Titel: Zo goed als nieuw
Auteur: Petra Vollinga
Genre: Roman
Uitgever: Boekerij
Publicatiedatum: Maart 2020
Aantal bladzijdes: 300
Recensie: Bianca

Over de auteur:
Petra Vollinga (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden en is daarna nooit meer gestopt met schrijven. Als freelancejournalist voor bladen als Cosmo, Marie Claire en Flow en nu al jaren als copywriter voor allerlei bekende merken. Zo goed als nieuw is haar derde roman.

Achterflap:
Zwangere Tessa, gepensioneerde Annegien, pas gescheiden Herman en globetrotter Jeff hebben op het eerste gezicht niets met elkaar te maken. Behalve dan dat ze allemaal rondneuzen op Marktplaats.

Een antiek bed, een rode Kia, een gezellige reisgenoot, een bereisde rugzak: alle advertenties hebben een eigen verhaal. Maar wat als je die verhalen nog een tijdje zou volgen? Dan kan het zomaar zijn dat ze een heel eigen leven leiden en veel meer met elkaar gemeen hebben dan je in eerste instantie dacht.

Mijn mening:
Zo goed als nieuw is een heerlijke roman die je de beslommeringen van alledag even doet vergeten. Je zwijmelt weg in een verhaal wat draait om het ons allen bekende Marktplaats, de advertenties zijn leuk waardoor je direct benieuwd bent naar het verhaal wat erachter zit, zo zouden wat mij betreft alle advertenties mogen worden aangeboden.

Petra Vollinga weet een aantal personages via Marktplaats een gezicht te geven en ze zonder dat ze het in de gaten hebben met elkaar te verbinden. Ondertussen maakt de lezer uitgebreid kennis met Tessa, Annegien, Jeff en Herman. Alle vier maken ze een keerpunt mee in hun leven waardoor ze besluiten het roer drastisch om te gooien.

Geroutineerd smeert de arts haar buik in met gel en gaat daarna op zoek naar beeld. Gespannen staren ze naar het scherm. ‘Heel misschien kunnen we ook al wat horen daarbinnen,’ zegt hij. ‘Ha, kijk aan.’ Een soort techno basgeluid vult de kamer. ‘Het hartje. Nou, dat doet het hoor.’ En dan is er beeld. In een wolk van zwart-witte ruis zien ze een lege boon, met daarin een piepklein, bewegend wezentje.

De persoonlijke problematiek is zo neergezet dat je meeleeft en hoopt dat het hun allemaal lukt om hun geluk nieuw leven in te blazen.

Zo goed als nieuw is een verhaal wat je laat voelen wat geluk is en dat je je dromen na moet jagen, niet blijven hangen in de sleur als je dat niet blij maakt maar genieten.

Ik vond het een feelgood verhaal met zowel maatschappelijke diepgang als de zorgen van alledag, realistisch, liefdevol en zo af en toe voelde ik ook wat irritatie, precies in de juiste proporties en passend in het totale plaatje. De liefde had van mij nog wel wat langer mogen duren; op het eind ging het allemaal wat snel en toen was het boek ook ineens uit.

Zo goed als nieuw krijgt van mij 4 sterren.

Bianca

Leave a Reply

  • (not be published)