Titel: After dark
Auteur: Juultje van den Nieuwenhof
Genre: Young Adult
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Publicatiedatum: Oktober 2019
Aantal bladzijdes: 176
Recensie: Amanda

Cover
Een aantrekkelijke cover voor jongeren. We zien wazig een deel van een persoon met een mobiele telefoon in de hand. De ondertitel klinkt gelijk al spannend: Na middernacht komen zelfs de donkerste geheimen uit…

Auteur
Juultje van den Nieuwenhof is docente Nederlands en drama. In 2013 won ze de Crimezone (nu: Hebban.nl) YA-schrijfwedstrijd. Sindsdien zijn er drie YA-thrillers van haar hand verschenen: Delete, Disconnect en Check-Out. Naast het schrijven van spannende verhalen voor jongeren maakt ze ook graag scripts voor theaterproducties, die ze zelf regisseert.

Achterflap
In After dark, die nieuwe megaspannende thriller van Juultje van den Nieuwenhof (o.a. bekend van Check-out en Delete) loopt een spel met mobieltjes gierend uit de hand. Spannender dan dit krijg je het niet!

Paula nodigt haar vriendengroep uit voor een logeerpartijtje. Ze woont met haar moeder en stiefvader in een oud vervallen kunstenaarshuisje in een groot park, waar het ’s avonds verlaten en stikdonker is. Paula’s beste vriendin, Saskia, komt niet opdagen en Paula maakt zich zorgen. Intussen stelt een van de vrienden voor een spelletje te spelen: alle mobieltjes moeten op tafel en elk berichtje dat binnenkomt moet hardop voorgelezen worden. Wat begint als een onschuldig spel, ontspoort algauw in een ongekend drama dat de gruwelijke reden achter Saskia’s verdwijning aan het licht brengt…

Mijn mening

Monsters are real.
Ghosts are real too.
They live inside us,
and sometimes, they win. –
Stephen King

After dark vertelt het spannende verhaal over Paula en haar vrienden. Haar BFF is jarig en omdat haar moeder en stiefvader een weekendje naar Antwerpen gaan, besluit Saskia een feestje voor haar te organiseren in Het Berkenhuisje, waar haar moeder en stiefvader wonen, midden in een park. Spannende, niet geheel originele, setting om een slaapfeestje te houden. Maar Saskia komt niet opdagen op haar eigen feestje en niemand kan haar bereiken. Wanneer ze besluiten om een spelletje te doen, nadat ze de nodige drank hebben genuttigd, komen er een heleboel geheimen aan het licht. Hoe goed ken je je vrienden eigenlijk echt?

The night is young and so are we!

After dark is een spannende Young Adult waarin heel veel maatschappelijke problemen worden aangetipt, maar eigenlijk nergens echt dieper op wordt ingegaan. Misschien wel een beetje te veel voor in een boek? Zo komen de onderwerpen liefde, vriendschap, geheimen, scheiding en de gevolgen hiervan, eetstoornissen en homoseksualiteit heel kort aan bod. Goede en actuele onderwerpen, maar alles bij elkaar een beetje too much. De echte uitwerking hiervan mist en wat het voor invloed heeft op de vriendengroep. Dat is jammer. De personages worden ook niet echt uitgediept, eigenlijk komen we alleen over Paula het een en ander te weten. Voor mijn gevoel was het boek ook eigenlijk ook nog niet echt af, van een aantal van de gebeurtenissen tegen het einde miste ik wat nu eigenlijk de gevolgen ervan waren.

Het verhaal op zich is wel heel spannend geschreven, je bent constant benieuwd naar wat er nu toch gaat gebeuren. Hoe ze zich hieruit gaan redden en de ontknoping was verrassend te noemen, die had ik niet aan zien komen. Lekkere schrijfstijl. Met iets meer verdieping had het een topper kunnen zijn, nu is het een prima boek voor tussendoor.

Spanning: 4
Plot: 2,5
Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Originaliteit: 3
Psychologie: 3,5

After dark van Juultje van den Nieuwenhof krijgt hiermee afgerond 3 sterren. Ben nu wel benieuwd naar andere/nieuwe boeken van deze schrijfster.

Amanda

Leave a Reply

  • (not be published)