Titel: Jouw spel, mijn regels
Auteur: Alice Bakker
Genre: Jeugdboek
Uitgeverij: Godijn Publishing
Publicatiedatum: Januari 2020
Aantal bladzijdes: 208 (paperback)
Recensie: Alexander

Auteur
Alice Bakker (1970) is auteur en freelance tekstschrijver/redacteur. Daarnaast geeft ze schrijfcursussen. In 2010 besluit ze een langgekoesterde wens, een boek schrijven, uit te voeren. In de aanloop naar haar eerste eigen publicatie publiceert ze diverse verhalen in verhalenbundels – waaronder een aantal in bundels van Godijn Publishing – en werkt ze o.a. mee aan bijzondere boeken waarin verhalen van kankerpatiënten opgetekend zijn.
Inmiddels is de wens uitgekomen en is er een kleine stapel van haar eigen boeken verkrijgbaar, zoals Slapen doen we morgen weer en Ze zien mij niet. Alice woont met haar gezin in het Zuid-Hollandse dorp Oude Wetering en werkt vanuit haar geboorteplaats Roelofarendsveen. www.aliceinwoordenland.nl

Achterflap
De stomste stage ooit! Milou begeleidt een kinderkamp op Vlieland. Dat doet ze samen met Joyce, die gemeen spel speelt. Dat de elfjarige Vince verdwijnt, is het toppunt. Is het de schuld van Milou? En waar is Vince?

Wie een spel speelt, moet de regels kennen.

Mijn mening

Milou moet voor school maatschappelijk doen. Via haar oom Paul komt ze in contact met Richard Bosman, een vriend van haar oom en founder van H2O-Experience Camps dat een driedaags kamp organiseert op Vlieland en waar Milou de ideale kandidaat voor zou zijn om een groep kinderen te begeleiden.

Wat er zich daarna afspeelt, is een wirwar van intriges, jaloezie, boosheid, wraak en verhaallijnen die het uiteindelijk maar op een persoon hebben gericht. Waarbij iedereen een spel lijkt te spelen en wat te winnen of te verliezen heeft.

Jouw spel, mijn regels begint met een beklemmende proloog waardoor je al lezende een bepaalde spanningsopbouw verwacht, echter mis ik die spanning in het eerste gedeelte van het boek.

Op handen en voeten kruipt hij naar een lichtstraal. Zijn rug stoot bij elke beweging tegen de bovenkant van de kleine ruimte waarin hij zich bevindt.

Boven elk hoofdstuk staat vermeld vanuit welk perspectief het hoofdstuk wordt verteld. De eerste 10 hoofdstukken is dit vanuit het perspectief van Milou. Hierdoor is er wat mij betreft niet direct sprake van een spannende opbouw. Om er wat meer spanning in te krijgen zou je van een Young Adult kunnen verwachten dat er meer afwisseling in zit om de spanning op te bouwen. Iets dat later in het verhaal wel wordt gedaan maar door de hoeveelheid personages dan minder overtuigend overkomt.

Jouw spel, mijn regels leest voor mij als een mengeling van Jeugdboek en Young Adult, waarbij het door de wispelturigheid van de karakters en de schrijfstijl het meer overkomt als Jeugdboek dan een Young Adult maar waarbij het door het gebruikte taalgebruik soms neigt naar Young Adult. Is het belangrijk om dit in een hokje te stoppen? Niet noodzakelijkerwijs, maar het roept wel verwachtingen op.

Jouw spel, mijn regels bevat wat mij betreft net te veel verhaallijnen en teveel zijwegen waardoor voor mij soms de geloofwaardigheid in het gedrang komt. Als verhaal zie ik het als een spannend jeugdverhaal, waarbij veel thema’s voor de volwassene in opleiding voorbij komen maar waarbij voor mij het plot te grillig is.

Spanning: 3
Plot: 3
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3,5
Psychologie: 3,5

3 sterren voor Jouw spel, mijn regels.

Alexander

Leave a Reply

  • (not be published)