bloedband te zijn met de sinds vier jaar vermiste Deborah Jenkins. Dit roept bij Gina veel persoonlijk leed op. Ze moet en zal deze zaak oplossen, mede omdat ze wat ze zelf heeft meegemaakt een ander zoveel mogelijk wil besparen.

De schrijfstijl van Kovach is realistisch en alles wat gebeurt wordt uitgebreid beschreven. Soms is het iets te veel van het goede, maar dat neemt niet weg dat Kovach oog heeft voor de personages die ze goed heeft neergezet. Wat mij wel stoorde, was de aanhoudende verkoudheid van sommige personages die echt veel te vaak benoemd werd en geen enkele meerwaarde had. Waarschijnlijk heeft het te maken met de tijd waarin we nu leven, maar ik kreeg er een beetje een naar gevoel bij. Behalve dat is het een verhaal dat goed in elkaar steekt en dat mij echt van begin tot eind heeft weten te vermaken. Ik vergelijk de schrijfstijl van deze auteur een beetje met die van Christi Daugherty.
Het verhaal is niet alleen spannend, maar er is zeker ook veel aandacht voor de personages en hun persoonlijke leventje. Voeg daarbij een vleugje romantiek en het boek is wat mij betreft compleet. Vooral het drama wat het gezin Jenkins overkomt – en daarmee bedoel ik niet alleen Deborah, maar vooral ook haar man en kinderen – vind ik qua beleving en emoties goed uitgewerkt. Je voelt het verdriet en de machteloosheid, maar vooral de strijdkracht die een mens in zich heeft, wanneer men heftige trauma’s meemaakt waarvan je in eerste instantie denkt dat niemand dit kan overleven.

Het schuifje van het achterhek klikte weer dicht. Luke schoot overeind in bed, helemaal bezweet met zijn ogen wijd open. Zijn hartslag was onregelmatig en hij voelde de drang om over te geven. Hij knipte het licht aan en probeerde weer op adem te komen. Debbie lag niet naast hem. Nooit. In het duister hoorde hij iemand naar de achterdeur lopen. De deurklink rammelde.

De korte hoofdstukken lezen prettig weg. Elk hoofdstuk is vanuit een ander persoon geschreven; dit maakt de hoofdpersonen ieder afzonderlijk op hun eigen manier bijzonder. Je volgt hun doen en laten op de voet en leert ze kennen in goede en in slechte tijden. Hun persoonlijke dilemma’s zorgen ervoor dat je deelgenoot bent van het complete plaatje. Niemand is volmaakt, zo blijkt. Stil maar omvat een kleine week uit het leven van zowel de familie Jenkins als Gina Harte en heeft ervoor gezorgd dat het leven van de familie Jenkins voorgoed veranderd.

Ik ga Carla Kovach zeker toevoegen aan mijn favorietenlijstje en ik hoop dat er snel een volgend deel van deze serie in het Nederlands verschijnt.

Spanning: 4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Stil maar komt hiermee op een mooie 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)