Titel: Bestemming geluk
Auteur: Aline van Wijnen
Genre: Roman
Uitgever: Boekerij
Publicatiedatum: Februari 2020
Aantal bladzijdes: 299
Recensie: Bianca

Auteur
Aline van Wijnen debuteerde in 2016 met de roman Halsoverkop nadat ze een schrijfwedstrijd had gewonnen. Haar tweede boek was het goed ontvangen Liefde met gebruiksaanwijzing. Ze woont met haar man in Almere.

Achterflap
Melanie Evers is bijna letterlijk geboren met een zilveren lepel in haar mond: haar vader had een juwelierszaak. Inmiddels heeft ze de zaak van hem overgenomen, leidt ze een leventje vol sterrenrestaurants en vakanties op Ibiza en staat ze op het punt om te trouwen met de knappe en succesvolle Duke. Maar wanneer ze aan de arm van haar vader naar het altaar schrijdt, beseft Melanie dat ze niet gelukkig is. Onder de verbijsterde blikken van de bruiloftsgasten draait ze zich halverwege om en gaat ervandoor.

Koerier Alex heeft in zijn zoektocht naar geluk keuzes gemaakt waar hij liever niet aan terugdenkt. Inmiddels heeft hij bijna alles in zijn leven op orde; alleen het geluk lijkt nog steeds niet voor hem te zijn weg gelegd. Wanneer hij Melanie leert kennen, springt de vonk over, ook al zijn ze totaal verschillend. Was de liefde het enige wat er ontbrak om gelukkig te zijn? En is hun liefde sterk genoeg om te leren leven met de fouten die ze in het verleden hebben gemaakt – hun eigen fouten en die van de ander?

Mijn mening
Bestemming geluk is het verhaal van Melanie, een jonge vrouw die alles heeft wat haar hartje begeert, ouders die haar altijd in de watten hebben gelegd. En de relatie met Duke verloopt zoals het hoort, maar ook niet meer dan dat. De liefde spettert er niet vanaf en Melanie komt net voordat ze ‘ja’ zegt bij zinnen en neemt een drastisch besluit.

En mijn eigen leven dat op een stoptrein lijkt: elke dag dezelfde stations op hetzelfde vaste traject. Soms een storing of een vertraging. Intercity’s die voorbijrazen terwijl ik geduldig op het groene sein wacht. Waar gaat de trein van mijn leven naartoe? Waar wil ik dat hij naartoe gaat? En met wie?

Dit wordt haar niet in dank af genomen, maar ik vind het stoer wat ze doet. Kort daarna ontmoet ze de op het eerste gezicht stille Alex. Door toeval redt hij haar twee keer uit een benarde positie en de rest is geschiedenis. De personages Melanie, Alex en niet te vergeten Lisa vind ik echt geweldig. Olivia zit daarentegen aardig op mijn irritatiegrens.

Olivia is auteur en dat wordt in dit boek echt wel een beetje negatief afgeschilderd.

Ik zou me als recensent zelfs af en toe schuldig gaan voelen, zoveel invloed hebben we op de stemming van Olivia. Dit is hopelijk allemaal fictief. Het was in mijn optiek allemaal net iets te nadrukkelijk aanwezig. Wat ik wel weet te waarderen is dat Van Wijnen de namen van collega-auteurs heeft gebruikt; die zorgen voor herkenning.

Dat hij de enige is die mij laat voelen; en is voelen niet hetzelfde als leven? Want als je niets voelt, kun je evengoed dood zijn.

Aline van Wijnen heeft in Bestemming geluk liefdesscènes verwerkt die goed gedoseerd zijn en niet over the top. Ze zijn passend in het totaalplaatje. Ik vind ze zelfs een meerwaarde hebben: ze geven juist wat extra jeu aan de liefde, die zeker van dit verhaal afspat.

Bestemming geluk krijgt van mij 3,5 ster.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)