Anniko van Santen, Samantha Stroombergen, Peter Römer en Erik Betten in 2019

In 2019 won Samantha Stroombergen de Bookspot Gouden Strop met haar thrillerdebuut De witte kamer. Erik Betten won in 2019 de Schaduwprijs met zijn thrillerdebuut Quarantaine. Woensdag 20 mei worden de winnaars bekendgemaakt van de 2020 Gouden Strop en Schaduwprijs tijdens een online event op AD.nl.

De genomineerden voor de 2020 Gouden Strop zijn:

Russisch voor beginners – Dominique Biebau (uitgeverij Vrijdag)
De macht van K. – Jens Vern (uitgeverij Volt)
Façade – Esther Verhoef (uitgeverij Prometheus)
Hoek – Donald Nolet (uitgeverij Cargo)
De taak – Robert Pollack (uitgeverij Ambo|Anthos)

Russisch voor beginners – Dominique Biebau (uitgeverij Vrijdag)

Het verhaal
Om zijn job niet te verliezen, volgt Maarten noodgedwongen een avondcursus Russisch. Tijdens die lessen ontmoet hij het schijnbaar gelukkig getrouwde koppel Lore en Diederik. Zij volgen de cursus om hun droom waar te maken: een telegeleid bezoek aan de Kungur-grotten in Rusland. Hun leraar is de excentrieke, nationalistische Rus Pavel. Maar al snel snijden er spanningen door de groep want Pavel heeft een oogje op Lore en ook Maarten valt voor de charmes van de mysterieuze vrouw. Wanneer Lore en Diederik op grottenavontuur vertrekken, weten ze allemaal dat dit een fataal keerpunt in hun leven zal worden. Niets is wat het lijkt in deze ingenieus gecomponeerde misdaadroman.

Over de auteur
Dominique Biebau
(1977) is leraar Nederlands. Van zijn hand verschenen eerder de roman Trage Wegen en de ‘koude oorlog-thriller’ IJslands gambiet. (uitgeverij Vrijdag)

De macht van K. – Jens Vern (uitgeverij Volt)

Het verhaal
Als de net afgestudeerde Tim Turner wordt ingelijfd door het prestigieuze IT-bedrijf The Keeler Company in Washington, weet hij niet wat hem overkomt. Hij krijgt een luxe appartement, een fantastisch salaris en maakt in korte tijd promotie. Maar dan ontmoet hij een mysterieuze man die zich De Vriend noemt, en die hem waarschuwt voor de duistere kant van het bedrijf. Tim besluit op onderzoek uit te gaan en al snel komt hij erachter dat er inderdaad dingen niet kloppen en dat er mensen verdwijnen.
Als Tim ontdekt dat ook hij gevaar loopt, weet hij met de hulp van De Vriend te ontsnappen en begint hij met een andere identiteit een nieuw leven in Den Haag. Daar lijkt hij veilig te zijn, tot hij Emily Green tegenkomt. Tim is diep onder de indruk van haar, maar Emily blijkt ook een vorig leven te hebben. Wie kun je vertrouwen als niets is wat het lijkt? En kun je in deze tijd ooit echt aan je verleden ontsnappen?

Over de auteur
Jens Vern is een pseudoniem van Sander Verheijen (1974). Hij is de oprichter van de populaire thrillersite Crimezone.nl en werkte als thrillerredacteur en marketing manager bij verschillende uitgeverijen. Sinds 2014 is hij hoofdredacteur van lezerscommunity Hebban.nl. In 2017 verscheen zijn zeer goed ontvangen autobiografische debuut Ik kan er nét niet bijDe macht van K. is zijn eerste thriller. (uitgeverij Volt)

Façade – Esther Verhoef (uitgeverij Prometheus)

Het verhaal
Hij leek zo aardig.
Dat je hem ontmoette, was toeval.
Of niet?
Twee jaar na haar pijnlijke scheiding komt jonge moeder Iris van der Steen eindelijk aan vakantie toe. Een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd, moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen lijkt de reis een romantische wending te nemen.
Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn.

Over de auteur
Esther Verhoef is een van de meest succesvolle en veelzijdige schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans zijn circa 2,4 miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen, waaronder in de Verenigde Staten, Duitsland en Korea, en is meerdere malen genomineerd en bekroond. Ze won onder meer de ns Publieksprijs, de Hebban Award en De Gouden Strop. (uitgeverij Prometheus)

Hoek – Donald Nolet (uitgeverij Cargo)

Het verhaal
Alexander ‘Hoek’ Holman leidt een dubbelleven. Hij is een levende legende in de kickbokswereld; als begenadigd trainer heeft hij vele vechters naar de top geleid. Tegelijkertijd is Holman sinds jaar en dag een belangrijke schakel in de criminele organisatie van André Krook, een van de laatste godfathers van de Amsterdamse onderwereld.
Holman en Krook zijn bloedgabbers, een verbond dat gesmeed werd in een ver verleden. Die hechte vriendschap komt onder druk te staan als een jonge Syrische vluchteling de boksschool binnenloopt. De jongen is het grootste talent dat hij ooit onder zijn hoede heeft gehad, maar de razendsnelle opmars van zijn nieuwe protegé plaatst ook Holman in het felle licht van de schijnwerpers. Het zorgvuldig bewaarde evenwicht tussen zijn twee levens wankelt. En de gevolgen zijn dodelijk.

Over de auteur
Donald Nolet (NL) studeerde Japanse taal en cultuur in Leiden. Sinds zijn afstuderen werkt hij als copywriter in de reclamewereld. Met zijn debuutthriller Versleuteld won hij in 2014 de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor beste thriller. (uitgeverij Cargo)

 

De taak – Robert Pollack (uitgeverij Ambo|Anthos)

Het verhaal
De Europese ambtenaar Christine en haar collega Steffen zijn door de Raad van Europa naar Sint-Petersburg uitgezonden om de dood van een Russische advocaat te onderzoeken. Hij is in een gevangeniscel overleden. Een voormalig cliënt van de advocaat, de Russisch-Amerikaanse zakenman Zachov, lobbyt in Washington DC voor gerechtigheid. Hoe meer dirt er over de Russische overheid naar buiten komt, hoe beter. Dan overlijdt een getuige onder verdachte omstandigheden en komt Steffen in contact met De Taak, een ondergrondse organisatie die zich met de bestrijding van overheidscorruptie bezighoudt. Als daardoor de officiële missie in gevaar komt, heeft Steffen geen andere keus dan Christine alles te vertellen. Maar is deze informatie bij Christine wel in veilige handen?

Over de auteur
Robert Pollack (pseudoniem) was partner bij een groot internationaal advocatenkantoor, en als parlementair advocaat adviseerde hij de Tweede Kamer onder meer bij de vernieuwing van de Wet op de parlementaire enquête. Na bijna vijfentwintig jaar in de advocatuur, koos hij voor het schrijverschap. Daarnaast is Pollack raadsheer-plaatsvervanger bij een van de gerechtshoven. Het snijvlak van recht en politiek intrigeert hem al lang. (uitgeverij Ambo | Anthos)

Ik ben Alexander, bouwjaar 1973. Ik lees graag thrillers en fantasyboeken. Zelf schrijf ik korte verhalen, doe mee aan schrijfwedstrijden en werk aan mijn eigen boek. Ook ben ik bouwkundig tekenaar en hou ik van Formule 1 en wielrennen.

Leave a Reply

  • (not be published)