Namens uitgeverij Hamley Books mochten wij een leesclub organiseren voor Het verlaten huis van Sandra J. Paul, het vervolg op De Duistere School.

Voor de leesclub werden zes deelnemers geselecteerd. Deze keer waren de gelukkigen: Dini van Heumen-Hoekman, Marieke da Conceicao, Brigitte Audiens, Glendy Aussems, Silvia van Elzelingen en Nick Evrard. Dian van den Bogert deed met een eigen exemplaar mee en namens Thrillers & More nam Lilian Brugel deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij.
De leesclub werd gehouden onder leiding van Amanda de Leeuw-van Weenen. Lilian & Yfke verzorgden het eindverslag.

Voor het lezen hebben de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van de jeugdthriller Het verlaten huis.

Sowieso zijn alle deelnemers het eens dat de kaft meteen aanspreekt en je aanspoort om het boek open te slaan en te beginnen met lezen. De geheimzinnigheid straalt er vanaf en de teaser over zes vrienden spreekt Silvia, Dian en Nick meteen aan. Brigitte ziet de kinderen al bijna voor zich, opgesloten in het huis.
Glendy merkt op dat de kaft bijdraagt aan de verbeelding en dat het een fijn verschil is met al die boeken met een kaft die niets aan het verhaal toevoegt. Door de mooie cover en de achterflap wil Dini meteen gaan lezen en zien of de inhoud van het boek even mooi is. Zowel Marieke als Dian vinden dat deze kaft en die van De duistere school qua stijl op elkaar lijken.

Tijdens het lezen geven de deelnemers aan hoe het boek hen bevalt en waarom.

Wat de deelnemers als eerste opvalt, is het mooie binnenwerk. Het boek is voorzien van prenten die een goede indruk van de grimmige sfeer in het huis geven, zonder te veel over het verhaal te verklappen (Nick) en ze laten genoeg aan de verbeelding over (Marieke). Brigitte merkt op dat beide delen in de trilogie ongelooflijk mooi zijn. Ze hebben hun eigen stijl en horen toch bij elkaar.

De schrijfstijl bevalt goed, Dian noemt deze prima voor de doelgroep. Ze vindt het ook leuk woorden zoals ‘sukkelaar’ tegen te komen; wat haar betreft mogen er best meer Vlaamse woorden en uitdrukkingen gebruikt worden. Marieke vindt de schrijfstijl ook passend. Hij is makkelijk en vlot, goed op kindermaat en leuk voor volwassenen. Door de goede, gedetailleerde beschrijving en subtiele spanningsopbouw kan Brigitte zich goed inleven.

Sandra J. Paul weet de spanning goed op te bouwen en je het gevoel te geven dat er geen uitweg is, zegt Dian. Glendy vindt dit boek spannender dan het eerste deel, vooral omdat de kinderen nu bewust meemaken dat er gevaar op de loer ligt. Iets te spannend misschien, vindt Silvia, op sommige punten is het erg spannend of behoorlijk pittig. Daar is Lilian het mee eens, het zou volgens haar best kunnen dat niet elke jonge lezer dit aankan.

Wanneer ze hun favoriete personage moeten kiezen, gaan Marieke, Dian en Lilian voor de stoere, slimme Meike, die probeert kalm te blijven, de andere kinderen te beschermen en een uitweg te zoeken. Silvia vindt alle personages leuk, al zijn ze soms misschien iets te lief voor elkaar. Nick heeft een voorkeur voor de stoere Sem, maar ook voor Meike. Brigitte vindt de verlegen Milo een goed personage; als het erop aankomt kun je op hem rekenen.

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen?

De groep is het er unaniem over eens dat de cover van Het verlaten huis prachtig is en niet alleen goed bij de inhoud van het boek past, maar de lezer ook echt prikkelt om het boek open te slaan.

De titel past goed bij het verhaal, maar ook bij de andere titels in de trilogie.
Over de vormgeving van het binnenwerk is men erg te spreken, van de indeling van de hoofdstukken tot de tekeningen, die je helpen je in te leven in het verhaal.

Glendy bleef het vooral bij hoe rustig iedereen omging met de situaties in het boek, waar zijzelf waarschijnlijk al een zenuwinzinking gehad zou hebben. Ook Lilian is onder de indruk van de manier waarop bijvoorbeeld Meike met de situaties in het boek omgaat. Marieke en Dini zijn blij met de terugkeer van Quinten, die al een rol speelde in het eerste deel.

Over de schrijfstijl lopen de meningen amper uiteen. Silvia beschrijft deze als fijn en vlot, met een dreiging die door het hele boek heen voelbaar is. Ideaal voor de doelgroep, vindt Marieke, al moet je niet bang aangelegd zijn! Nick voegt nog toe dat het behalve vlot ook toegankelijk is voor jong en oud; niet te moeilijk voor kinderen, niet te kinderachtig voor volwassenen. Brigitte vindt dat Sandra J. Paul gedetailleerd schrijft en in korte hoofdstukken, zodat je steeds nieuwsgierig bent en wil blijven doorlezen.

Waar de spanningsopbouw in het verhaal voor Marieke wat traag is, ervaren Lilian en Brigitte de spanningsopbouw juist als subtiel. Wat de verwachtingen van onze deelnemers betreft, zijn ze allemaal dik tevreden. Glendy miste iets bij het lezen van deel 1, maar in deel 2 is dat ruimschoots goedgemaakt. Nick herkende juist dezelfde spanning van deel 1 terug in deel 2 en heeft ervan genoten. Ook voor Lilian was deel 2 net zo verrassend, spannend en mysterieus als deel 1.

De vriendschap tussen de kinderen is hetgeen wat Brigitte het meest zal bijblijven. De kinderen zorgden voor elkaar en gingen als groep op onderzoek uit, ongeacht verschillende leeftijden en de onbekende dreiging. Voor Silvia was een spannende scène onvergetelijk, waarbij de kinderen alleen in het huis zijn, terwijl het buiten stormt, en het licht ineens uitvalt.

Is Het verlaten huis een aanrader? Dini vindt dit zeker weer een aanrader voor de jeugd. Ook Brigitte vindt het echt een aanrader voor jongens en meisjes die van een spannend verhaal houden met fantasie, mysterie, vriendschap. Een boek dat geschikt is voor alle leeftijden.

Silvia is geraakt door het onverwachte plot en vindt dit een prachtig boek. Paul heeft haar weten te raken en is een auteur die ze zeker in de gaten gaat houden.
Dian vertelt dat ze als kind al vrij vlug boeken voor volwassenen las, omdat ze alle jeugdboeken al gelezen had en er voor haar gevoel weinig tussen jeugdboek en roman in zat. Dit boek had ze dan ook graag gelezen op haar tiende.

Iedereen kijkt alvast reikhalzend uit naar deel 3, De vergeten tuin.

Dan rest alleen nog het eindoordeel in punten:

Marieke, Dian, Brigitte, Glendy, Nick: 5

Dini, Lilian: 4,5

Silvia: 4

 

We sluiten de leesclub Het verlaten huis af met een gemiddelde van afgerond 4,5 sterren.

Bedankt allemaal, voor jullie enthousiasme en medewerking aan deze leesclub!

Lilian & Amanda

Tijdens de leesclub zijn er heel wat vragen gesteld door de deelnemers. Sandra J. Paul heeft uitgebreid op de vragen geantwoord. Het interview tussen de lezers en Sandra zijn binnenkort te lezen.

Leave a Reply

  • (not be published)