Namens Karakter Uitgevers mochten wij een leesclub organiseren voor Geen slechte daad, het thrillerdebuut van Heather Chavez.

Voor de leesclub werden zes deelnemers geselecteerd. Deze keer waren de gelukkigen: Dini van Heumen-Hoekman, Annette Overvoorde, Karin van Gemst, Jaimy Smeets, Juanita Buseyne en Jan Nagels. Namens Thrillers & More nam Bianca Maartense deel aan de leesclub. Uiteraard was de schrijfster zelf ook van de partij.
De leesclub werd gehouden onder leiding van Miriam Bakker-van der Linden en Alexander Roessen. Bianca verzorgde het eindverslag.

Voor het lezen hebben de deelnemers allemaal een mening over de cover en hun verwachtingen van de jeugdthriller Het verlaten huis.

De cover wordt wisselend ontvangen, niet iedereen is razend enthousiast. De achterflap daarentegen wekt bij iedereen nieuwsgierigheid op: Men verwacht spanning, actie en natuurlijk een goede plottwist. Omdat het hier een debuut betreft, heeft niemand ervaring met de auteur en we laten ons allemaal graag verrassen.

 

Tijdens het lezen geven de deelnemers aan hoe het boek hen bevalt en waarom.

Annette moet er net als Bianca even inkomen; ze hebben wat moeite met de schrijfstijl.

Als ze eenmaal op gang zijn gaat het beter, Jan vindt dat het verhaal langzaam opent. Juanita daarentegen is gelijk geboeid door het verhaal, de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat ze het boek makkelijk even oppakt. Jaimy en Karin zijn net als Juanita ook gecharmeerd van de korte hoofdstukken, maar hebben net als Annette en Bianca even tijd nodig om te bepalen wat ze van het boek vinden. Unaniem zijn we van mening dat het tweede deel van het verhaal beter is. Eenmaal op stoom vliegen we er allemaal als een trein doorheen.

Gedurende het lezen verschijnt er in de leesclub een foto van de stenopelmatus; dit enge beestje kruipt figuurlijk als een rode draad over je huid door het verhaal heen, het beestje heeft een prominente rol in het boek. De auteur heeft hiermee bij alle lezers een vies, kriebelig gevoel weten te bereiken.

Er zijn tijdens het lezen ook een aantal vragen aan de auteur gesteld, deze zullen in een apart interview met Heather Chavez op de site verschijnen.

En dan is het boek uit. Wat vinden we ervan als het boek is dichtgeslagen?

Annette blijft bij haar mening dat het boek qua schrijfstijl moeilijk op gang komt. Gaandeweg word het beter en de proloog springt er voor haar wel uit.

De plot zit voor iedereen goed in elkaar. Er zijn hier en daar wat toevalligheden, maar dat neemt niet weg dat alle eindjes tot een kloppend geheel zijn geknoopt.

Wederom wordt duidelijk dat Annette pas in het tweede gedeelte van het boek wordt geraakt door de auteur.

Jaimy zou de titel liever letterlijk vertaald hebben gezien, dan was het Geen goede daad geweest. Dit klinkt voor haar logischer. Hij zou dan beter passen bij de daad die in de proloog beschreven wordt: Een daad die, wat haar betreft, inderdaad als een goede daad uitgelegd moet worden.

Jaimy ervaart tijdens het lezen een stijgende lijn in de spanning, deze wordt snel opgevoerd.

Zij is positief verrast over dit boek en wil zeker meer lezen van Heather Chavez.

Bianca noemt de aanwezigheid van de stenopelmatus als een positieve meerwaarde voor het totale verhaal. Het beestje verhoogt de spanning, hij bezorgt je kippenvel. Wat Bianca betreft, valt er aan de schrijfstijl nog wel wat bij te schaven maar ze is zeker tevreden over dit debuut. Net als de anderen is zij positief over de uitwerking van de plot.

Voor Dini is Geen slechte daad een beetje een standaard thriller, geen echte uitblinker maar wel prima te lezen. Haar verwachtingen zijn niet helemaal waargemaakt. De schrijfstijl was makkelijk, de plot is goed bedacht, maar verder was het iets te rommelig.

Karin kan zich wel in hoofdpersoon Cassie verplaatsen: ‘Soms wat impulsief zijn en tot het uiterste gaan als je gezin wordt bedreigd.’ Verder vindt Karin het boek lekker lezen, maar is ze niet overdonderd.
Sommige scènes zijn wat ongeloofwaardig, daar lopen we allemaal tegenaan. Zo ook Jan, hij vind het middenstuk van het verhaal ingewikkeld. Er komen dan steeds meer mensen bij, en steeds meer ‘toevallige’ ontwikkelingen, waardoor hij het gevoel krijgt de lijn van het boek te verliezen. Deze details worden door Juanita exact hetzelfde ervaren. Tevens noemt Juanita een aantal voorbeelden die het verhaal wat ongeloofwaardig maken (om geen spoilers weg te geven zullen we deze niet met jullie delen).

Conclusie

Geen slechte daad van Heather Chavez is een prima debuut. Het verhaal komt traag en chaotisch op gang, vooral de tweede helft van het boek leest prettig. De spanning wordt in snel tempo opgevoerd om vervolgens te eindigen in een bevredigende ontknoping.

Het eindoordeel in punten:

Dini, Karin, Annette, Juanita, Jan: 3

Bianca: 3,5

Jaimy: 5

 

Gemiddeld zijn we het erover eens dat Geen slechte daad gemiddeld 3,5 sterren waard is.

Bianca

Tijdens de leesclub stelden de deelnemers vragen aan Heather Chavez. Aangezien Heather niet zelf in de leesclub deelnam hebben wij de vragen aan haar doorgestuurd. Het interview tussen de lezers en Heather is binnenkort te lezen.

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)