Titel: Wild Wild
Auteur: Harlan Coben
Genre: Thriller
Uitgeverij: Boekerij
Vertaling: Jan Pott
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 400
Recensie: Manon

Auteur
Harlan Coben
is de eerste auteur die alle grote Amerikaanse thrillerprijzen op zijn naam schreef. Zijn boeken zijn keer op keer wereldwijde bestsellers. Naast standalones schrijft hij ook thrillers over sportmakelaar en privédetective Myron Bolitar. Coben woont in New Jersey met zijn vrouw en vier kinderen.

Achterflap
Dertig jaar geleden werd een kleine, verwilderde jongen gevonden in de bossen. Hij had geen idee wie hij was en hoe hij daar terecht was gekomen. De jongen werd Wilde genoemd en ontwikkelde zich tot een einzelgänger met een gouden hart en de nodige aanpassingsproblemen.

Nu verdwijnen kort na elkaar twee tieners. Eerst een meisje dat op school vreselijk wordt gepest, later een van de populairste jongens uit de klas. Hebben de zaken met elkaar te maken? Is dit een foute grap van een stel pubers die hun ouders de stuipen op het lijf willen jagen, of is er iets duisterders gaande? Strafrechtadvocate Hester Crimstein maakt zich grote zorgen en schakelt Wilde in om haar te helpen bij het opsporen van beide pubers. Als de ontvoerders eisen gaan stellen en die kracht bijzetten met een afgehakte vinger op een bergje ijs, nemen de gebeurtenissen een verontrustende wending.

Mijn mening
Wild begint met een terugblik naar een artikel uit de krant van 30 jaar geleden, over een verwilderde jongen die ze gevonden hebben in de bossen die door niemand gemist wordt. Hoelang hij daar heeft gewoond, niemand weet het. Het kan jaren, maar ook weken zijn geweest.
Hierna gaat het boek soepel over naar het heden; naar Naomi, een tienermeisje dat wordt gepest op school. We maken kennis met Hester Crimstein, een strafrechtadvocate met een eigen tv-show. Matthew, haar kleinzoon, neemt contact met haar op omdat Naomi al enkele dagen niet op school is geweest. Hester neemt haar kleinzoon serieus en schakelt Wilde in, die ooit bevriend was met haar overleden zoon, David.
Wilde heeft veel van de wereld gezien toen hij in het leger zat. Hij gaat op zoek en komt uit bij Crash Maynard, zoon van mediamagnaat Dash Maynard. Wanneer ook Crash verdwijnt, wordt Hester door Dash ingeschakeld om te bemiddelen met de ontvoerders. Wilde duikt in het onderzoek en stuit op geheimen waardoor hij zijn twijfels krijgt, hij goed moet nadenken over zijn volgende stappen en om zich heen moet blijven kijken. Naomi is weg en Crash is weg. Hebben deze twee verdwijningen met elkaar te maken of speelt iemand een spelletje?

Hoe houdt ze zich staande? Hoe lukt het haar om dag in, dag uit die kwellingen te doorstaan? Dag in, dag uit, de ene week na de andere, jaar in, jaar uit.

Met Wild heeft Harlan Coben weer een mooi werkje afgeleverd, alleen ik miste wat. Groot op de voorkant van het boek staat dat er dertig jaar geleden een jongen werd gevonden in de bossen en dat hij nu een verdwijning van twee kinderen moet oplossen. Ik had gedacht dat er meer terugblikken naar het verleden van Wilde zouden zijn en dat er ook duidelijkheid zou komen over wie hij nou is. Waarom hebben ze hem Wilde genoemd, en waarom mist niemand hem? Normaliter is er meer spanning in de verhalen van Coben, nu ontbrak dat een beetje.
Niettemin was het weer een verhaal dat goed in elkaar stak, de verhaallijnen en personen komen op het einde bij elkaar tot een mooi slot. Ik had gewoon meer verwacht, zeker omdat Wilde mij een leuk hoofdpersonage leek. Maar in dit verhaal komt hij niet goed uit de verf. Is hij nu een militair met opsporingsvaardigheden, of meer een kluizenaar?

Mijn vraag aan Harlan Coben is: Wellicht kan er een tweede deel over Wilde komen, waarin we gaan zien wie en wat hij is?

Hij rende ernaartoe, klapte de handgreep om, tilde het deksel op en keek in de koelbox. Hij had zich schrap gezet. Maar niet genoeg, al lukte het hem wel een kreet in te houden.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 3,5

Eindscore: afgerond geef ik Wild 4 sterren, omdat het Harlan Coben is.

Manon Hijman

Leave a Reply

  • (not be published)