Titel: Van de hemel in de hel
Auteur: Jo Claes
Serie: Thomas Berg #14
Genre: Thriller
Uitgeverij: Houtekiet
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 416
Recensie: Lilian

Cover
Het kunstwerk op de cover van dit boek is een onderdeel van de beeldengroep Staring at leaves (2012) van Patrick Storms en staat, zoals in de roman vermeld, in Den IJzerenberg (Herent, België) opgesteld.

Ushi Claes, de dochter van Jo Claes, heeft deze foto genomen, die als inspiratie heeft gediend voor de ingelijste foto in de slaapkamer van Dirk Wouters.

Auteur
Jo Claes debuteerde in 1985 met de verhalenbundel De Stenen Toren, waarvoor hij in 1986 de Prijs voor het Beste Debuut ontving. Nadien volgden nog een achttal novelles en romans, tot hij in 2002, na de publicatie van de roman Quarantaine, stopte met het schrijven van fictie.

Van 2002 tot 2008 volgde een reeks non-fictie werken over mythologie, hagiografie en iconografie. Daarnaast is de auteur gespecialiseerd in de apocriefe literatuur, de religieuze kunst en de Romeinse sagenwereld. Thema’s die her en der opduiken in zijn recente romans.

In 2008 verscheen De zaak Torfs, de eerste misdaadroman met de Leuvense inspecteur Thomas Berg als hoofdpersonage.

In het dagelijkse leven is Jo Claes leraar Nederlands-Engels aan het Heilig-Hartinstituut in Heverlee. Lesgeven is volgens hem, net als schrijven, niet zomaar een job, het is een roeping. Vroeg of laat, beloofde hij ooit in een interview, zal zijn beroepservaring ertoe leiden dat de wereld van het onderwijs de achtergrond vormt van een van zijn misdaadromans. De auteur gaat immers uit van het principe dat je een verhaal enkel met succes in een bepaalde omgeving kan situeren als je die omgeving door en door kent. Geen enkele schrijver kan het zich permitteren een beroep te doen op kennis uit tweede hand, meent Jo Claes. Zoiets voelt een lezer meteen aan. En als dat gebeurt, is de magie weg en wordt het boek ontgoocheld terzijde geschoven. De nachtmerrie van elke schrijver.

 

Achterflap
Hoofdinspecteur Thomas Berg heeft een groepsreis cadeau gekregen naar Verona. Daar leert hij twee vrouwen uit Leuven kennen van wie de ene al dagenlang haar echtgenoot telefonisch niet kan bereiken. Berg biedt aan om te helpen en laat zijn team uitzoeken of de man als vermist is opgegeven.

Intussen wordt in een containerpark in Leuven een afschuwelijk verminkt lijk gevonden. Het lichaam is zo zwaar toegetakeld dat het eerst niet geïdentificeerd kan worden, maar zodra dat via DNA-onderzoek is gebeurd, blijkt dat het slachtoffer de reputatie had een onverbeterlijke vrouwenversierder te zijn.

Berg wordt geconfronteerd met een van de moeilijkste zaken uit zijn carrière. Welk spoor hij ook volgt, het draait telkens op niets uit. Tot hij ontdekt welke reden er achter de gruwelijke verminking zit. De waarheid is zo verbijsterend dat niemand hem eerst wil geloven.

Mijn mening

Van de hemel waren ze in het andere uiterste beland: de hel.

Ditmaal belanden we met Thomas Berg in Noord Italië, en wel in Verona. Een prachtige stad, waar veel cultuur te snuiven valt en de smaakpapillen aan hun trekken komen. Jo Claes weet altijd op een magnifieke wijze mythologische, culturele en historische aspecten te verweven in zijn verhalen. Dit keer komen de fresco’s in de Scrovegni-kapel in Padua aan bod alsmede Shakespeares tragedie Othello, waar jaloezie de drijfveer is. Jaloezie is ook de rode draad in dit verhaal. Elke vorm van vriendschap kent zo zijn vorm van jaloezie, maar niet vaak leidt jaloezie tot de dood!

Tijdens zijn verblijf in Verona leert Thomas twee vriendinnen, Karin en Emmeline, kennen en trekt er ook geregeld met hen op uit. Als hij erachter komt dat de man van Emmeline, een Leuvense makelaar, al een paar dagen niet reageert op haar telefoontjes, laat Thomas zijn team in Leuven wat speurwerk verrichten en laat hem als vermist opgeven.

De vondst van een afschuwelijk verminkt lijk in een containerpark geeft niet veel hoop. Welke weg Berg ook inslaat in het onderzoek, alle wegen lijken dood te lopen.

Ze geloofden dat het lichaam van de mens door de Duivel is geschapen en zijn ziel door God. Op zich zit daar best wat in: je lichaam en je geest liggen immers voortdurend met elkaar overhoop.

Het geheel komt allemaal langzaam op gang, maar de diverse plotwendingen zorgen ervoor dat je als lezer geamuseerd en gebiologeerd blijft lezen. Het uiteindelijke plot had ik niet zien aankomen, ik bleef tot het einde met een verdachte in mijn hoofd zitten, die er uiteindelijk niets mee te maken had.

Wat mij betreft heeft Jo Claes wederom een pareltje afgeleverd! Hij is dan ook niet voor niets een van mijn favoriete auteurs. Dat er nog maar veel boeken mogen verschijnen met Thomas Berg in de hoofdrol!

Spanning: 4
Leesplezier: 4,5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

Van de hemel in de hel krijgt van mij 4,3 sterren.

Lilian

Leave a Reply

  • (not be published)